|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ljubljanska porodnišnica odslej prijaznejša novorojenčkom, rojenim doma

Helena Primic, 21.4.2021
Za prvi pregled novorojenčka po porodu doma ne potrebujete posebne napotnice od pediatra, dovolj je napotnica za porod. Po novem boste prvi pregled novorojenčka z vsemi presejalnimi testi vred lahko opravili tudi ob koncih tedna in med prazniki!

image
Če boste rodili doma, se boste tretji ali najkasneje četrti dan po rojstvu z napotnico za porod odpravili v Porodnišnico Ljubljana, kjer bodo izvedli celoten prvi pregled novorojenčka z vsemi presejalnimi testi vred. (Foto: Freepik)
/11


"Z veseljem vam sporočam, da so me danes presenetili z dopisom iz Porodnišnice Ljubljana, kjer so se prijazno odzvali na pobudo, da se izboljša dostopnost prvega pregleda novorojenčka in izvedbe neonatalnih presejalnih testov v porodnišnici, ki jih bodo po novem opravljali tudi ob koncih tedna ter praznikih," je veselo novico na svoji Facebook strani objavila samostojna babica Nina Radin.

Ta novost bo olajšala prve dni po porodu parom, ki so se odločili za porod doma.

 

PREBERITE TUDI: Prednosti poroda doma

 

Birokratske in logistične ovire

Kot je na Facebooku zapisala Radinova, so na začetku njene samostojne babiške poti postopki po porodu doma od staršev zahtevali precejšen logistični in časovni zalogaj. Mamica je morala pridobiti potrdilo zdravnika, da je rodila (kar ni bilo vedno preprosto), očka se je moral odpraviti na matični urad, kjer je prijavil rojstvo otroka, in k pediatru po napotnico za prvi pregled novorojenčka v porodnišnici.

Marsikateri očka ni mogel takoj po porodu koristiti očetovskega dopusta, saj otrok tudi več dni po rojstvu ni bil prijavljen v matični register. Novorojenčki so bili pregledani le ob delovnih dneh (od ponedeljka do petka) in šele po tem, ko je bila najprej izdana napotnica s strani izbranega pediatra.

Trenutki takoj po rojstvu otroka so tako prinesli birokratske in logistične ovire, namesto, da bi se novopečena starša lahko posvetila objemom in crkljanju.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Idealen porod na domu

 

In kako bo postopek po porodu na domu potekal sedaj? 

"Kot vaša izbrana babica pri porodu na domu vas bom naročila na pregled v ljubljanski porodnišnici, prijavila bom rojstvo otroka in vas oba z novorojenčkom vsaj tri dni po porodu tudi spremljala," je zapisala Radinova.

Tretji ali najkasneje četrti dan po rojstvu se boste z napotnico za porod (ki jo vsaka nosečnica prejme pri izbranem ginekologu) odpravili v Porodnišnico Ljubljana, kjer bodo izvedli celoten prvi pregled novorojenčka z vsemi presejalnimi testi vred. V ljubljanski porodnišnici - v skladu z navodili Ministrstva za zdravje - za prvi pregled novorojenčka po porodu in neonatalne presejalne teste že leto dni ne potrebujete dodatne napotnice pediatra.

"Novost je dobra novica tudi za RhD negativne nosečnice, katerih novorojenčki so RhD pozitivni, saj boste sedaj tudi ve, ne glede na dan v tednu, lahko vse - pregled novorojenčka in aplikacijo anti-D zaščite - opravile v enem obisku. V kolikor bi bila otročnica še preveč utrujena od poroda, lahko otroka na pregled pripelje tudi oče. Do ambulante, ki je začasno v 4. nadstropju, je možen tudi dostop z dvigalom in vozičkom," v svojem zapisu pojasnjuje Radinova.

Novopečenima staršema se tiste prve dni po porodu ni treba ukvarjati z nepotrebno logistiko, temveč lahko mlada družinica te dragocene trenutke prvih dni z novim družinskim članom v polnosti užije v družinskem krogu, otroka pa v optimalnem času pregleda pediater ne glede na datum/dan poroda.

 

PREBERITE TUDI: 5 neresničnih mitov o porodu na domu

 

Bodo tudi druge porodnišnice sledile primeru dobre prakse v ljubljanski? 

"Vse omenjene ovire poroda doma smo sicer z vztrajnostjo, dobro voljo in sodelovanjem različnih strokovnjakov v skoraj sedmih letih uspešno premagovali. Seveda pa sem hvaležna za spremembe na bolje ter priložnosti in ljudi, s katerimi jih udejanjamo. 

Verjamem, da bo praksa iz ljubljanske porodnišnice tlakovala pot dostopnosti pregledov brez posebne napotnice pediatra ter tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih še v ostalih porodnišnicah po Sloveniji," je optimistična Radinova.

In mi navijamo za to, da bodo vse slovenske porodnišnice sledile praksi ljubljanske porodnišnice in se kmalu vse pohvalile kot porodnišnice, prijazne tudi novorojenčkom, rojenim doma.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
9
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
4



Očetje ob porodu: 20 čudovitih fotografij
Dragocene fotografije, na katerih vidimo navdušenje očetov, ko podpirajo svoje partnerke v porodni sobi, nam kažejo, kak...
Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.