|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Logopedske pravljice pri težavah z razvojem govora

PR, 22.4.2020
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja in govora, ki obravnava dvanajst težje izgovorljivih glasov - K, G, T, D, S, Z, C, L, Š, Ž, Č in R.

image
Logopedske pravljice so nastale s pomočjo logopedinje.
/11


Tako kot nam je prirojena hoja, nam je naravno dan tudi govor, zato se otrokom ni treba posebej truditi s prvo besedo, ki si jo starši zapomnimo za vse življenje.

Da pa bi šel nadaljnji razvoj otrokovega govora v pravo smer, mu morajo starši in skrbniki nameniti dovolj pozornosti ter otroku tudi pri govornem razvoju nuditi dovolj spodbudno okolje.

 

Od rojstva do sedmega leta starosti

"Razvoj fonološkega zavedanja glasov poteka od rojstva in se zaključi nekako pri sedmem letu, kar sovpada z začetkom branja in opismenjevanja, torej s seznanjanjem s šolskimi klopmi.

Otroci slušno razlikujejo glasove povsem spontano, z zorenjem slušne percepcije in razlikovanjem med zelo podobnimi glasovi pa se ustvarja okvir maternega jezika," je o razvoju otrokovega govora povedala Monika Rataj, logopedinja z dolgoletnimi izkušnjami na področju govora, jezika in komunikacije.

Za dober potek otrokovega govornega razvoja se obrestuje čim več časa vložiti v poslušanje zvokov živali in vozil iz okolja ter rime in uganke, ki so iztočnica za nadaljni pogovor. 

poslušanje zvokov živali in vozil iz
okolja ter rime in uganke, ki so iztočnica za nadaljnji pogovor.

 

Logopedske pravljice Lahkonočnice

Drobižek in Didi, ilustrirala Lea Vučko

 

Kaj pa storiti, ko se pojavijo težave?

Pri nekaterih otrocih se pojavi odstopanje v pričakovanem izražanju in je potrebno hitro ukrepanje. Ob pojavu govorno-jezikovnih težav, kjer otrok nerazvit glas izpušča, ga zamenjuje ali nepravilno izgovarja, morajo starši poiskati pomoč logopeda, ki ugotovi vzroke za nepravilnosti in predlaga ustrezno logopedsko terapijo.

Če je otrok za terapijo pri logopedu premajhen, bodo starši dobili koristne nasvete in navodila, kako mu lahko sami pomagajo. V pomoč jim je lahko tudi zbirka sodobnih zvočnih pravljic Lahkonočnic, ki jih je dopolnila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja in govora, ki obravnava dvanajst težje izgovorljivih glasov - K, G, T, D, S, Z, C, L, Š, Ž, Č in R.

Vsaka zvočna pravljica je kot pripomoček za razvoj govora in slušnega razlikovanja nadgrajena s petimi kratkimi animiranimi videi, ki otroke vabijo k ponavljanju težje izgovorljivih glasov na zabaven način v družbi pravljičnih junakov.

 

Logopedske pravljice Lahkonočnice

Čapljina pečenka, ilustriral Jure Brglez

 

Nastale v sodelovanju z logopedinjo Moniko Rataj

Pri tem je pomembno, da se starši zavedajo, da logopedske pravljice Lahkonočnice ne nadomeščajo obiska pri logopedu, so pa ustvarjene tako, da sledijo glasovnemu razvoju otrok. Nastale so namreč v sodelovanju z logopedinjo Moniko Rataj, duhovito jih je spisala pravljičarka in vzgojiteljica Nina Mav Hrovat, prebirajo pa jih priznani dramski igralci, ki jim lahko kakšna črka tudi ponagaja, če to zahteva pravljica.

Šele ko otroci slušno razlikujejo glasove med seboj, jim bodo šli tudi tisti zapleteni lažje z jezika, logopedske pravljice Lahkonočnice, ki so vedno in povsod brezplačno dostopne na spletnem mestu Lahkonočnice.si, pa so tako odličen pripomoček.

 

Več o logopedskih pravljicah Lahkonočnice najdete na tej povezavi!

 

Logopedske pravljice Lahkonočnice

Klik Klak pletilke, ilustrirala Nina Kovačič

 


Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
22
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
9
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6



Kako (z)graditi planet brez odpadkov?
Knjigo Planet brez odpadkov, ki je izšla pri Mladinski knjigi, bi morala prebrati vsaka družina, ki želi svojim otrokom ...
Beremo: Moje najljubše pesmi o živalih
Najnovejša slikanica Ferija Lainščka bo otroka navdušila s svojimi zabavnimi rimami in prigodami o simpatičnih živalih. ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?