|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste

Uredništvo Ringaraja.net, 3.8.2010
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti prizadevanja Evropske unije in Slovenije na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti.

image
/11


 

 

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je v sodelovanju s Carinsko upravo Republike Slovenije podprlo izvedbo niza delavnic za otroke, ki so se med 20. in 29. julijem udeležili poletnih taborov Zveze prijateljev mladine Slovenije v Pacugu, Kranjski Gori in na Pohorju. Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti prizadevanja Evropske unije in Slovenije na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti. Skupno se je delavnic udeležilo več kot 450 otrok.

 

Mednarodna trgovina s prosto živečimi rastlinskimi in živalskimi vrstami pomeni vedno večjo nevarnost za obstoj mnogih vrst. Nekatere med njimi so že na pragu izumrtja. Zato je bilo sestavljenih več konvencij in predpisov EU, katerih skupni namen je ohranjanje ogroženih vrst in urejanje trgovine z njimi. Med ključnimi je konvencija CITES – Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, ki ščiti več kot 34 tisoč vrst živali in rastlin, ne glede na to, ali gre za žive osebke, njihove dele ali izdelke iz njih.

 

 

 

Za spoštovanje teh predpisov v Sloveniji skrbi tudi Carinska uprava, ki največ osebkov CITES zaseže na letališču Jožeta Pučnika. Tam se cariniki srečujejo predvsem s spominki s potovanj, med katerimi so najpogostejši lupine školjk in polžev, korale, izdelki kitajske tradicionalne medicine, izdelki iz slonovine, kože plazilcev, deli medvedov, preparirani krokodili in izdelki iz njih, kaktusi in kače v alkoholu. Otroci so si lahko ogledali številne od teh, cariniki so jim pojasnili njihove posebnosti, katere vrste so in odkod, zakaj so zaščiteni in poudarili, kako pomembno je varovanje okolja za njih in za njihove potomce.

 

Mladinski ceh pa je na poletnih taborih izvedel delavnice o Evropski uniji "Potuj po Evropi", na katerih so otroci spoznavali prednosti in priložnosti, ki jih Evropska unija prinaša državljanom, zlasti mladim. Delavnice so potekale v obliki simulacije potovanja po Evropi; na kateri so mladi preko raznolikih iger in rekvizitov spoznavali dosežke Evropske unije, kot so uvedba evra, odprava notranjih meja, cenejše mobilno gostovanje med potovanjem v EU, možnosti mladinskih izmenjav, in razpravljali o vrednotah Evropske unije, kot na primer kaj pomenita medkulturni dialog in sodelovanje pri doseganju skupnih ciljev.

 

 

Nekaj izjav mladih, zbranih po zaključku delavnic:

 

Meta, 12 let: Danes je bilo res zelo zanimivo. Uživala sem pri sestavljanju slike ene države, kjer smo se še fotografirali. Sestavljali smo Triglav, Eifflov stolp in bika. (Pacug, 20.7.2010)

 

Sandi, 13 let: Užival sem pri gledanju in ponazarjanju evropskih držav s fotografijami. (Pohorje, 21.7.2010)

 

Žan, 11 let: Najbolj mi je bilo všeč streljanje predsodkov z vodnimi pištolicami, ko smo se pogovarjali o predsodkih. Zabaval pa sem se tudi pri igri s padalom. (Pohorje, 21.7.2010)

 

Gašper, 11 let: Všeč mi je bilo igranje s padalom, ker smo se zabavali in skrivali pod njim. Želvo, ki sta nama jo predstavila carinika, bi rad imel doma. (Kranjska Gora, 22.7.2010)

 

Andreja, 17 let: Zelo mi je bila všeč koža leoparda. V Waldorfski šoli sem imela referat o leopardu, kjer sem se veliko naučila, danes pa sem svoje znanje še poglobila. Rada se poglabljam v naravo. Pri Veliki evropski igri sem se naučila veliko novega o evropskih državah in povezovanju. (Kranjska Gora, 22.7.2010)

 

Miha, 10 let: Všeč mi je bilo igranje s padalom, ker sem se naučil, kaj je zračni upor. S pomočjo carinikov sem se naučil tudi, katere živali so ogrožene in kakšno kazen lahko dobim, če se ne držim pravil. (Pacug, 26.7.2010)

 

Vida, 8 let: Lepo mi je bilo, najlepše pa je bilo gledanje živali. Rada sem razmišljala o tem, kako bi se bilo izobraževati v tujini. (Pacug, 26.7.2010)

 

Željko, 11 let: Imel sem se dobro. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo spoznavali, da ljudje različno dojemamo iste stvari - na primer, da si vsak drugače predstavlja, kako dolga je minuta, če nimamo ure. Največ pa sem se naučil pri carini, na primer to, da ne smemo ubijatiživali. (Pacug, 26.7.2010)

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razgibajmo črevesje
Center telesa, področje trebuha je odločilnega pomena za celotno psiho-fizično zdravje posameznika. Na tem področju se p...
4
Evropski teden mobilnosti
Kampanji Evropskega tedna mobilnost, ki bo potekala od 16. do 22. septembra, seje letos v Sloveniji pridružilo 24 občin....
3
Prepoved parabenov
Danska vlada je napovedala prepoved konzervansov propyl - in butylparabena v kozmetičnih izdelkih za otroke mlajše od tr...
3
Zdravilna moč buč, bučnega olja in bučnih ...
Buče so pred šestimi tisočletji gojili Indijanci. Stari Grki so jih bolj kot v kulinarične uporabljali v liturgične name...
3



Groznovilca v Hudi hosti
photo
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide...
Ustvarjanje z zvokom v Vrtcu Češmin
photo
Mehurčki iz Vrtca Češmin so imeli 9. februarja prav poseben dan. Tega dne se niso igrali, kot se igrajo sicer, ampak so ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?