|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Modrice in praske so za vse otroke neprecenljive izkušnje

Uredništvo Ringaraja.net, 11.4.2023
Z igro na prostem otroci pridobivajo neprecenljive izkušnje za življenje in modrice so del tega učenja. Starši moramo poskrbeti za varnost otrok, ne smemo pa jih omejevati pri njihovi igri.

image
Mnoge raziskave kažejo, da so drobne nesreče, ki tako rade krojijo otrokov vsakdan, dobrodošla izkušnja za vse malčke. (Freepik.com)
/11


Veščine gibanja in motorike se človek nauči že zelo mlad, zato moramo tudi majhnim otrokom pustiti, da se sami naučijo, kaj je zadnje nevarno in kaj ne. Modrica, praska ali dve nas pri tem ne smejo ustaviti.

 

Tudi modrice in praske do del učenja za življenje

Mnoge raziskave kažejo, da so drobne nesreče, ki tako rade krojijo otrokov vsakdan, dobrodošla izkušnja za vse malčke. Podobno kot je z večino stvari v življenju, se človek uči z izkušnjami, zato starši otrokom v strahu ne bi smeli preprečevati igre v naravi, v kateri pa seveda slej ko prej pride tudi do modric in prask. Tako se bodo hitreje naučili, kako in kam stopati, da se izognejo morebitnim poškodbam. Starši so pogosto preveč zaščitniški do otrok. Kar 43 odstotkov britanskih staršev namreč meni, da se otroci ne bi smeli igrati na igriščih brez nadzora.

 

PREBERITE TUDI: Kaj reči otroku namesto PAZI in PREVIDNO?

 

Starši pogosto zaradi strahu omejujemo otrokovo igro na prostem

Seveda, rezultatov raziskav ne moremo preprosto prenesti na slovenske starše, vendar pa so vredni premisleka. Pogosto namreč v dobri veri, da bomo storili nekaj dobrega za otroka, zaviramo njegov razvoj. Nikar ne omejujmo otrok na dnevne sobe in računalniške igre ali pa konstanten nadzor starejših oseb.

Da, časi se spreminjajo, človekov razvoj pa ne. Z igro na prostem otroci, poleg gibalno-motoričnih sposobnosti, razvijajo tudi odnos do življenja. Dovolj zgodaj se morajo naučiti sprejemati tveganja in odločitve, povezane z njimi, saj jim bo to v življenju lahko le koristilo. Preden pa se otrok odpravi igrat na prosto, je še vedno najpomembnejša naloga staršev, da ga poučijo o morebitnih nevarnostih.

 

PREBERITE TUDI: 5 pomembnih razlogov ZA gibanje na prostem

 

VIR: The Royal Society fot the Prevetion of Accidents


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
36
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
10
Nenavadne žverce: hobotnica Dumbo
Otroci, kako dobro poznate hobotnico? V Ringarajinem živalskem kotičku lahko preverite svoje znanje.
6



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?