|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moj otrok noče v otroški sedež

M. T., 7.6.2010
Zagotovo je mnogim staršem precej domača težava, da se otrok v avtomobilu noče voziti v otroškem varnostnem sedežu. Otrok se na vse pretege upira in čeprav se vam zdi nemogoče, da ga v sedenje v sedežu prisilite, vsekakor pri tem striktno vztrajajte.

image
/11


Zakaj otrok noče v sedež?

Ne boste verjeli, vendar sta najpogostejša razloga, da otrok noče sedeti v sedežu pravzaprav posledica napak nas odraslih. Otrok verjetno kot dojenček ni bil nameščen v otroškem sedežu ali pa nismo vedno dovolj vztrajali pri zahtevi, da mora otrok obvezno sedeti pripet v svojem sedežu. Otroci znajo biti zelo pretkani, si veliko zapomnijo in prav nedoslednost je pogosto razlog, da se sedežu začnejo upirati.


Otroški sedež je nujen za varno prevažanje otrok

Starši in tudi ostali, ki prevažamo otroka se moramo zavedati, da je sedež oziroma varnostni pas najučinkovitejše sredstvo za to, da bo otrok v avtu varen. Torej, prepričanje odraslih, da je vožnja v otroškem sedežu oziroma pripasanost otroka z varnostnim pasom, največja garancija za otrokovo varnost, v veliki meri zagotavlja, da bodo tudi otroci to dejstvo sprejeli brez upiranja. Otrok, ki ga že od rojstva navajamo na to, da se vozi v otroškem sedežu, ne bo čutil potrebe, da se temu upira, saj bo to sprejemal kot nekaj povsem vsakdanjega.


Bodimo dosledni!

Kot pri vseh stvareh, je tudi pri vožnji v avtomobilu potrebna doslednost. Otroka moramo voziti v otroškem sedežu oziroma ga pripeti med vsako vožnjo z avtomobilom, ne glede na to, da gre le za kilometer ali dva. Pri tem moramo vztrajati res čisto vsi, tako starši, stari starši kot tudi vsi ostali, ki otroka kadarkoli vozimo. V nasprotem primeru se nam kaj hitro lahko zgodi, da se bo otrok začel z nami pogajati, kdaj bi rad bil pripet in kdaj ne. Dogovorimo se o tem tudi z ostalimi, ki ga bodo prevažali v avtomobilu, tako da bomo vsi prispevali k navajenosti otroka na sedež oziroma varnostni pas.


Večji otroci – večji uporniki

Pogosto se težave s sedenjem v sedežu pojavijo tudi z starostjo, ko je otrok prepričan, da je dovolj star in dovolj velik, da ne potrebuje otroškega sedeža. Tudi večje otroke moramo varno prevažati – zakon določa, da mora otrok sedeti v sedežu do 12. leta starosti ali dokler ne doseže višine 150 cm. Njim so namenjene posebne podloge, takoimenovani jahači, v katerih je otrok pripet z varnostnim pasom. Tudi pri uporabi le-tega moramo dosledno vztrajati, saj je pripetost nujni pogoj za varno vožnjo.


Ko malček postane preveč spreten ...

Malčki hitro odraščajo, postajajo pametnejši in spretnejši. Včasih se tako staršem zgodi, da otrok kmalu odkrije, kako se odpne varnostni pas, in potem navdušeno pritiska na rdeč gumbek in odpenja pas. Preprosta rešitev je, da pas za nekaj časa obrnemo, tako da otrok ne doseže gumba na ključavnici.


Starši najboljši zgled

Zgledi vlečejo in otroci radi posnemajo vse kar storimo odrasli. Če mi nismo pripeti, kako naj potem to pričakujemo od svojih otrok. S svojim ravnjenjem smo odrasli tisti, ki dajemo otrokom prave zglede, zato se vedno, ko sedemo za volan, na sovoznikov sedež ali zadaj k otroku, in ne glede na to koliko časa bo vožnja trajala, pripnimo z varnostnim pasom.


Vir: Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu




Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov

na cesti in v avtomobilu, o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur,

najdete v rubriki Otrok v avtu.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
15
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
11
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7



Kako izbrati pravi otroški sedež za kolo?
Pri nakupu otroškega sedeža za kolo imate dve možnosti. Odločite se lahko za nakup sedeža za pritrditev spredaj ali zada...
Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?