|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Montessori metoda za odvajanja od plenic

Uredništvo Ringaraja.net, 17.7.2023
Ta Montessori metoda odvajanja od plenic, brez nagrajevanja in velikih pohval, je razveselila mnoge starše, saj naj bi resnično delovala. Poskusite še vi!

image
Otroka lahko začnete odvajati od plenic, ko začne samostojno hoditi, saj v tem obdobju že lahko nadzoruje svoje telesne potrebe. (Freepik.com)
/11


Čeprav naj ne bi bilo razlike med tem ali odvajate otroka od pleničk poleti ali pozimi, je poleti vseeno mogoče malce lažje z vidika tega, da je otrok manj oblečen in da je sušenje perila ob morebitnih nezgodah veliko hitrejše. Ne glede na to, kdaj se odločite za odvajanje, morate biti pozorni na to, da ima vaš otrok že razvit občutek za kontrolo mehurja in črevesja. Optimalno obdobje za odvajanje po mnenju razvojnih strokovnjakov je med 18 in 24 mesecev, vendar je v resnici pravi čas odvisen tako od otroka kot od staršev.

 

PREBERITE TUDI: Naravno in sočutno odvajanje od plenic

 

Znaki, da je otrok pripravljen biti brez pleničke

Otroka lahko začnete odvajati od plenic, ko začne samostojno hoditi, saj v tem obdobju že lahko nadzoruje svoje telesne potrebe.

 

To so znaki, da otrok pripravljen sleči plenico:

  • Pove oziroma pokaže, da ga plenica moti in da jo hoče sleči.
  • Sleče plenico in sede na kahlico.
  • Po veliki potrebi vas prosi, da mu odstranite plenico in ga očistite, ker ga moti.
  • Samo prosi, da bi sedel na kahlico.

 

8 Montessori nasvetov za odvajanje od plenic

Montessori šola temelji na naravnih načinih učenja, saj ni namen učenja, da bi se otroci lepo obnašali zaradi strahu pred kaznijo ali željo po nagradi, ampak želijo, da bi otroci ravnali pravilno, ker razumejo posledice svojih dejanj. Tudi pri odvajanju od plenic imajo odličen pristop in v nadaljevanju vam predstavljamo nekaj Montessori nasvete, ki vam bodo morda olajšali prehod v brezpleničarstvo.

 

1. Zamenjajte plenico takoj, ko opazite, da je mokra in otroku razložite, zakaj to počnete.

Otrok naj najprej razvije zavedanje, da je njegova plenica mokra in mu jo menjajte zato, da bo otroku udobno. To je prvi korak pri opuščanju plenic. Potem se je treba izogibati negativnim fazam, tj. negativnim besedam, tudi pri menjavi plenic in to že v najzgodnejših letih. Nikoli ne smete reči, da je plenica odvratna in smrdljiva, saj lahko pri otroku povzroči sram in zadrego ter povzroči slabo počutje glede svojega telesa. Previjanje plenic naj bo timsko delo in naj vaš otrok sodeluje pri previjanju.

 

2. Če je otrok sposoben stati mirno, mu začnite menjavati plenico v stoječem položaju.

Zamenjajte položaj, ko otroku menjate plenico - naj raje stoji. Najbolje bi bilo, da še vedno to počnete v koplanici, da se otrok zaveda, da je to prostor za preoblačenje.

 

PREBERITE TUDI: Odvajanje od plenic v treh dneh - video

 

3. Otrok naj se nauči sam slačiti hlače.

Ta veščina je ključnega pomena. Ko začne otrok stabilno stati, je pravi čas, da se nauči slačiti sam, saj se bo tako lažje in hitreje slekel za na stranišče.

 

4. Ponudite mu, da se usede na kahlico, vendar ga vprašajte, ali si tega želi.

Po preoblačenju otroku ponudite, da se usede na kahlico, tudi če je odgovor 'ne', ponudite še naprej. Na neki točki se bo morda strinjal, čeprav morda ne bo dolgo sedel, je zanj dober začetek, da sprejme zamisel o sedenju na kahlici.

 

5. Spomnite ga, da mora uporabljati kahlico in uporabite frazo 'Čas je za kahlico'.

Ko ocenite, da je otrok pripravljen na kahlico, uporabite besedno zvezo 'čas za kahlico'. Možno je, da bo otrokov odgovor 'ne', a to je zato, ker se faza negativizma (ko je odgovor 'ne' ali 'ne bom' skoraj za vse) in faza odvajanja od plenic prekrivata.

 

6. Brez nagrad ali veliko pohval.

Montessori pristop ne vključuje kaznovanja, nagrajevanja ali posebnih pohval. Preveč pohvale lahko otroka spravijo pod prevelik pritisk, kar lahko povzroči tesnobo in ustvari odpor. Raje mu povejte, da ste opazili, da je kakal na stranišču/kahlici, ne da bi pri tem pretiravali s čustvi.

 

PREBERITE TUDI: Je poletje res pravi čas za odvajanje od pleničk?

 

7. "Pripravljen/a si na spodnje hlačke."

Ko se odločite otroku sleči plenice in obleči spodnjice, potem naj bo tako doma in zunaj. V nobenem primeru ne vračajte plenic, saj ga boste s tem samo zmedli. Na začetku ponudite otroku, da gre na kahlico vsake pol ure, kasneje pa ta čas podaljšujte.

 

8. "Mislim, da so tvoje spodnjice mokre, zamenjajmo jih."

Tudi ko bo otrok popolnoma odvajen od plenic, se bo dogajalo, da se bo kdaj tudi polulal. V takih situacijah ne bodite jezni, bodite nežni in recite: 'Zamenjajmo spodnjice, mokre so'.

 

VIR: Yumama.mondo.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
16
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
5
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
4



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?