|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Na BIO kmetiji je lepo!

Uredništvo Ringaraja.net, 7.6.2010
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo uživali!

/411


Fotografije: Fotoučilnica, Milan Simčič


Na prelepo sončno junijsko jutro, smo se skupaj z nagrajenci HiPP-ove nagradne igre odpravili na izlet na bio kmetijo Ljubica.


Kamera in montaža Multimedijska produkcija, Sašo Novak s.p.


Na ogled kmetije, ki stoji na robu Polhograjskih dolomitov, se je odpravilo kar 21 družin. Nekateri smo se na izlet odpeljali z avtobusom, drugi z lastnim prevozom. Pot nas je vodila iz Ljubljane, mimo Škofje Loke, proti Poljanski dolini. Vožnja do kmetije je minila hitro in v razposajenem duhu, saj smo komaj čakali, da si bomo lahko ogledali domače živali, ki živijo na kmetiji in poizkusili domače kislo mleko.

Malčki so stalno spraševali: »Ali imajo tam tudi konje? Kaj pa zajčke? Ali bomo lahko molzli krave? Oči a traktor imajo tudi? ...« Starši pa smo pridno odgovarjali na vsa možna zastavljena vprašanja in poslušali neverjetne izkušnje naših otrok, o delu in življenju na kmetiji. Ja, naši malčki se pa res spoznajo prav na vse!

 

Cesta do kmetije je na nekaterih delih ozka in strma, vendar je izkušen šofer avtobusa premagal prav vse ovire in nas po dobri uri vožnje iz Ljubljane pripeljal na cilj. Pred nami se je odprl prelep pogled na Polhograjske dolomite, Julijske Alpe in Karavanke.

 

Hitro smo poskakali iz avtobusa in se pognali po velikem travniku. S toplim sprejemom nas je pričakal gospodar kmetije Ljubica, g. Stanonik. V senci krošenj dreves je čarodej Toni že zganjal vragolije in delal razne figure iz balonov. Ker smo bili v naravi smo seveda pazili, da so počeni baloni, smeti in ostali odpadki končali v koših za smeti.

 

Turistična kmetija Ljubica ima certifikat ekološke kmetije, kar pomeni, da so vse dobrine, ki se na kmetiji pridelajo in predelajo, pridobljene na naraven način. Certifikat ekološke kmetije je potrebno obnavljati na dve leti, slediti je treba strogim standardom in normativom, ki jih predpiše Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor.

 

Mize, ki so čakale na nas, so bile bogato obložene z domačimi dobrotami. Poizkusili smo doma pridelamo zelenjavo, mleko in mlečne izdelke (kislo mleko, skuto, maslo), meso in mesne izdelke (klobase, bržole), domač kruh in pravi domači jabolčni sok. Mmmmm, kako zadovoljni so bili naši želodčki!

 

Sledil je voden ogled kmetije. Na kmetiji Ljubica domujejo krave, biki in telički, pujski, zajčki, goske, kokoši, mucke in oslički … travniki pa so polni murenčkov, ki veselo godejo svojo pesem. Krave so bile bele, sive, rjave in črne barve. Če je krava črna še ne pomeni, da je bik! »Kravo prepoznamo po velikih cisternah na trebuhu«, so povedali malčki. Če je krava črne barve in je zeleno travo je mleko vseeno belo! Ja tudi o tem so naš podučili mali strokovnjaki za kmetijstvo. Cofek na koncu kravinega repa pa je odličen odganjalec muh. Po čem pa se razlikujeta konj in osel? No, ali ne veste? Ja, po ušesih vendar, osel ima velikaaa ušesa in z njimi veliko miga.

 

Spoznali smo kako je na kmetiji vse med seboj povezano. To, kar v hlevu smrdi je gnoj, s katerim pognojimo zemljo, da potem zrastejo dober krompir, korenje, fižol, solata, paradižnik, da smo zdravi, ko jemo dobro hrano, polno vitaminov in hranilnih snovi.

 

Na bio kmetiji Ljubica so živali kot družinski člani. Gospodar jih dobro pozna in spoštuje. Ve, kdaj je dobro, da živina pase zunaj in kdaj je bolje, da so živali na suhem v hlevu. Kadar je preveč vroče, tako, kot je bilo to nedeljo, so raje v hladu hleva in tam prežvekujejo sveže pokošeno travo.

 

Čeprav smo bili na kmetiji v nedeljo, to na kmetiji ni dan za počitek, saj so na kmetiji tudi takšna opravila, ki ne morejo počakati. Mimo nas je vozil traktor, ki je pobiral travo in delal bale sena za obdobje, ko sveže krme ne bo dovolj.

 

Predstavnica Hippa, Marjana Kopač Farkaš, nam je predstavila HiPP-ovo bio linijo izdelkov. V HiPP-u že od leta 1956 proizvajajo naravno otroško hrano. HiPP uporablja le surovine, obdelane v skladu z EU Uredbo o ekološki pridelavi. Poleg tega so proizvodi še strožje nadzorovani, surovine testirajo na več kot 850 ostankov škodljivih snovi.

 

HiPP-ov laboratorij v Pfaffenhofnu je že vrsto let med vodilnimi evropskim laboratoriji za analizo pesticidov. V HiPP kozarčkih se nahaja le to, kar prestane pogoste nadzorne sisteme kakovosti. Le tako si kozarček zasluži HiPP-ov pečat ekološke pridelave. Polja in travniki na katerih pridelujejo surovine za HiPP–ove dobrote se nahajajo daleč stran od prometnic, pri kmetovanju ne uporabljajo pesticidov, umetnih gnojil in drugih nevarnih sestavin.

 

Že več kot 50 let se HiPP posveča plemenitemu približanju naravi in njenim sadovom. V HiPP-ovih kozarčkih se nahajajo le sestavine, ki prihajajo iz ekoloških kmetij in so pod najstrožjim nadzorom v vseh fazah. Vsa načela, ki jih upoštevajo pri pripravi hrane v kozarčkih, so upoštevana tudi pri pripravi HiPP mlečne hrane.

 

Tudi RingaRajina eko družina je aktivna na področju osveščanja naši članic in članov, nosečnic in staršev o tem, kako pomembno je, da jemo lokalno hrano, pridelano na ekološki način. V naši eko rubriki dnevno objavljamo novice s področja zdravega življenja, ki jih prispevajo različni strokovnjaki, vsak mesec pa vas v reviji Iskrice razveseljujemo z eko nalogami za najmlajše, zato smo se z veseljem pridružili družinam in Hippu pri obisku bio kmetije.

 

Svež, čist zrak in toplo vreme sta naše želodčke dodobra zlakotila. Čakalo nas je odlično domače kosilo, pri čemer so bile vse sestavine pridelane na bio kmetiji Ljubica, sladkosnedi pa so bili deležni tudi sladice.

 

Po kosilu nam je čarodej Toni pričaral še poln klobuk dobre volje, nasmeške na obrazih in posebnega gosta zajčka Sportya, ki nas je naučil čisto nov ples.

 

Naše druženje smo zaključili še s prijetnim presenečenjem, prav vse družine so prejele HiPP-ove in RingaRajine darilne vrečke presenečenja.

 

Veselih obrazov smo zapustili bio kmetijo Ljubica in sklenili, da se zagotovo prav kmalu zopet vrnemo!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka
Za to, da vzgojite eko-otroka in nekoč ekološko osveščenega odraslega, ne potrebujete niti posebnega znanja, niti dodatn...
11
Sedem korakov do boljšega življenja
Na srečo se vse več ljudi obrača od kvantitete h kakovosti življenja in vi, ki vam je pomembneje biti kakor imeti, boste...
4
Kako je nastajala knjiga Varuhi dreves
Če odgrnemo tančico zunanjega sveta, kot ga poznamo, se prav hitro znajdemo v svetu bitij, ki na neki drugi ravni skrbij...
3
17. 6. akcija izdelovanja krpic
Izlita nafta v Ameriki se nas ne tiče, ker smo tako daleč. Pa se nas res ne?
3



Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
Dren – zdravilen za ljudi,tudi ptice ga im...
Ljudski rek ¨Zdrav kot dren¨ je še kako resničen, ko spoznamo zdravilne učinke, ki nam jih nudi ta rastlina.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?