|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nakup otroškega kolesa

Helena Mlakar, 27.2.2012
Ko se odločate za nakup otroškega kolesa, naj bosta na prvem mestu kakovost in varnost. Kolo kupujte skupaj z otrokom, tako boste že v trgovini lahko preizkusili, katero mu najbolj ustreza.

image
/11


Poklicali smo v trgovino s kolesi in vprašali za nasvet. Kako otroku izbrati primerno kolo, kako vemo, da je kolo varno in kvalitetno? 

"Starši naredijo napako že pri tem, ko kolo za otroka kupujejo brez njega. Otrok mora kolo 'pomeriti'. pravšnje zanj je takšno, da lahko sedi na sedežu, z nogami pa s celim stopalom doseže tla,« so nam pojasnili v trgovini."

 

Kako izbrati pravo kolo?

Nekaj besede pri izbiri ima seveda tudi otrok. Sam naj izbere kolo, ki mu je všeč, vi pa potem z nasveti prodajalca izberite varno in kvalitetno kolo.

 

Primerna velikost 

Otroški tricikel boste kupili otroku okrog prvega rojstnega dne. Pri starosti dveh let se že lahko odločite za nakup 12-colskega kolesa s pomožnimi koleščki.

Za štiriletnega otroka je primerno 14-colsko, za šestletnika pa 16-colsko kolo.

 

Varne zavore

Prodajalci koles svetujejo, da pri manjših otrocih pazite tudi, kakšne zavore bo imelo kolo. Najbolj praktična so kolesa z zavorami na pedalih. Tako otroka, če bo na hitro pritisnil na zavoro, ne more vreči čez bilanco, kakor se to lahko zgodi pri kolesu, ki ima obe zavori spredaj na bilanci. Takšno kolo je primerno za nekoliko starejše otroke, ki že bolj obvladajo vožnjo.

 

Varnost na cesti

Bodite pozorni, da bo otrok pri vožnji s kolesom imel vedno kolesarsko čelado. Ta ga ne sme tiščati, niti mu ne sme biti prevelika. Izberite nastavljivo in jo prilagodite otrokovi glavi.

Otroci, ki še nimajo opravljenega kolesarskega izpita (tega naredijo pod vodstvom učiteljev v šoli v petem razredu), ne smejo sami na glavno cesto. Ne poznajo še prometnih predpisov in varne vožnje, zato potrebujejo spremstvo odrasle osebe.

 

Kdaj kupiti otroku tricikel, kdaj kupiti otroku kolo in ali je poganjalec boljša izbira pri učenju kolesa, kot kolo s pomožnimi koleščki, pri kateri starosti naj bi otrok obvladal vožnjo s kolesom, smo vprašali fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec:

 

"Tricikel starši običajno svojemu otroku kupijo okoli prvega leta starosti, oziroma še prej. Pomembno je, da se otrok zna samostojno usesti, kar pomeni, da ima dovolj ravnotežja, mišične moči in stabilnosti v sedečem položaju. Seveda ni pametno otroka takoj, ko je tega zmožen posesti v tricikel. Za vožnjo v triciklu sta res pomembna stabilnost in ravnotežje, saj se tricikel premika, trese, zavija, vozi čez ovire ( pločniki, robniki, …). Bolj kot to, da tricikel poganja otrok sam, naj tricikel potiskajo starši. Tricikel naj ima tudi varovalni obroč, za katerega se otrok prav tako lahko drži,če se ne želi držati za bilanco. Otroka v triciklu ni potrebno pripenjati s pasovi čez trup, dobro ga pripnemo le okoli medenice. Bilanca ne sme biti prenizko oziroma previsoko, otrok mora sedeti vzravnano, roke so sproščene na bilanci.

 

Če otrok želi poganjati je boljše, kot tricikel, pravo kolo. Če je otrok še majhen, so seveda potrebna pomožna kolesca. Pri kolesu se otrok lažje nauči poganjati, saj so pedala pod sedežem. Tako lažje res dobro prenese težo telesa iz ene noge na drugo in potisne pedala navzdol. Pri triciklih so pedala na prednjem kolesu in otrok težje potisne pedala naprej, saj si težje pomaga s telesom, pedala mora potisniti samo z nogami, kar pa je veliko težje.

Pri kolesu mora biti sedež tako visoko, da otrok še vedno z nogami doseže tla, saj se tako počuti bolj varnega. Tudi bilanca naj bo dovolj visoko, da ne bo otrok sključen, ne pa previsoko. Za lažje učenje vožnje brez pomožnih kolesc je zelo dobrodošel tudi poganjalec (dvokolo brez pedal in pomožnih kolesc). S poganjalcem otrok zelo dobro in hitro osvoji ravnotežje pri vožnji in je potem navajanje na vožnjo z navadnim kolesom brez pomožnih kolesc toliko lažje. Tako kot pri vsem ostalem, tudi pri vožnji brez pomožnih kolesc, obstajajo razlike v starosti otroka, ko to osvoji. Nekateri so zelo spretni, imajo odlično ravnotežje, stabilnost in dovolj mišične moči, drugi za vse to potrebujejo malo več časa. Vsekakor pa otroka ne silimo v učenje vožnje brez pomožnih kolesc, če sam čuti, da za to še ni pripravljen. Vse ob svojem času."


 

Preberi še:

Nevarnosti na kolesu

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
142
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
21
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
8
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7



Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?