|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Napake pri uporabi varnostnih sedežev

M. T., 21.6.2010
Po nekaterih raziskavah je še vedno veliko ljudi nepodučenih o varnosti otrok v avtu. Kar 70 do 80 % staršev namreč nepravilno namesti varnostni sedež. Da med njimi ne bi bili tudi vi, vas v naslednjih vrsticah opozarjamo na najpogostejše napake.

image
/11


Kljub nenehnemu opozarjanju na to, kako se v avtomobilu pravilno namesti otroški varnostni sedež in uporablja varnostni pas, je še vedno ogromno staršev, ki temu očitno posveča premalo pozornosti. Najpogosteje varnostnega sedeža ne namestijo dovolj trdno ali pa ga pritrdijo napačno (običajno ga obrnejo v napačni smeri vožnje), nekateri pa se poslužujejo starih sedežev oziroma takšnih, ki se ne prilegajo sedežu avtomobila. Pogosta napaka je tudi nepravilno uporabljen zadrževalni sistem, t. j. varnostni pas. Zaradi teh napak varnostni sedež ne more opraviti svoje naloge in tako je njihov otrok, kljub uporabi avtosedeža, še vedno izpostavljen vsem nevarnostim in morebitnim hudim poškodbam pri morebitnem trku.

 

Čvrsto pripet na avtomobilski sedež

Vselej je dobro preveriti, če ste sedež dovolj trdno pripeli na sedež vašega avtomobila z varnostnim pasom ali s sistemom ISOFIX, ki je najvarnejši in najhitrejši sistem za namestitev avtosedeža (več o tem preberite tukaj). Tako preprečimo, da bi se ob trku otroški sedež odlepil od sedeža, saj bi to ob vrnitvi sedeža nazaj v izhodiščni položaj povzročilo močan udarec. Pri pritrjevanju sedeža natančno sledite navodilom proizvajalca in varnostne pasove zelo močno zategnite. Pri tem si lahko pomagate tudi tako, da se pri nameščanju otroškega sedeža s telesom močno uprete nanj in ga s tem še dodatno pogreznete v sedež avtomobila ter trdno pritrdite.


POZOR!

ISOFIX sistem je uporaben največ do 18 kilogramov otrokove teže (oziroma največ do starosti 4 let). Otrok teže nad 18 kilogramov mora biti obvezno varovan s sistemom, ki je pritrjen na karoserijo avtomobila, t. j. z varnostnim pasom.


Varno pripet otrok

S varnostnimi pasovi mora biti na varnostni sedež trdno pripet tudi otrok. V nasprotnem primeru se lahko otrok že ob manjšem trku izmuze iz trakov varnostnega pasu ali pa z zgornjim delom telesa premočno zaniha in tako lahko z glavo udari v sedež pred seboj. Za vodilo, koliko so dovolj zategnjeni pasovi naj vam bo merilo, da s prsti ne morete več enostavno seči pod sredinsko zapenjalno sponko v otroškem sedežu.

Ko otroka posedete v sedež, varnostne pasove večkrat zategnete in po vsakem potegu trakove pasu, ki gredo prek nog, nekoliko razrahljate. Tako bo otroku udobneje, hkrati pa bo dovolj čvrsto pripet na sedež. Varnostni pas naj poteka preko otrokovih ramen in bokov, nikakor pa NE preko vratu ter trebuščka!


KORISTNO!

Otrok naj v sedežu sedi primerno oblečen. Oblečenega v jakno ali bundo, ne boste mogli dovolj močno pripeti. Poleg tega mu bo tudi neudobno, zaradi česar obstaja večja verjetnost, da se bo sedenju upiral. Kako otroka “pretentamo”, če noče sedeti v varnostnem sedežu, lahko preberete tukaj.


Izključite varnostno blazino

Za prevažanje otroka v varnostnem sedežu je najvarnejši zadnji sedež. Otroka sicer lahko prevažate tudi na prednjem sedežu, vendar morate v tem primeru sedež obrniti v nasprotno smer vožnje in OBVEZNO začasno izključiti varnostno blazino (airbag), saj lahko ta ob sprožitvi povzroči smrtne poškodbe otrok. Če te možnosti v vašem avtomobilu nimate, sedež namestite zadaj. Ko tako prevažate dojenčka, bodite pozorni, da ga tudi zadaj prevažate v nasprotni smeri vožnje, saj ima dojenček šibek vrat. Tako lahko naslonjalo sedeža v primeru trka prepreči hujše poškodbe ali celo smrt dojenčka.  

 

Kdaj otrok preraste avtosedež?

Otrok postane prevelik za avtosedež, ki ga uporablja, ko njegova ramena presežejo vrh, kjer sta vpeta naramnična pasova. Ko se to zgodi, obvezno sedež nadomestite z novim, primernejšim otrokovi višini. Otroški varnostni sedež morate zamenjati tudi, če ste z njim imeli prometno nesrečo, saj lahko že pri manjših trkih nastanejo poškodbe v notranji strukturi sedeža, kar zamnjšuje njegovo varnost in varnost otroka v njem.


Posvetite dovolj pozornosti pravilni uporabi otroškega varnostnega sedeža, če pa ste v dvomih vprašajte strokovnjaka. Le tako bodo med vožnjo vaši mali zakladi najbolj varni.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4
Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
4
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
4
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
4



Pravilna uporaba avtomobilske klime
V toplejših dneh v avtomobilu hitro postane vroče in takrat pride še kako prav klimatska naprava. Zelo pomembno je, da k...
Zakonodaja s področja varnosti otrok v pro...
Ali je globa 120 evrov zares ustrezna za neupoštevanje tako pomembnega predpisa kot je uporaba otroškega sedeža v avtu?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?