|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naredimo sami: Domače sredstvo za razkuževanje

Ema Rotar, 31.3.2020
Sredstvo za razkuževanje je dobrodošlo kadarkoli, še posebej pa v tem času vseh mogočih virusov, ki ogrožajo naše zdravje. Razkužilno sredstvo je zelo preprosto narediti kar doma.

image
Doma narejeno razkužilo je boljša izbira kot kupljeno.
/11


Razkužilno sredstvo je zelo uporabno v času, ko naše zdravje ogrožajo virusna obolenja, ko želimo zaščititi svoje malčke, temeljito razkužiti pripomočke za higieno, čiščenje noska dojenčku, igračke, pa tudi ko smo na poti in nimamo priložnosti, da si umijemo roke.

 

Žal pa so industrijsko izdelana razkužila za roke so zelo agresivna do kože in pogosto vsebujejo snovi, ki so zdravju škodljiva (npr. triklosan, ki lahko negativno vpliva na živčevje, mišični sistem, žleze z notranjim izločanjem, srce in mnoge druge organe v telesu). Kupljena razkužilna sredstva so neprimerna predvsem za nežno otroško kožo in hkrati zaradi svoje sestave predstavljajo breme za okolje.

 

Sicer velja, da je boljše pogostejše umivanje kot razkuževanje rok, če pa je to že potrebno, je najbolje, da se poslužujete doma narejenih, naravnih razkužil, v katerih točno veste, katere sestavine so.


PREBERITE TUDI: Milo in voda ali dezinfekcijsko sredstvo – kaj bolje zaščiti otroke pred prenašanjem virusov? 


Naredite razkužilo kar sami - enostavno je!

Dejansko za učinkovito razkuževalno sredstvo ne potrebujete posebnega znanja kemije, saj za izdelavo potrebujete le štiri sestavine, zato si ga lahko enostavno naredite kar doma.

 

Potrebujete:

- 500 ml čistega alkohola (70%)

- 100 ml aloa vera gela

- eterična olja

- stekleničko z razpršilom

 

Aloa vera gel ni nujno potreben, je pa - če boste razkuževali tudi otrokove roke - zelo priporočljiv, saj je alkohol precej invaziven za nežno otroško kožo. Aloa vera v razkužilu bo pomagal, da se rokice ne izsušijo preveč.


Eterična olja, ki dokazano učinkovito delujejo proti virusom so: poprova meta, timijan, rožmarin, evkaliptus, klinčki, cimet, sivka, limonska trava, pomaranča, lovor, begamotka, kafra.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Tako lahko otroku pokažete, kako umivanje rok odganja viruse


Postopek izdelave:

Stekleničko najprej operite v pomivalnem stroju oziroma jo prekuhajte.

Vanjo vlijte alkohol in gel, če ste se odločili, da ga dodate.

Dodajte še in nekaj kapljic različnih eteričnih olj, ki smo jih navedli zgoraj, saj so pomembna, če želite doseči protimikrobni učinek. Vendar, pri uporabi eteričnih olj bodite previdni in se raje prej posvetujte s strokovnjakom s tega področja. Pri otrocih je to toliko bolj pomembno, saj niso vsa eterična olja primerna za otroke oziroma je potrebno količino le teh precej zmanjšati.

 

Razkužilo obvezno najprej preizkusite na manjšem delčku kože, da preverite, ali vam ne povzroča alergijske reakcije na koži. Če se vam to zgodi, ga razredčite (dodajte še alkohola in aloa vere), da dobite koncentracijo, ki vam ustreza.

 

S takšnim sredstvom večkrat dnevno razkužite roke sebi in otroku. Lahko ga uporabite tudi za razkuževanje različnih površin, ki se jih pogosto dotikate, na primer kljuke, ključi, telefon, nakupovalni vozički in košare, volan ...

 

NAMIG

Namesto zaščitne maske, ki naj ne bi bila preveč učinkovita pri zaščiti pred okužbo, lahko na šal, rutko ali kar na oblačilo kanete nekaj kapljic enega od eteričnih olj, ki smo jih omenili. Ker je olje protivirusno in izhlapeva ves dan, sproti razkužuje zrak, ki ga vdihujete. S tem se lahko dodatno zaščitite sami oziroma zaščitite svojega otroka.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.
6
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Kako ustvariti umetniške pirhe?
photo
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...