|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasilje v šoli

P.L., 27.10.2011
Če otrok v šoli doživlja verbalno ali fizično nasilje, zelo trpi. Tak otrok se lahko zapre vase, morda poišče pomoč ali pa težavo poskuša rešiti sam. Kako mu lahko pomagamo odrasli?

image
/11


Na Ministrstvo za šolstvo in šport smo poslali dve vprašanji:

1. Kaj storiti v primeru, če je naš otrok žrtev nasilja, če se zgodi, da pride domov iz šoli in ima modro oko. Pove nam, da ga je udaril sošolec. Kako mu lahko pomagamo?

  

2. Kaj lahko storimo v primeru, da je naš otrok tarča posmeha in zaničevanja od nekaterih sošolcev. Kako mu pomagati, na koga se lahko obrnemo po pomoč?

 

Sebastijan Magdič iz službe za odnose z javnostmi nam je odgovoril sledeče:

Vzgojno delovanje osnovne šole je na zakonski ravni opredeljeno v Zakonu o osnovni šoli. Zakon vsako šolo posebej zavezuje, da ima vzgojni načrt, ki med drugim opredeljuje tudi vzgojne dejavnosti in vrste vzgojnih ukrepov, s katerimi šola razvija varno in spodbudno okolje. Vsaka šola mora imeti tudi pravila šolskega reda, v katerih natančneje opredeli dolžnosti in odgovornosti učencev, načine zagotavljanja varnosti, pravila obnašanja in ravnanja, določi vzgojne ukrepe za posamezne kršitve pravil, itd.

Zakon o osnovni šoli omogoča tudi izrekanje vzgojnih opominov, ki pridejo v poštev v primeru, ko učenec krši dolžnosti in odgovornosti, določene z zakonom, drugimi predpisi, akti šole in ko vzgojne dejavnosti oziroma vzgojni ukrepi ob predhodnih kršitvah niso dosegli namena. Podrobnejše določbe o tem vsebuje Pravilnik o vzgojnih opominih v osnovni šoli. V postopku izrekanja vzgojnih opominov ima ključno vlogo razrednik, ki se poveže s šolsko svetovalno službo in strokovnimi delavci šole, vzgojni opomin pa izreče učiteljski zbor.

Posebej napotujemo na 60. člen Zakona o osnovni šoli, ki učencu in staršem daje pravno podlago, da pri razredniku ali šolski svetovalni službi ali pri ravnatelju vložijo ugovor na izvajanje vzgojnega delovanja šole. Če v 30 dneh ne dobijo pisnega odgovora oziroma če z njim niso zadovoljni, lahko podajo predlog za inšpekcijski nadzor. V skladu z Zakonom o šolski inšpekciji Inšpektorat RS za šolstvo in šport med drugim nadzoruje tudi uresničevanje pravic in dolžnosti učencev osnovne šole.

Starši pa lahko vzgojno problematiko, povezano z nasiljem, obravnavajo tudi na svetu staršev, svoje predstavnike pa imajo tudi v svetu šole, ki med drugim obravnava poročila o vzgojni oziroma izobraževalni problematiki, za uresničevanje pravic učencev pa je v skladu z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja odgovoren ravnatelj šole.

 

Če vam otrok zaupa, da ima v šoli težave z nasiljem, če ga vrstniki fizično ali verbalno napadajo, se z njim pogovorite in mu poskušajte pomagati. Obrnite se na ravnatelja šole ali na otrokovo razredničarko in skupaj boste zagotovo našli ustrezno rešitev.

 

Preberi še:

Nasilje med otroki

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
15
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
5
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
4



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?