|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti za boljše spanje dojenčka

Helena Mlakar, 7.8.2014
Prve tedne po rojstvu se dojenček navaja na zunanji svet, starša pa nanj. Noči brez spanja so na začetku nekaj povsem običajnega. A to lahko hitro spremenite. Naučite svojega dojenčka, da bo ponoči mirno spal.

image
Dojenček potrebuje miren spanec. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


V spanju raste telo, razvijajo se možgani. Dojenčki, ki premalo spijo, so čez dan razdražljivi, jokavi in se težko potolažijo. Včasih so tako utrujeni, da zaradi tega ne morejo zaspati. In začaran krog se vrti. Dojenček in z njim starši ponoči ne spijo, ko pa se naredi dan, sta starša utrujena, dojenček pa joka.

 

Občutek varnosti

Za dojenčka pomeni spanje ločitev od mamice. Ko ga zazibljete v sanje, zanj to pomeni, da bo pristal v posteljici, kjer bo sam. majhen dojenček pa potrebuje občutek varnosti. Če tega občutka ne bo, bo jokal in bo prestrašen. Vedeti mora torej, da četudi bo v posteljici ločen od matere, ne bo ostal sam. zato je pomembno, da ste vedno v njegovi bližini. Ko dojenček zaspi in se nenadoma prebudi, vas pokliče z jokom. Nanj se odzovite. Včasih je dovolj že, da ga z besedo mirno ogovorite in bo zaspal nazaj. Morda bo potrebno stopiti do njegove posteljice, ga pobožati, da bo začutil vašo toplino in bo pomirjen zaspal. Včasih pa bo potreben varen objem, ki ga bo spet zazibal nazaj v svet sanj.

Dojenček potrebuje stik z materjo, njena toplina je pomembna zanj prav toliko kot hrana. Dojenček, ki se bo počutil varnega, bo zvečer lažje zaspal. Vedel bo, da je mati ves čas nekje v bližini. In če se nenadoma zbudi, prične jokati, nikar ne oklevajte. Stopite do njega in mu dajte vedeti, da ste ob njem.

 

Rutina je pomembna

Dojenčki imajo radi red. ta jim daje občutek varnosti. Zato je zelo pomembno, da ga pričnete uvajati takoj po rojstvu. Kopanje in nega naj trajata vedno ob približno enaki večerni uri. Ob tem naj se vam nikoli ne mudi. Vzemite si dovolj časa in se posvetite otroku. Rutina ga bo umirila in s časoma bo vedel, da se bliža čas spanja. Če bo vsak večer potekal približno enako (kopanje, nega, hranjenje, pesmica …), bo zanj čas spanja postal povsem samoumeven in kmalu bo zaspal brez velikih težav.

Če dojenček zvečer postane razdražljiv in noče zaspati, lahko poskusite tudi z ruto ali slingom. Dojenčka bo stik z vašim telesom pomiril, morda bo celo zaspal ob poslušanju bitja vašega srca. Tega je poslušal vseh devet mesecev, ko je bil v varnem zavetju maternice in zagotovo ga bo znani zvok pomiril.

 

Prostorska ločitev

Za mnoge dojenčke je prostorska ločitev zelo stresna. Dojenček, star komaj nekaj dni ali tednov sodi v posteljico zraven matere. Tako boste vi, kot tudi vaš dojenček spali veliko bolj mirno. Nikar naj vas ne bo strah vzeti majhnega dojenčka v zakonsko posteljo. Če prve dni življenja prespi tik ob vas, ne bo nič narobe. Če dojite, bo vse skupaj še toliko lažje. Naspali se boste vi, vaš dojenček pa bo tudi veliko bolj umirjen. Tudi dojenje bo lahko lažje steklo, če bo dojenček lahko jedel, kadar bo lačen in ne ob točno določeni uri.

Telesna bližina je za dojenčka nekaj najbolj naravnega in nikjer ni dokazano, da ga boste zaradi tega razvadili. Naj vas ne skrbi, da boste dojenčka poležali. Pred tem vas varuje materinski občutek.

 

Utrujen dojenček

Bolj ko je dojenček utrujen, težje bo zaspal. Rek, da če dojenček čez dan ne spi, bo ponoči veliko bolje spal, ne drži! Otrok bo ponoči spal enako dolgo, ali pa še manj, če čez dan ne bo imel zadosti počitka.

Dojenček še ne zna govoriti, toda, če se ga boste naučili poslušati, boste kmalu prepoznali znake, ki nakazujejo, da je utrujen.

Če obrne obraz proč od dogajanja, prične zehati in ga okolica več ne zanima, je to zagotovo znak utrujenosti. Če dojenček krepko zeha, ga je potrebno čim prej odložiti v posteljo. Prej, ko se boste odzvali znamenjem, ki vam jih sporoča, lažje bo zaspal. Dojenček v prvih tednih svojega življenja večino časa prespi. Ponavadi zaspi takoj po obroku ali pa že kar med njim. Zaspi brez dodatnega uspavanja, potrebuje le občutek varnosti in toplino. In dojenček vedno zaspi v prepričanju, da bo naslednjič vse potekalo ravno tako in nič drugače. Na metode uspavanja se navadi in zato je pomembno, da se ne spreminjajo.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
7
Rast zob
Kdaj začnejo rasti prvi zobki in kdaj mlečne zobke zamenjajo stalni? Za vas smo pripravili članek s slikovno galerijo. P...
4
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
4
Homeopatija za najmlajše
Bi radi svojim najmlajšim čim bolj naravno pomagali, ko jih mučijo krčki, ko izraščajo zobki, pri prehladih, otroških bo...
4



Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?