|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vzgoja danes: Nedosleden starš, negotov otrok

Dr. Blanka Tacer (Maraton pozitivne psihologije), 12.11.2019
Starši imajo danes težave z doslednostjo pri svojih vzgojnih ravnanjih. Namesto tega je veliko pogovarjanja, dogovarjanja in pogajanja z otrokom, kar izčrpava starše in dela negotove in nezadovoljne otroke. Kaj pomeni biti dosleden pri vzgoji?

image
Med starši in otroci mora biti spoštljiv in zaupen odnos.
/11


Mama dveh sinov, babica štirim vnukom, več kot trideset let vodja taborov za otroke, raziskovalka družine – vse to je dr. Zdenka Zalokar Divjak. Priznana predavateljica s tenkočutnim vpogledom v delovanje družin bo to soboto, 16. 11. 2019, predavala na mariborskem Maratonu pozitivne psihologije. Ob tej priložnosti smo z njo poklepetali o osnovnih temeljih vzgoje, ki jih prepogosto pozabljamo.


Kako se opremiti za trdnost pri vzgojnih odločitvah?

Starši moramo predstavljati otroku najprej vzor, ki ga otrok potrebuje za svoja ravnanja in kasneje tudi odločitve. Potem predstavlja starš avtoriteto, kar pomeni, da s svojo osebnostno naravnanostjo pokažemo otroku, da obvladamo svoje življenjske naloge in jih znamo zahtevati tudi od otrok. In ne nazadnje predstavlja starš za otroka nek ideal, ki zajema otrokovo predstavo o tem, da lahko staršu brezpogojno zaupa in se lahko v vsakem trenutku tudi na njega obrne.

 

PREBERITE TUDI: Je to razvajenost ali kaj drugega?


Kako se v vsakodnevnem življenju kaže to, da želijo biti starši prijatelji s svojimi otroki?

Med starši in otroci mora biti najprej spoštljiv in zaupen odnos, ne sme pa biti enakovrednega odnosa v vzgojnih ravnanjih. Danes starši otroke sprašujejo o osnovnih otrokovih potrebah, kot npr. bi otrok rad jedel, oblekel, prosijo ga da se zvečer umije, gre spat, govorijo o dvojini, npr. kaj imava za nalogo, itd. Ni več jasno, kaj so starševske naloge in zahteve in kaj otrokove in potem sledi ogromno pregovarjanja in pogajanj, ki izčrpujejo starše, otroke pa naredijo negotove in odvisne od pomoči staršev.

 

vzgojaLjubezen do otroka mora biti vedno brezpogojna. To pomeni, da otroka sprejemamo v vseh njegovih pozitivnih in negativnih lastnostih. Vzgoja pa je vedno pogojevana.

 

Dr. Zdenka Zalokar Divjak

(doktorica psihologije, magistra socialne psihiatrije in psihoterapevtka iz področja logoterapije)

 

Kako deluje avtoriteta starša?

Sokrat je lepo povedal, da vzgoje brez avtoritete ni. Avtoriteto spoštujemo, ker nam s svojo osebnostjo izraža veliko zaupanje in željo, da bi ji bili podobni. Če starš za otroka predstavlja avtoriteto, ga bo otrok spoštoval in tudi sledil njegovim vzgojim zahtevam.

 

Koliko dodatnih dejavnosti je pomembno za otroka?

Do tretjega razreda živi otrok še praktično v domišljijskem svetu, zato bi bilo kot dodatne dejavnosti pomembno, da je otrok popoldan zunaj in da je igra njegova glavna okupacija. Potem pa je, seveda odvisno od otrokovih interesov, vztrajnosti, sposobnosti, priporočljiva ena do dve dodatni dejavnosti.

 

PREBERITE TUDI: Klepet z dr. Blanko Tacer - Otroci nas gledajo in ne poslušajo


Zakaj je pomembna bivanjska varnost za otroka?

Bivanjska varnost je tisto, kar ustvarimo v svojem vsakdanu z našimi odnosi. Otrok zelo dobro čuti, ali smo starši tudi zadovoljni partnerji, delavci. Če kot starš izžarevam zaupanje, predanost, trdnost ustvarjam varno okolje, v katerem lahko otrok uresničuje vse svoje danosti. Kadar te bivanjske varnosti ne čuti, pa mora otrok in v zadnjem času vedno več mladostnikov, to varnost iskati izven doma, na telefonu, igricah, družbi, ki ga bo sprejela takšnega, kot je.


NE SPREGLEJTE!

Hočete zvedeti več o doslednosti pri vzgoji? Pridite na 3. mariborski maraton pozitivne psihologije že 16. novembra 2019, kjer bo dr. Zdenka Zalokar Divjak delila svoje bogate izkušnje z delom z otroki. 

 Program mariborskega maratona pozitivne psihologije:

15.30 – 16.30: Iza Sia Login: Manifestacija – zavestno kreiranje svoje realnosti: triki, ki so pogosto skriti

17.00 – 18.00: Matej Lunežnik: Fokus – najbolj pomembna sestavina za koktajl uspešnosti

18.30 – 19.30: dr. Zdenka Zalokar Divjak: Nedosleden starš, negotov otrok – vzgoja danes

20.00 – 21.00: dr. Željko Ćurić: Motivacija in samomotivacija


 maraton pozitivne psihologije

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...