|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novosti pri vpisu v ljubljanske vrtce

Ziva Sorn, 18.3.2010
Večletno naraščanje rodnosti, brezplačni vrtec za drugega in naslednje otroke, daljšanje delovne dobe ter premik delovnega časa so, poleg še drugih dejavnikov, predvsem v vrtcih povzročili prostorsko stisko.
Ključne besede:

image
/11


Prezasedenost vrtcev je realnost celotne Slovenije, prav v prestolnici pa je brez varstva ostalo največ otrok.

Po podatkih Mestne občine Ljubljana (MOL) so v šolskem letu 2009/10 zabeležili 85-odstotno vključenost vseh otrok v vrtce, kar je mnogo nad slovenskim povprečjem (70,2 %). Po večletnih težavah vpisa v vrtce MOL predstavlja nov sistem evidentiranja vpisnih vlog. Sistem naj bi poenostavil pregled prejetih vlog in staršem pri ocenjevanju ter dodelitvi mest zagotavljal popolno pravno varnost.

Novosti novega sistema vpisa v vrtce MOL (Odlok o spremembi Odloka o sprejemu otrok v vrtec):

  • univerzalna vpisna vloga za vse vrtce,
  • vlogo bodo starši oddali le enkrat,
  • vloga bo določala prvo in drugo izbiro vrtca,
  • vloga bo vsebovala tudi tretjo možnost – vpis v katerikoli vrtec,
  • tisti, ki bodo zavrnili ponujeno mesto v prostem vrtcu, bodo izbrisani s čakalne liste,
  • novi kriteriji za ocenjevanje vloge:
  1. dodatna prednost za socialno ogrožene,
  2. čas stalnega bivanja v MOL (prednost imajo tisti, ki stalno bivajo v MOL že pred 31. 12. 2008),
  • izbrisani kriteriji za ocenjevanje vloge: bližina vrtca ne bo več relevantna,
  • javna objava čakalne liste – evidenca vpisa s šiframi otrok bo objavljena tudi na spletnih straneh MOL in vrtcev.

Primer:

Če bodo starši pod prvo izbiro opredelili npr. vrtec Pod gradom, pod drugo izbiro vrtec Ledina, pod tretjo pa karkoli in ne bodo sprejeti niti v prvem niti v drugem vrtcu, bodo razporejeni na skupno čakalno listo po vrstnem redu doseženih točk.

V tretjem krogu vpisa bo staršem ponujeno prosto mesto, npr. v vrtcu Viški gaj (ali v kateremkoli drugem vrtcu, kjer se bo sprostilo prosto mesto). Otrok bo sprejet npr. v vrtec Viški gaj glede na število točk po čakalni listi.

Če bodo starši opredelili izbiro vrtca (prva izbira npr. vrtec Pod Gradom, druga izbira vrtec Ledina), a bodo ponujeno prosto mesto npr. v vrtcu Viški gaj odklonili, bo otrok izbrisan s čakalne liste (pravila opredeljena v noveli Zakona o vrtcih). V tem primeru pri vpisu otroka v naslednjem šolskem letu ne bo otroku pripadalo 10 točk, saj otrok ne bo ostal na čakalni listi.

Če pa se starši ne bodo odločili za tretjo izbiro in se bodo odločili ZGOLJ za prvi dve izbiri, otrok pa ne bo sprejet v vrtec niti v prvem (vrtec Pod gradom) niti v drugem krogu (vrtec Ledina) postopka sprejema otrok v vrtec, bo ostal na skupni čakalni listi za mesto v vrtcu s prvo oziroma z drugo izbiro. Takoj, ko se bo sprostilo mesto v prvem ali drugem vrtcu, bo otrok lahko sprejet v enega od teh dveh vrtcev, glede na število točk oziroma mesta, ki ga bo otrok zasedal na skupni čakalni listi.

Več o temi:

Zakon o vrtcih - zakonodaja.gov.si/rpsi/r07/predpis_ZAKO447.html

Vir: www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/v-srediscu/66852/detail.html?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
8
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
6
10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami
Ne glede na to koliko igrač ima otrok, z eno od idej, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste poskrbeli za najbol...
6



7 lastnosti otrok, rojenih v aprilu
Otroci, rojeni v aprilu so trmasti, energični in naravnost obožujejo življenje.
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?