|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ob prvem maju: Najtežje delo na svetu je ...

Uredništvo Ringaraja.net, 30.4.2021
Prvi maj po celem svetu praznujemo delavci v spomin na krvave proteste leta 1886 v Chicagu. Kateri pa je najtežji poklic na svetu?

image
Prvi maj smo na veliko praznovali v socializmu (FOTO: Freepik.com)
/11


Prvi maj praznujemo od leta 1890 v spomin na krvave proteste v Chicagu leta 1886, ko so delavci protestirali, da se uvedejo nekatere delavske pravice, med njimi tudi osemurni delavnik.

Kresovanje pri nas izvira iz predrimske dobe in je povezano s čaščenjem sonca in praznovanjem kresne noči (kar praznujemo 24. junija). Šele po drugi svetovni vojni pa je kresovanje, nošenje nageljnov in postavljanje mlajev postalo sestavni del delavskega praznika. 

 

Chicago

Leta 1886 so v Chicagu potekale demonstracije, na katerih so delavci zahtevali osnovne pravice, med njimi tudi 8-urni delavnik. Demonstrante je ovirala policija, več je bilo poškodovanih, 5 pa so jih obsodili na smrt. To obeležje je kmalu preraslo v proslave, ki so postale del delavskega boja za pravice.

 

PREBERITE TUDI: Brutalno iskreno sporočilo o ženskah, ki ne delajo!

 

Slovenija

"Praznovanje 1. maja 1946 je bilo na Slovenskem najbolj množično in vseljudsko. Centralni komite komunistične partije Jugoslavije je v svojem prvomajskem razglasu spregovoril o novem smislu in vsebini dela, o njegovi osvoboditvi in o njegovi povezovalni vlogi med delavci, kmeti in ljudsko inteligenco ter o tem, da se 1. maj praznuje v osvobojeni Jugoslaviji v razmerah mirne graditve opustošene države v »znamenju bratstva in enostnosti vse narodov Jugoslavije…v znamenju ogromnega delovnega, ustvarjalnega poleta naše mladine, naših delavcev, naših kmetov, naše ljudske inteligence.«

V Ljubljani je bila 1. maja velikanska povorka, v kateri je bilo okoli 30.000 ljudi, 70.000 pa jo je spremljalo. Mesto je bilo v zastavah, cvetju in zelenju, pročelja hiš so bila ovešena z napisi in slikami voditeljev, povsod so odmevali glasovi iz zvočnikov in radijskih aparatov, ki so jih Ljubljančani postavili na okna."  (Vir: Zgodovina na dlani)

 

Letos v boj proti vladi

Letošnje praznovanje je obarvano s petkovimi kolesarskimi upori. Med kolesarjenjem so v petek protestniki na več točkah po Ljubljani prižgali simbolne ognje upora, zaključili pa so s protestnim kresom na Trgu republike.

 

PREBERITE TUDI: Ženske za graditev kariere potrebujemo drugačne pogoje

 

Poklic: Mama

Kljub temu, da praznujemo praznik, ki opominja na delavske pravice, se ob tem dnevu lahko spomnimo na poklic, ki ni uradno poznan, je pa "najtežja služba na svetu". Poklic mame. 

Materinstvo je najlepša in hkrati najtežja služba. Nekaj časa nazaj so hoteli opozoriti na to, da so mame premalo cenjene, zato so naredili lažen intervju za službo.

 

V intervjuju so zahtevali pozornost 24/7, zahtevali so znanje kuhanja, medicine, učenja itd. Ljudje, ki so se prijavili na intervju, so bili šokirani. "To je kruto." "Je to sploh legalno?" so bili samo nekateri od komentarjev.

 

Ta poklic je ... materinstvo

Ko jim je na koncu "zaposlovalec" povedal, da je to poklic mame, so vsi odreagirali enako. Želeli so poklicati svojo mamo, ji povedati, kako jo imajo radi in da vedo, kaj je za njih naredila.

Ampak ne glede na to, kako "težek" je poklic biti mama, je hkrati nekaj najlepšega na celem svetu. Ko prvič držiš svojo štručko v rokah. Ko prvič slišiš: "Mama." Vse neprespane noči, ampak precrkljane. Vsi treningi, vsi nastopi, vsi objemi, poljubi in nasmehi. Biti mama je lahko "najtežji poklic" na svetu, ampak ob njegovem opravljanju prejmeš najboljše in najlepše nagrade.

 

PREBERITE TUDI: Jaz bom mama, ki si dopusti sprostiti kot oče

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pust širokih ust
Priprave na praznovanje Pusta smo v naši skupini pričeli že en teden prej z izbiro skupinske maske. Odločili smo se, da ...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
4



Kdaj se odločiti za poslikavo obraza?
Starši v iskanju popestritve zabave za otroka raziskujejo različne ideje. Poleg animacije otrok, je poslikava obraza pri...
Zaključil se je 16. ljubljanski festival B...
Letos je v Ljubljani 62 producentov pripravilo 130 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev, potekal...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?