|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jaz bom mama, ki si dopusti sprostiti kot oče

Uredništvo Ringaraja.net, 29.4.2021
Otroka lahko namažem s kremo, ki ima zaščitni faktor petdeset, ni mi treba natančno preučiti vsake sestavine. Namesto za raziskave bom čas porabila, da bom mama, ki ima noge na mizi, ker je moj otrok v naročju in gleda risanko. Najljubšo.

image
Nočem zlatih zvezd ali pohval, da sem popolnoma popolna mati. (Foto: Freepik.com)
/11


V nekem trenutku, ko je moj mož lani iskal službo, sem mu predlagala, da ne bi bilo slabo, da bi našega sina za nekaj časa "spravili" iz vrtca. Strinjal se je le pod pogojem, da bo to dan ali dva, saj ni prepričan, kako bo to zdržal in da preprosto ne ve, kaj bi z njim počel cel dan. To je bil eden tistih pogovorov, ki se sicer zgodijo mimogrede, je pa pustil globok pečat pri meni - zakaj za vraga človek, ki nima službe, ne želi biti s svojim otrokom in poleg tega navede nesmiseln razlog, da ne ve, kaj naj bi z njim počel cel dan? Odgovoril mi je tako nonšalantno, brez kakršnega koli razmišljanja. In jaz? V sebi sem se žrla. Kako lahko ne veš, kaj boš počel z njim?

 

Takrat se mi je prižgala lučka - on je oče!

 

Ni ga devet mesecev nosil v trebuhu, nima potrebe, da mu vsak dan povonja lase in kožo, oče je, tukaj je, da je in da vzgaja. Ne, mislim, da je njegova ljubezen in skrb manj vredna, vendar ni enaka materinski. Ne more biti. Popolnoma normalno je, da se odloči, da mora biti otrok v vrtcu, čeprav lahko skrbi zanj, in ni normalno, da se mama odloči enako, ker je dovolj slabo, da sploh delaš delate in daješ otroka v varstvo neznancem, da pa boš doma, nič delali in ne vzgajala svojega otroka. Absurdno!

 

Očetje so tu, da vzgajajo otroke. Srečne in zaščitene otroke. Preskrbljene. Ure in ure sem se pogovarjala z drugimi mamami o tem, kateri stol za hranjenje je najboljši, ali je ta in tista hrana dobra izbira, ali bo guma na rokavu srajce premočna za njegove majhne rokice in ali ima otroški šampon kaj skritih, potencialno slabih sestavin.

 

Očetje tega ne počnejo.

 

PREBERITE TUDI: Po porodu: Kaj partner misli o vas?

 

Družba na matere gleda kot na glavno in odgovorno osebo za vzgojo otroka. Mati je tista, ki jih uči lepih manir, navdihuje učenje. Mama jih kopa, oblači in frizira. Očetje so zaslužni za dober uspeh, ko so končani vsi ti pripravljalni koraki, mati je kriva, če kaj ne uspe.

 

In zakaj mama en dan ne bi bila oče? Da mama en dan pozabi na dilemo, katero kremo z zaščitnim faktorjem naj vzame, čeprav so vse enake? Da, so, ampak morda ima prva več potencialno škodljivih sestavin kot druga? Mogoče prva ščiti manj ali naredi več škode kot druga? Mogoče ?! Mislite, da oče kdaj pomisli na to? Da sploh pomisli na kremo z zaščitnim faktorjem? Ne, napiše si opomnik, da naj sebe namaže in potem otroka, če pride na vrsto in če se spomni. Ne pretiravam. Tudi če poznate izjemo, le potrjuje pravilo.

 

Pošalila sem se, ko sem rekel, da bom kot mama kadarkoli oče.

 

Mama bom, ki si dovoli, da se sprosti kot oče.

 

Ker, če matere niso matere in da ne razmišljajo tako, kot razmišljajo, predstavljajte si številne zamujene rojstnodnevne zabave. Na koliko roditeljskih sestankov ne bi šel nihče?

 

Koliko domačih nalog ne bi bilo narejenih in koliko zob bi se predčasno pokvarilo?


Mama bom, ki si dovoli, da se sprosti kot oče.

 

Umijem posodo, vendar ne pospravim vsake igrače s tal. Otroku naredim sendvič in ne razmišljam, ali je morda jabolko bolj zdravo, lažje sem pripravila sendvič, da moj otrok ne bo lačen, kot da bi dvajset minut iskala brezplačno parkirno mesto, da bi lahko šla v trgovino in si kupila jabolko.

 

In s tem ni nič narobe, sendvič ne bo ubil otroka.

 

In teh dvajset minut bom izkoristila, da ga z avtom zapeljem skozi nov del mesta in mu pokažem tisto zanimivo hišo z rumeno fasado. Teh dvajset minut bom izkoristila, da ga še enkrat poljubim, preden izstopi iz avta in gre v vrtec. Sendvič je popolnoma v redu.

 

Ne želim si zlatih zvezd ali pohval, da sem popolnoma popolna mama.

 

Želim si zdravega, srečnega in zadovoljnega otroka in se po svojih najboljših močeh trudim to doseči.

 

Ni nujno, da je popolno, lahko je dobro.

 

Otroka lahko namažem s kremo, ki ima zaščitni faktor petdeset, ni mi treba natančno preučiti k vsaki sestavini. Ni mi treba, te ure raziskav bom uporabila, da bom dovolj dobra mama, ki drži noge na mizi, ker je moj otrok v naročju in gleda risanko. Najljubšo.

 

PREBERITE TUDI: Me, ženske, ki lulamo z odprtimi vrati: "Mama bo takoj!"

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
11
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
8
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?