|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Osnovna načela varčevanja v vzajemnih skladih

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 24.1.2010
Pri vlaganju v vzajemne sklade velja osnovno pravilo, da gre za dolgoročno naložbo. Strategija valagnj je odvisna od situacije na trgu, profila vlagatelja, njegovega znanja in izkušenj, ciljev, dolžine varčevanja, tveganja in pričakovanega donosa.

image
/11


 

Vlagajte dolgoročno

Pri vlaganju v vzajemne sklade velja osnovno pravilo, da gre za dolgoročno naložbo, ki naj nebi bila krajša od treh let. Vsak  vlagatelj mora preden se odloči za posamezno naložbo dobro preučiti tveganje, ki ga le ta prinaša. Pri tem si lahko pomaga s kazalci tveganja ali pregleda krivuljo gibanja sklada v preteklosti.

Poleg tveganja je pomembno tudi kdaj pristopimo k vzajemnemu skladu. Ker se borze gibljejo v ciklih je najbolj neugodno če začnemo vlagati ravno takrat, ko so vrednosti delnic na borzah na najvišjih nivojih, najbolje pa je kupovati po korekciji. Vsaka korekcija zniža najvišje tečaje na raven, ko postanejo najbolj precenjene delnice ponovno primerne za nakup. Na podlagi preteklih gibanj lahko ugotovimo, da celo med recesijo delnice (posledično tudi skladi) lahko nadvse dobro uspevajo. Korekcija vedno prinese odlične nakupne priložnosti ali pa kar razprodaje celotnih sektorjev, kar predstavlja enkratno priložnost za vplačila novega denarja.

Kontrolirajte svoja čustva

Ko tečaji padajo se dolgoročni vlagatelj ne sme ustrašiti ampak mora ohraniti trezno glavo. Naložbe, ki jih imamo v portfelju naj zadrži. Če pa že morate zaradi lastnega miru zmanjšati izpostavljenost je najboljše, da prodate del najbolj tveganih naložb. To je potrebno storiti zelo premišljeno in v minimalnem obsegu. Po drugi strani pa, ko tečaji dosegajo rekordne vrednosti je potrebno ostati miren in ne slediti evforiji. Osredotočite se je potrebno na dolgoročno držanje pozicij in izogibati se kratkoročnih nihanj, ki so del življenjskega cikla vsakega trga.

Največkrat uporabljene strategije varčevanja

Izbira strategije vstopa na trg se med vlagatelji razlikuje. Odvisna je od trenutne situacije na trgu, profila vlagatelja, njegovega znanja in izkušenj, ciljev, dolžine varčevanja, tveganja in pričakovanega donosa. 

Največkrat uporabljene strategije vstopa na trg so zagotovo strategija čakanja na pravi trenutek, strategija kupi in drži, metoda povprečnega stroška in kombinacija prej omenjenih strategij. Bolj drzni in tveganju naklonjeni vlagatelji pa uporabljajo strategijo nakupa sklada z najnižjimi donosi. 

Strategija enkratnega vplačila pomeni, da vlagatelj izvrši enkratno vplačilo v vzajemni sklad v določenem obdobju in v skladu ostane dlje časa. Prednost enkratnega vplačila je v tem, da lahko posameznik v primeru rastočih trgov računa na višjo pričakovano donosnost (obrestno obrestni račun), kot posameznik, ki bo vlagal mesečno ali bo čakal na pravi trenutek za vstop. Glavna slabost enkratnega vplačila pa je ta, da posameznik sprejema večje tveganje vstopa na trg v napačnem trenutku, kar pomeni, da kupi točke sklada tik pred večjo korekcijo. 

V kolikor ste sposobni prerokovati prihodnost uporabite strategijo čakanja na pravi trenutek, ki jo največkrat uporabljajo bolj drzni in izkušeni vlagatelji. V najslabšem primeru se vam lahko zgodi, da boste zamudili večino rasti in boste vstopili takrat, ko so cene že precej nad najnižjimi nivoji. 

Zato se v obdobjih povečane negotovosti največkrat uporabi metodo postopnega vstopa na trg ali metodo povprečnega stroška. Vlagatelj z postopnim investiranjem prihranijo vznemirjanje in dragoceni čas, ki bi ga porabili za čakanje na pravi trenutek za vstop. 

Pretekli donosi niso garancija za prihodnost

Pri vlaganju v vzajemne sklade je potrebno vlagatelje opozoriti, da pretekli donosi niso nikakršno zagotovilo, da bo tako tudi v prihodnje. Lahko se celo zgodi, da bodo najbolj donosni vzajemni skladi iz preteklosti v prihodnje najmanj donosne in obratno. Zato vlagateljem svetujemo, da v kolikor pri izbiri primernega vzajemnega sklada upoštevajo in primerjajo tudi pretekle donose sorodnih skladov med seboj naj kot obdobje primerjave pretekle donosnosti ne bo krajše od 3 let.

Spremljanje in prilagoditve portfelja

Pregled in spremembe v strukturi portfleja se ponavadi opravijo po enem letu ali prej, le v primeru, da sestava portfelja bistveno odstopa od zastavljenih dolgoročnih ciljev vlagatelja bodisi zaradi potreb po likvidnih sredstvih ali želje po dodatnih vlaganjih. Pri sestavi portfelja je potrebno upoštevati tudi korelacijo med posameznimi vzajemnimi skladi, ki mora biti čim manjša, ker se s tem zmanjšuje tveganje celotnega portfelja.

Kam po nasvet

V osmih letih delovanja spletnega mesta www.vzajemci.com smo svetovali in omogočili pristop k vzajemnim skladom več kot 12 tisoč vlagateljem. Naša ključna prednost je kapitalska neodvisnost. Edino tako lahko vlagateljem svetujemo resnično nepristransko in v njihovo korist. Trenutno ponujamo vzajemne sklade 15 družb za upravljanje: 12 domačih in 3 tujih. 

Vsa vprašanja lahko posredujete našim svetovalcem preko elektronske pošte info@vzajemci.com. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
14
Krediti v švicarskih frankih so bili golju...
Inštitut za ustavno pravo je ugotovil, da je v primeru posojil v švicarskih frankih šlo za škodljiva posojila, pri kater...
3
Imate svoj denar pod nadzorom? - Nasveti
Novoletne zaobljube praviloma le redko uresničimo. Denar je – poleg hujšanja – ena najpogostejših tem: "manj bom zaprav...
3
Prednosti in slabosti investiranja v sklade
Vzajemni skladi predstavljajo alternativo tako klasičnemu načinu investiranja na trgu vrednostnih papirjev (nakup delnic...
3



So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?