|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok v prometni nesreči

Tina Južnič, 22.9.2010
Današnji način življenja zahteva od nas mobilnost. Veliko svojega časa preživimo v avtomobilih, pogosto v njih peljemo tudi naše otroke. Nesreče žal nikoli ne počivajo, zato je pomembno, da se znamo pravilno odzvati v primeru, da do nje pride.

image
/11


Cilj vsakega starša je zagotoviti svojemu otroku varnost tako doma, v vrtcu, šoli, kot  na cesti, torej v prometu. K prvotnim osnovam vzgoje sodi učenje obnašanja na cesti: hodimo po pločniku, cesto prečkamo na označenih prehodih za pešce in podobno. Kljub vsem našem trudu, pa se žal dogajajo tudi nesreče. Zaželen način ravnanja v takih primerih si preberite v nadaljevanju.


1. Ostanite zbrani

Prvo pravilo je v teoriji veliko lažje izvedljivo kot v praksi. Vendar, če je v nesreči udeležen tudi vaš otrok, se ga morate držati, saj v taki situaciji potrebuje pomoč in tolažbo, vi pa morate poleg skrbi zanj urediti še formalnosti povezane z nesrečo.


2. Prižgite varnostne utripalke in postavite trikotnik

Če je le možno in če ni nihče huje poškodovan, je dobro takoj po nesreči umakniti avtomobil ob rob cestišča in takoj zavarovati mesto nesreče. Najprej prižgite varnostne utripalke in postavite trikotnik na vidno mesto. Z njim boste opozorili avtomobile, ki bodo pripeljali za vami, na morebitno nevarnost.


3. Preverite, kako je z otrokom

Res je, da stanje šoka lahko povzroči številne reakcije, ki jih ne moramo v naprej predvideti. Kljub temu pa je pomembno, da najprej preverimo, kako je z našim otrokom. Ali je poškodovan ali ga kaj boli ali je le prestrašen. Če ne kaže kakšnih posebnih poškodb, ga nemudoma vzemite iz avtomobila in potolažite. V primeru znakov poškodb ,premislite kako boste nadaljevali.


3. Pokličite klic v sili na 112 ali policijo 113

V primeru, da je otrok poškodovan je potrebna pomoč za to usposobljenih oseb. Njegovo zdravje je pomembno, zato se pogovorite z njim, naj vam pove, kje ga boli in takoj pokličite nujno medicinsko asistenco. Medtem ko čakate na prihod reševalne ekipe, se lahko z osebjem na 112 pogovorite o tem, kako mu lahko začasno pomagate. Opozorite jih na morebitne poškodbe. V takšnih situacijah vam lahko pomaga tudi znanje pridobljeno pri prvi pomoči, zato ga je dobro vsake toliko časa obnoviti.


4. Pomoč bližnjih

Če ste v avtomobilu sami z otrokom, je zaželeno, da čim prej pokličete bližnjo osebo, ki bi vam lahko priskočila na pomoč. V primeru prometne nesreče boste po dogodku morali dati izjavo policiji. Zbirali se bodo podatki o nesreči. Za otroka, ki ni utrpel poškodb bi bilo morda bolje, da bi se čim prej odmaknil iz kraja nesreče ali pa da bi se v vmesnem času, ko vi dajete podatke, tolažil pri nekom drugemu.


5. Zbiranje informacij

Kljub temu da bo otrok vaša glavna skrb v primeru nesreče, je pomembno, da se zavedate, da morate zbrati čim več podatkov v zvezi z udeleženci nesreče. Dobro je imeti s seboj pisalo in si zapisati njihova imena, priimke in naslove, registrsko tablico ipd. Kraj nesreče je zaželeno tudi slikati in si zapisati imena ulic, stavb v okolici. Prav tako se skušajte spomniti in si zapisati, zakaj in kako je do nesreče prišlo. Ali so bile krive vremenske razmere ali prehitra vožnja, morda je voznik, ki je povzročil prometno nesrečo govoril po mobilnem telefonu. Vse to in še več so podatki, ki jih boste potrebovali bodisi pri uveljavljanju avtomobilskega zavarovanja, bodisi ko boste dajali izjavo za policijo.


Skrb za otroka po prometni nesreči

Prometna nesreča nikakor ni zanemarljiva izkušnja. Zavedajte se, da lahko otroka, ki je v njej udeležen hudo prestraši ali mu celo pusti trajne posledice. Po takšnem dogodku bo potreboval vso vašo podporo in razumevanje. Pomembno je, da mu stojite ob strani in mu pomagate pozabiti oziroma odmisliti to težko izkušnjo.




Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov na cesti in

v avtomobilu,o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur,

najdete v rubriki Otrok v avtu.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
55
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
10
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
9
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
6



Uporaba zimske jakne v avtosedežu je nevarna!
Starši nikoli ne pomislimo, da lahko zimska jakna oziroma bunda, ki jo ima otrok oblečen, ko ga privežemo v avtosedež, r...
Ko otrok hoče vedno zmagati
Ko je otrok poražen, je seveda frustriran, saj je vendar želel zmagati. Nekateri otroci takrat jočejo, drugi se jezijo, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?