|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pismo Eko Vile - Drugačna šolska ura

Eko Vila, 14.9.2011
Preizkušali smo jabolka, ugotavljali katera so kupljena v trgovini in katera na eko tržnici. Opazovali smo kalčke fižola. Spoznali smo, da ima voda spomin, da je pomembno kakšno vodo pijemo in kako delujemo.

image
/41



Ste se na novo šolsko leto že navadili? Eko vila, ki se vedno rada nauči kaj novega, se je opravila na obisk v osnovno šolo. Obiskala je učence 8. razreda, dogovorila se je za malo drugačno šolsko uro, kot so navadno v šolah. Z učenci se je pogovarjala o hrani in vodi, naredili so tudi dva zanimiva poizkusa. Preberi kaj vse so počeli!


Zanimalo nas je ali je hrana, ki je na prvi pogled lepa tudi zdrava?

Vsi smo se strinjali, da je hrana naše pogonsko gorivo, soglašali smo, da sta naše počutje in raven energije odvisna tudi od kakovosti in količine zaužite hrane. Vsi učenci so poznali prehransko piramido in razumejo kako pomembna je zdrava in uravnotežena prehrana. Priznali smo si tudi, da je lepša hrana bolj privlačna za naše oči in da raje sežemo po lepi hrani, kot po zdravi hrani.

Sledil je prvi preprost poizkus.

Za uvod smo glasno prebrali zgodbo iz otroške knjige Antona Komata, V zrcalu narave, Fridine zgodbe.


Zgodba o trgovini in jabolku

Obisk velike trgovine je bil prava paša za oči. Dolge police so se kar šibile od razstavljenega blaga. Bleščeče barve, barvita embalaža, privlačna razsvetljava in silna izbira vseh mogočih dobrin. Sprehodili smo se do polic s sadjem. Tam smo videli kot drobna sončeca sijoče pomaranče, banane podobne zelenim tropskim čolničkom, ananase mavrične zapeljivosti, nebeško modre slive, kot šminka rdeče češnje, medene hruške debeluške in sočna jabolka, zelena, rumena in rdeča. Plamenolaska je takoj stekla do jabolk: »Joj, kako lepa jabolka! Krasna bodo za jabolčni štrudelj!« Poklicala je Mimi in jo vprašala: »Ali bomo kupili zelena, rumena ali rdečelična jabolka? Jaz bi izbrala rdeča, ta bodo najslajša!«

Mimi je prišla do police z jabolki, kjer smo stali in rekla: »Ko bi doma oprala to jabolko in ga okusila, bi bila razočarana.«

»Zakaj pa?« je presenečena vprašala Plamenolaska.

»Že pri drugem grižljaju bi imela občutek, da žvečiš oslajeni stiropor, pri tretjem pa bi v ustih zaznala zmleto plastiko. Potem bi imela vsega dovolj in vrgla bi jabolko v koš za smeti.« Plamenolaska kar verjeti ni mogla: »Kaj jim pa manjka ali niso prelepa?«

 


Po prebrani zgodbi smo okušali jabolka kupljena v trgovini in jabolka enake sorte kupljena na ekološki tržnici. Vendar, otroci niso vedeli katera jabolka so katera. Jabolka smo narezali na krhlje in jih okušali. Preselili smo se vase in se posvetili temu, kar smo okušali. Okušali smo z zaprtimi očmi, ob poslušanju glasbe. Vsi otroci so pravilno uganili katero jabolko je bilo kupljeno v trgovini in katero je s tržnice.

Seveda so bila boljšega okusa jabolka ekološkega porekla, čeprav niso bila ravno lepa na pogled.


Sklenili smo, da bomo vedno, preden bomo segli po izdelku, hrani, sadju pomislili na:

• Morebitne emulgatorje (E) – vedno preberi deklaracijo in vprašaj odrasle.

• Preveri ali je bila prisotna nenaravna reja živali – kakšna je kvaliteta teh živil?

• Kakšno je sonaravno kmetovanje – kakšna je kvaliteta tako proizvedenih živil?

• Kako poskrbimo za svoje zdravje, kupujmo naravno pridelana živila, z manj embalaže, tako poskrbimo tudi za naše okolje!

• Kje lahko kupimo naravno ekološko pridelana živila?

 

V drugi šolski uri smo se posvetili vodi.

Kalili smo fižol:

  • v prvem lončku smo imeli fižole, ki smo jih kalili v pitni vodi iz vodovoda,
  • v drugem lončku smo imeli kaljena semena fižola v vodi iz plastenke, kupljene v trgovini,
  • v tretji posodi so bili fižoli, ki smo jih kalili v vodi informirani v himalajski pojoči posodi,
  • v četrti posodi so bila kaljena semena fižola v vodi iz pipe, ki smo ji dodali detergent za pomivanje posode.

Kalčke smo kalili teden dni, pri sobni temperaturi.

V prvem in tretjem lončku so bili kalčki bolj razviti, kot v drugi posodi, kjer so bili kaljeni z vodo iz plastenke. Razlika med kalčki je očitna že na prvi pogled, v tretji posodi (kaljeno z vodo iz himalajske posode) so bili kalčki debelejši in bolj zelene barve.

Kalčki fižola kaljenega v onesnaženi vodi, so bili majhni, slabo razviti, komaj vidni.


Prizor nam je jasno sporočal, da so v onesnaženi vodi nevarne snovi, ki zavirajo rast. Ko si pod mikroskopom pogledamo kromosome (dedni zapis, ki ga sestavljajo geni v kromosomih) opazimo njihove številne poškodbe (t.i. čebulni test).

Ogledali smo si film o vodi in knjigo Sporočilo vode (Emoto Masaru). Spoznali so, da ima voda spomin, zato je pomembno kakšno vodo pijemo in kakšne informacije pošiljamo sami sebi, saj je naše telo od 60% do 70% sestavljeno iz vode.

Spoznali smo da, je vpliv kontaminirane vode na rastline očiten in prav zato lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo, da je ogroženo tudi zdravje ljudi, ki pijejo onesnaženo vodo.

 

Zanimiva učna ura je hitro minila, obdajala nas je dobra energija. Za konec so otroci napisali še svoje občutke, vtise, sporočila.

Če so tudi vaše učne ure tako zanimive nam to sporočite, da bodo izvedeli še drugi :).

Želim vam uspešno novo šolsko leto, bodite vedoželjni in igrivi!

 

Eko Vila

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Leto netopirja 2011-2012
Ali se zavedate, kako pomembno vlogo v naravi imajo netopirji? Razblinjamo starodavne vraže o tej skrivnostni in ogrože...
6
Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
5
Adijo virusi, dober dan imunost!
Praktični napotki kako ohraniti zdravje v hladnih jesenskih mesecih!
4
TRŽNICA S SADJEM
OŠ Ivana Cankarja, Vrtec Cven, Ljutomer, vzgojiteljica Marjeta ZmazekPrelepi jesenski dnevi so nas privabljali k igram n...
4



Groznovilca v Hudi hosti
photo
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide...
Ustvarjanje z zvokom v Vrtcu Češmin
photo
Mehurčki iz Vrtca Češmin so imeli 9. februarja prav poseben dan. Tega dne se niso igrali, kot se igrajo sicer, ampak so ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?