|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pismo Združenja ljubljanskih vrtcev ministrici Kustec

Uredništvo Ringaraja.net, 1.2.2021
Namesto podpiranja, spodbujanja in nagrajevanja zaposlenih v vrtcih, kar bi od vas še posebej v tem težkem obdobju pričakovali, smo bili deležni nekorektne komunikacije z ustrahovanjem in ukazovanjem ter neupoštevanja naših prizadevanj in predlogov.

image
Ravnatelji ljubljanskih vrtcev vas ponovno naprošamo, da poskrbite, da se tudi testiranje izvede kot prostovoljno. Da se zaposlene k temu spodbuja in ne prisiljuje, saj prisila, kot že rečeno, povzroči še večji odpor. (Foto: Freepik)
/11


V uredništvo smo prejeli pismo Združenja ljubljanskih vrtcev, ki so ga zaskrbljeni pedagoški strokovnjaki 28. januarja 2021 poslali ministrici Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Simoni Kustec.

Pismo navajamo v celoti.

 

Spoštovana gospa ministrica,

kot ste že seznanjeni, smo ravnatelji v ljubljanskih vrtcih od samega začetka epidemije v največji meri upoštevali vse smernice in navodila pristojnih ustanov ter dokazali, da znamo in zmoremo tudi v času epidemije predšolskim otrokom za njihov zdrav, celosten razvoj ponuditi spodbudno in varno učno okolje. Varno okolje smo zagotavljali vsem otrokom, staršem in zaposlenim, organizirali in izvajali bogat, raznovrsten in kakovosten vzgojno-izobraževalni program, prilagajali delovni čas potrebam posameznih oddelkov in ustanov, striktno upoštevali vse omejitve NIJZ-ja glede prihoda zdravih oseb v vrtčevski prostor, izvajali poostren zdravstveno-higienski režim in po potrebi izpostavljene "mehurčke" nemudoma pošiljali v karanteno. Ob vsem tem smo na raznolike načine skrbeli tudi za otroke, ki so bili v domačem varstvu; pošiljali smo jim e-sporočila, ustvarjali e-igralnice in izvajali dodatno strokovno pomoč ter nudili oporo vsem otrokom in staršem. Otrokom z dodatnimi potrebami smo omogočali ustrezne prilagoditvene programe.


Z vso odgovornostjo in predanostjo smo z doslednim upoštevanjem priporočil NIJZ, MZ in MIZŠ poskrbeli tudi za protokol vračanja vseh otrok in zaposlenih nazaj v vrtce. Še več, v vsem tem času smo dajali aktivne pobude, da bi bili vaš konstruktiven sogovornik pri oblikovanju ukrepov in pri približevanju/usklajevanju navodil zdravstvene stroke realnim možnostim, ki bodo hkrati upoštevale psihosocialne in fizične zakonitosti razvoja najpomembnejših, t.j. otrok. Pri tem smo kot vedno z vsem zavedanjem resnosti situacije prevzemali odgovornost za nujno potrebna odstopanja od vaših neživljenjskih navodil. Tista, ki bi jih moralo pred tem vaše ministrstvo že v fazi usklajevanja z zdravstveno stroko. 

 

Zaposlene smo obveščali in spodbujali k hitremu testiranju, od pristojnih od MIZŠ, Ministrstva za zdravje in MOL pa dobivali različne okrožnice, v katerih stališča do testiranja niso bila poenotena. Pa ne s pisnimi navodili, pritiski in grožnjami, ampak v duhu razumevanja, da delitev na "dobre" in "slabe" ni naša naravnanost in nikoli ne bo. Strategijo deljenja, ki jo že toliko časa ponavljate in nam jo vsiljujete, kategorično zavračamo. Ponavljajoča se nepoenotenost, spreminjajoča se stališča, nedoločenost, nelogični ukrepi in njihovo spreminjanje čez noč v vrtcih povzročajo precejšnjo zmedenost. Diskrepanca med izjavami v medijih in vsebino okrožnic, ki od nas zahtevajo takojšnjo implementacijo v praksi, brez vašega dejanskega poskusa razumevanja pomembnih procesov v vrtcih, je naše zaupanje v kredibilnost vaših odločitev izničila.

 

Namesto podpiranja, spodbujanja in nagrajevanja zaposlenih v vrtcih, kar bi od vas, še posebej v tem težkem obdobju, pričakovali, smo bili deležni nekorektne komunikacije z ustrahovanjem in ukazovanjem ter neupoštevanja naših prizadevanj in predlogov. Vaša ravnanja so pričela posegati v naše vrednote, ustvarjati pritisk, povzročati razvrednotenje in vzbujati negativna čustva (nelagodje, odpor, stres, negotovost). Ravnatelji ljubljanskih vrtcev smo zaradi teh posegov resnično zaskrbljeni. Takšen način moti naše odnose, povzroča težave in ustvarjalni nemir. Pa ne zaradi tega, ker bi se s temi pritiski lahko poistovetili in jim verjeli, nikakor ne. Ravnatelji skušamo sodelavce zaščititi pred negativnimi vdori in navodila vpeljujemo na zdravorazumski, človeški in strokovni način, vendar slednja trajajo predolgo časa in z njimi ne prenehate. Obratno, vsakič znova jih samo stopnjujete.

 

PREBERITE TUDI: "Nova normalnost" v vrtcih in šolah vzpostavlja psihopatologijo

 

Naši otroci v svojem predšolskem obdobju, ki je eno najobčutljivejših in najpomembnejših obdobij v njihovem razvoju, potrebujejo odraslega, ki nase in na svet okoli sebe gleda z optimizmom, ljubeznijo, s humorjem in zavzetostjo ter je izjemno empatičen; da zazna njihove potrebe in pričakovanja, jih zna združiti skupaj s cilji in pripraviti scenarij za odprto učno okolje. Potrebujejo okolje, v katerem bodo ves čas videni, slišani, spoštovani; da lahko razvijajo svoje znanje in sposobnosti. Vloga strokovnih delavcev v tem delu je neprecenljiva in nenadomestljiva, zato je pomembno, da brez pritiskov svoje poslanstvo lahko opravljajo odgovorno, zavzeto, s strastjo, solidarno, v skrbi za otroke in drug za drugega. Potrebujejo notranji mir, kot osnovo, da lahko brez prisile skupaj z otroci živijo in ustvarjajo vse, kar znajo in zmorejo ... tako skrbimo zase, za druge, za celotno družbo. To zavedanje negujemo in spodbujamo tudi pri otrocih, z namenom, da bi jih pripravili na polno in zadovoljno življenje.

Da bodo tako naši otroci kot tudi vsi zaposleni lahko v miru še naprej iskali nove poti, razmišljali na nove in drugačne načine, bili radovedni, ustvarjalni, izvirni, zagnani in motivirani, nase in na svet okoli sebe pa gledali z optimizmom, vas kot ministrico za naš resor ponovno prosimo in pozivamo k skupnemu sodelovanju. In ja, upravičeno pričakujemo vašo pozitivno naklonjenost našemu izjemnemu delu in vaš prispevek k obogatitvi procesa dela in življenja v vrtcih. Da skupaj v svoje nadaljnje delo in življenje ponesemo igrivost, odprtost, poštenost, zaupanje, spoštovanje in medsebojno delovanje.

 

V namen ohranjanja stikov in skupnega doživljanja aktualnega dogajanja, vas z našo vizijo, ciljem, namenom in poslanstvom, ravnatelji ljubljanskih vrtcev ponovno naprošamo, da poskrbite, da se tudi testiranje izvede kot prostovoljno. Da se zaposlene k temu spodbuja in ne prisiljuje, saj prisila, kot že rečeno, povzroči še večji odpor. Predlagamo mobilne enote, ki bodo ves čas na razpolago vrtcem, kjer bomo lahko dnevno in hitro po potrebi preverjali stanje okuženosti. 

 

Kot že večkrat do sedaj, ponovno pozivamo tudi k premisleku o obveznem nošenju mask strokovnih delavcev pri delu z otroki, ki je po vašem mnenju očitno obvezno ne glede na okoliščine, različne situacije in potrebe otrok. Med drugim se sprašujemo tudi, zakaj še ena diskrepanca med objavami v medijih in zakonsko določenimi navodili. Iz včerajšnjega odgovora Sektorja za predšolsko vzgojo, Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo smo dobili tudi uradno potrditev našega razumevanja navodil NIJZ in Odloka vlade, ki pravi: "Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 v 3. členu določa, da uporaba zaščitne maske ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok - pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, vendar pa v drugem odstavku določa, da se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila NIJZ. Od vas pričakujemo in vas pozivamo, da navodil ne spreminjate.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Kako dojenček doživlja obraz z masko?

 

V svojih dosedanjih strokovnih utemeljitvah smo vas že seznanili, zakaj tega na področju dela s predšolskimi otroki ne morete in niti ne bi smeli zastaviti kot zahtevo. Počasi nas zagovarjanje potreb otrok (in ne odraslih, kar očitno vsakič znova napačno razumete) utruja in če izrazimo čustveno noto tudi žalosti, saj bi po naši oceni tudi sami morali predstavljati ravno to - zagovornika otrok.

Vsi odrasli v vrtcih izvajamo vse zdravstveno-higienske ukrepe, med katere sodi tudi nošenje mask. Nosimo jih, ker smo osebno in strokovno odgovorni, ker smo zaposleni v družbeno odgovornih institucijah in ker nam je popolnoma jasno, da se naša osebna prepričanja v tem skupnem prostoru morajo umakniti skupnemu dobremu.

Zahteva, da odrasli ves čas, ko je v stiku z otrokom, nosi masko pa bi v prvi vrsti morala biti presoja strokovnega delavca, ne zahteva ministrstva in posledično ravnatelja. Večina sodelavcev masko nosi tudi v skupinah, vendar ne vsi ves čas. Ker to ni v dobrobit otrok, njihovemu odnosu s pomembnim odraslim in ker to niti ni možno. V tem tednu smo prejeli okrožnico z ugotovitvami Inšpektorata v zvezi z izvajanjem nadzora po ZNB, ki zopet navaja represivne ukrepe, ki jih moramo izvajati v primeru kršitev, kot jih imenujete. Seveda smo vsi zelo dosledni in striktni pri nošenju mask zunaj oddelka, na hodnikih, v kontaktih z drugimi odraslimi ipd. Za ta namen pritiskov ne potrebujemo. Potrebujemo možnost za prilagodljivost, primerne načine odzivnosti na potrebe posameznega otroka v skupini. Od strokovnega delavca, ki v vrtčevskem okolju predstavlja nadomestno starševsko figuro, ne morete in niti ne bi smeli pričakovati, da je samo slepi izvajalec navodil. Prav tako tega ne bi smeli pričakovati od ravnateljev, ampak bi morali spodbujati vsakokratno presojo relevantnosti ravnanj odraslega. Nenazadnje si mislimo, da nas je država izobraževala in nam v vzgojo in izobraževanja zaupala najranljivejšo populacijo. Ponovno vam sporočamo, da smo sposobni ustrezne in odgovorne presoje. 

 

Želimo si avtonomijo delovanja in ravnanja, saj smo s konstantnim spremljanjem in beleženjem prisotnosti otrok in zaposlenih v vrtcih skozi celotno obdobje epidemije pokazali, da zaposleni v vrtcih ne predstavljamo večje grožnje za poslabšanje epidemije kot otroci ali starši, ki se v vrtec vračajo. 

 

Na koncu, pa vendar ne nazadnje. Ob vseh že napisanih sistemskih anomalijah, diskrepancah, nejasnostih, dnevnih/urnih spremembah, pritiskih, neupoštevanju in razvrednotenju našega dela, ki ga s strani zakonodajalca doživljamo zaposleni, smo nenazadnje mi tisti, ki kljub temu vsakodnevno za in zaradi naših otrok in družin skušamo v njihova življenja vnašati mir, pokončno držo, pogum, razumevanje, skrb, podporo, razloge za veselje in še mnogo drugega pozitivnega.

 

S prijaznimi pozdravi,

Združenje ljubljanskih vrtcev 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kdaj sta driska in bruhanje pri otroku nev...
Kdaj je treba k zdravniku, ko ima otrok drisko ali/in bruha, smo vprašali dr. Jerneja Dolinška, ki nam je zaupal tudi ne...
5
Resnične zgodbe: Ema, pogumna deklica z rakom
September je mesec ozaveščanja o otroškem raku in ob tem so se v društvu Junaki 3. nadstropja odločili, da bodo delili z...
5
Pretres možganov pri otroku
Če otrok pade, dobi udarec v glavo, lahko pride do pretresa možganov. To pomeni, da se pritisk, ki deluje na lobanjo, pr...
5
Družabne in miselne igre za vso družino
Napeti časi zahtevajo igrive rešitve. Biti (samo) doma prej ali slej zagotovo postane rahlo dolgočasno ali vsaj enolično...
5Boni21: Kaj za šolo lahko kupim z njimi?
Izteka se veljavnost bona 21, zato pohitite in ga izkoristite do konca junija 2022. Lahko ga uporabite tudi za nakup šol...
Uvajanje v vrtec - 5 zlatih pravil
Od otroka se med uvajanjem v vrtec in tudi kasneje, ko ga boste vsako jutro vozili v vrtec, vedno poslovite. Četudi bo o...
Zanositev
Vitaebella

Po kolikšnem času vam je uspelo zanositi po naravni poti?

1-6 mesecev (67%)

6-12 mesecev (9%)

1-2 leti (7%)

3-4 leta (4%)

po več kot štirih letih (2%)

še vedno poskušava (11%)


Število vseh glasov: 507

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!