|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Danes si večina staršev ne zna predstavljati, da bi poleg vsega dela, ki ga s seboj prinese dojenček, morali vsak dan oprati, posušiti in zlikati ogromno količino umazanih bombažnih plenic. Kakšna plenica je za otroka najboljša se odločijo starši.
Ključne besede:

image
/11


Plenice nekoč ...

Plenice, takšne in drugačne, so za večino staršev potrošni material. Še ne tako dolgo časa nazaj, so pri vsaki hiši, kjer so imeli dojenčka, na vrtu visele obešene bele bombažne plenice, ki so se sušile na svežem zraku. Mame so imele s pranjem, sušenjem in likanjem teh plenic, polne roke dela.

 

... in plenice danes

Danes pa je slika popolnoma drugačna, in še dobro da je tako. Saj si dandanes večina staršev ne zna predstavljati, da bi poleg vsega dela, ki ga s seboj prinese dojenček, morali še vsak dan oprati, posušiti in zlikati ogromno količino umazanih bombažnih plenic.

Že v 90-tih letih prejšnjega stoletja so na trg začele prihajati plenice za enkratno uporabo, ki so staršem zelo olajšale celoten postopek previjanja in pranja. Skozi vsa ta leta so na trg prišle različne znamke plenic za enkratno uporabo, tudi njihov dizajn in uporabnost sta se močno izboljšala. Danes na tržišču lahko najdete res veliko in raznoliko ponudbo plenic za najmlajše. Na voljo so iz blaga, naravnih materialov, do takih za enkratno uporabo in takih iz okolju prijaznih sestavin.

 

Najprimernejša plenica

Kakšna plenica je za otroka najboljša oziroma najprimernejša pa se odločijo starši. In kaj sploh pomeni najboljša oziroma najprimernejša plenica za otroka? 

  • V prvi vrsti plenička ne sme omejevati otrokovega gibanja. Dojenčku oziroma otroku moramo pustiti prosto pot za svobodno gibanje, kar pomeni, da plenica med nogami ne sme biti preširoka. Ožje ko povijemo med nogicami, več prostora in raznolikega gibanja z nogicami dopustimo otroku.

Otrok, ki nimajo nikakršnih težav s kolki, naj starši ne povijajo na široko. Saj se sklepne površine kolkov oblikujejo in razvijajo prav z gibanjem in ne z enoličnim in širokim položajem nog, ki ga dosežemo prav s širokim povijanjem. Tudi tistim staršem, katerih otroci imajo težave s kolki in hodijo v razvojno ambulanto na razvojno-nevrološko obravnavo, ponavadi dobijo navodila za ozko povijanje, saj se stanje kolkov dokaj hitro in dobro popravi tudi z učinkovito in dosledno izvajano razvojno-nevrološko obravnavo. Za to naj še enkrat poudarim, da je za oblikovanje in razvoj potrebna aktivnost in raznoliko gibanje otroka, ne pa pasivnost in zadrževanje enega položaja. Vendar ima pri tem seveda glavno besedo zdravnik in je potrebno upoštevati navodila zdravnika.

  • Plenica prav tako ne sme biti iz pretrdega materiala, saj mora biti plenica mehka in prijetna za otroško kožo. Mehka in čim tanjša plenica otroku omogoča najboljše možnosti za svobodno gibanje. Prav tako mora biti plenica zračna in otroške kože ne sme dražiti. Če ima otrok vneto kožo pod plenicami, je mogoče potrebno zamenjati vrsto plenic, ki jih uporabljate.

Pri povijanju otroka moramo biti pozorni tudi na to, kako čvrsto otroka povijemo. Otrok bo dobil boljši občutek stabilnosti in varnosti, če plenico povijemo bolj na čvrsto kot pa na zelo ohlapno. Povijemo tako čvrsto, da je med trebuščkom in plenico prostora za en prst. Še posebej je odveč strah, da ne bi povili pretesno, če imajo plenice elastične trakove za zapenjanje.

Važno je tudi, da plenico povijemo dovolj visoko, saj s tem zopet nudimo dodatno čvrstost in stabilnost otroku.



Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica

priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
47
Najlepše dekliško ime po vašem izboru je ...
Končala se je EPSKA bitka za najlepše dekliško ime in za najljubšega ste izbrali ...
7
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5
VIDEO: Kako vidi novorojenček?
Ali dojenček vidi že v maternici? Pri kateri starosti ima dojenček jasno sliko obrazov? Preverite, kako se razvoja vid o...
5



Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?