|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Podrobno o carskem rezu

P.L., 21.8.2015
Carski rez je zahtevna operacija, a včasih brez nje ne gre. Če se porod zaključi z njim, mamica dlje časa okreva, kot bi sicer. Preberite si največkrat zastavljena vprašanja nosečnic o carskem rezu.

image
Carski rez običajno traja od 30 do 60 minut.
/11


Bodoče mamice zanima tudi, kako bi bilo, če bi rodile s carskim rezom. Na najbolj pogosta vprašanja o tem nam je odgovoril strokovnjak na tem področju, dr. Tihomir Rizner, specialist ginekologije in porodništva iz porodnišnice Kranj.

 

Kdaj naredite nosečnici carski rez? Kdaj se zanj odločite?

Indikacije za carski rez so različne. V glavnem jih lahko delimo na tiste s strani ploda, s strani matere in tiste, ki so v interesu matere in ploda. Te indikacije so pod vplivom različnih stališč posameznih porodnišnic in posameznikov,

Na katere vplivajo različni lokalno obarvani kriteriji. Večina carskih rezov je narejenih zaradi ploda. Najpogostejši vzroki za carski rez so ne napredovanje poroda, fetalni distres (intrauterina ogroženost ploda), medenična vstava ploda in ponovni carski rez. Pri indikacijah za carski rez ločimo absolutne in relativne indikacije. Absolutne indikacije so sledeče: placenta previa, abrubcija posteljice, jasna kefaloprvina disproporca, izpadla popkovnica, zanemarjena prečna lega, dokazan fetalni distres pri nepopolni dilataciji cerviksa, aktivna infekcija z genitalnim herpesom, obstruirajoči benigni ali maligni tumor, grozeča materina smrt.

Relativne indikacije: predhodni carski rez, predhodni kirurški posegi na maternici, zastoj napredovanja poroda, nenormalne prezentacije, grozeči fetalni distres, anomalije ploda, več plodna nosečnost.

Ločimo tudi carske reze na elektivni carski rez: kadar se že v nosečnosti odločimo, da bomo nosečnost zaradi različnih indikacij zaključili s carskim rezom in nujni carski rez: kadar med samim porodom ugotovimo, da ga moramo dokončati s carskim rezom zaradi različnih indikacij, ki so se pojavile med porodom.

 

Kako dolgo poteka operacija?

Carski rezi običajno trajajo od 30 minut do 60 minut.

 

Kakšno je okrevanje po carskem rezu v porodnišnici?

Okrevanje po carskem rezu je tako kot pri vsaki operaciji. Z intravenozno in per os terapijo po ustaljenih smernicah (tekočine, zgodnje hranjenje, prokinetiki, multimodalna analgetska terapija, tromboprofilaksa.

 

Kako dolgo je otročnica v porodnišnici, kakšni so lahko zapleti?

Hospitalizacija po carskem rezu traja od 5-7 dni.

Zapleti pri carskem rezu in po carskem rezu so pogostejši kot pri vaginalnem porodu, tako da se navaja v literaturi, da je 2-4 krat večja smrtnost mater kot pri vaginalnih porodih. Glavni vzroki za smrt in obolevnost mater po carskem rezu so: infekcija-okužba, krvavitve, pljučne embolije in komplikacije v zvezi z anestezijo (aspiracijske preumonije in srčno pljučni arest), poškodbe urinarnega trakta (mehurja).

 

Kako poteka okrevanje doma? Česa mamice ne smejo?

Ob odpustu iz porodnišnice matere dobijo pisna in ustna navodila: veliko tekočine, dojenje, prehrana, počitek, tuširanje, celjenje rane na zraku, živila z večjo količino železa, izogibanje težko prebavljive hrane-kapusnice, stročnice, cvrtja, sadja, ki vsebuje veliko vsebnost c-vitamina-kivi, koščičasto sadje oziroma sadje, ki najpogosteje povzroča alergije. To ni prepovedano, vendar morajo matere na začetku omiliti količino. Priporoča se pitje čaja za dojenje, vsaj tri litre na dan. V primeru zaprtosti lahko pijejo Donat, vendar v omejenih količinah maksimalno 4-6-dcl na dan oziroma svetujemo zdravo uravnoteženo raznoliko prehrano. Ne priporoča se dvigovanje težkih bremen.

 

Kdaj lahko mamica po carskem rezu spet zanosi?

Priporočljivo je, počakati z zanositvijo vsaj leto in pol do dveh let.

 

Koliko carskih rezov je za žensko sprejemljivo? Zakaj?

Ob tretjem carskem rezu se svetuje sterilizacija, ker z vsakim naslednjim carskim rezom je brazgotina na maternici manj kvalitetna in pri vsaki naslednji nosečnosti je večja možnost rupture noseče maternice že brez prisotnih popadkov. Sicer pa, vsaka ženska se lahko odloči po svoje.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
11
Kaj je molarna nosečnost?
Je redek pojav nepravilne oblike razvoja posteljice, pojasnjuje ginekologinja. Preverite, kako ugotovijo to anomalijo, k...
4
Lahko sperma res pomaga pri jutranji slabo...
Znanstveniki so prišli do izjemno zanimivih ugotovitev o tem, kako lahko sperma pozitivno vpliva na obdobje nosečnosti. ...
3
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
3



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....