|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Polnozrnat ploščat kruh po indijsko NAAN

Lidija Dornik, 20.4.2012
Naan, beseda za ploščat kruh, originalno izhaja iz Irana, kjer pomeni kakršenkoli kruh. Severnoazijski pomeni te besede pa pomeni točno določen, gost ploščat kruh, kajti drug dobro poznan kruh je tudi čapati.
Ključne besede:

image
/151


 

 

Naan se lahko tudi polni z raznimi nadevi, mesnim, krompirjevim, iz oreščkov in rozin... Vsekakor je dobro poznana verzija naan kruha s posipom, kar je lahko sezam, kumina, čili, mak ali še kaj drugega.

 

Testo za naan kruh se načeloma pripravlja iz moke, kvasnega nastavka, mleka ali jogurta, pecilnega praška. Receptov in variant priprave tega kruha je ogromno, razlikujejo se po lokalnih variacijah, pa tudi od gospodinje do gospodinje. Modernejše verzije so pripravljene samo s pecilnim praškom. Lahko pa uporabimo samo kvas ali oboje, kvas in pecilni prašek. Testo za naan se zamesi hitro, malo počaka, da vzhaja, nato se ga hitro razvalja in peče v dobro ogreti pečici. Na koncu se ga premaže z ghee (prečiščenim) maslom in ponudi.

 

Tokratna verzija je iz popolnoma polnozrnate moke. Seveda jo lahko zamenjate z belo, morda uporabite samo jogurt, lahko ga naredite s posipom ali brez. Izmislite si kak poseben in samo vaš posip, da naredite kruh resnično po svoji ideji. Eksperimentirajte, všeč vam bo.

 

 

Sestavine: 

350 g moke, polnozrnate

3 žlice jogurta

3 žlice mleka

2 žlici olja

sol

3 dag kvasa

1 žlica sladkorja (lahko rjavega)

pecilni prašek 1 žlička/vinski kamen

2 - 3 dl mlačne vode

 ghee maslo za premaz

 posip: mak, črn sezam, lahko damo navaden sezam, kakšne začimbe, lahko pa je tudi brez...

 

Postopek priprave:

Kvas zmešamo s pribljižno 2 dl vode in žličko sladkorja. Počakamo, da vzhaja. Pripravimo 350 g moke, sol, jogurt, mleko, pecilni prašek, olje, na to zlijemo kvasni nastavek in dobro premešamo in pregnetemo. Če je potrebno dodati še malo vode, to storimo. Zamesimo testo in ga vzhajamo. Pregnetemo in ga razdelimo na manjše hlebčke, vsakega naoljimo. Potem vsakega posebej razvaljamo v podolgovato obliko, premažemo z ghee maslom in posujemo s črnim sezamom ali makom. Pečemo na 200*c kakih 10 - 15 min, da rahlo porjavijo po robovih. Postrežemo z jogurtom, ali pa omakami.

 

Pa dober tek!

 

Lidija Dornik

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Star papir – več zbranega starega papirja...
Papir predstavlja petino hišnih odpadkov. Tradicija ločenega zbiranja papirja je pri nas, predvsem po zaslugi mladih, že...
3
Gremo v savno
Pred nami so dnevi, ko bo obisk savne omilil nizke zunanje temperature in povečal našo odpornost, splošno počutje.
3
Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
3
Afriški bobni iz reciklirane plastike
V okviru projekta "Zmaga nad plastičnimi vrečkami" so izdelovalci bobnov ponovno dokazali, da je reciklirano plast...
3



Star papir – več zbranega starega papirja...
Papir predstavlja petino hišnih odpadkov. Tradicija ločenega zbiranja papirja je pri nas, predvsem po zaslugi mladih, že...
Fina hiša
Na prvem druženju s Fino hišo boste lahko v petek, 4. novmebra med 17. in 20. uro pobrskali med dobro ohranjenimi lepimi...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?