|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj morate ponovno oddati vlogo za otroški dodatek?

Uredništvo Ringaraja.net, 14.5.2018
Odločba za otroški dodatek velja eno leto od prejema in ne več do konca koledarskega leta. Zato je dobro biti pozoren na datum, ko nam le ta preteče. Kako veste, kdaj morate ponovno zaprositi za otroški dodatek in kako, preverite v nadaljevanju.

image
Ne pozabite oddati ponovne vloge za otroški dodatek! (F: Pixabay)
/11


Kdaj preteče odločba za otroški dodatek?

Do kdaj ste upravičeni za prejemanje otroškega dodatka, vam piše v sami odločbi, ki ste jo prejeli na dom, če pa ste jo založili, lahko kadarkoli enostavno preverite tudi preko spleta. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pripravili posebno aplikacijo, s pomočjo katere lahko preverite, do kdaj vam trajajo pravice iz javnih sredstev (mednje sodi tudi otroški dodatek). Do aplikacije lahko dostopate na TEJ POVEZAVI. Za vpogled se boste morali najprej registrirati, za kar boste potrebovali EMŠO in davčno številko ter geslo, ki mora obvezno vsebovati vsaj eno veliko črko in eno številko. Ko se boste uspešno registrirali, boste za dostop potrebovali le še EMŠO in izbrano geslo.

S pomočjo aplikacije lahko preverite tudi veljavnost ostalih odločb iz javnih sredstev (na primer subvencije za plačilo vrtca). Za otroški dodatek lahko datum poteka preveri starš, ki je iztekajočo vlogo oddal, pri znižanem plačilu vrtca pa lahko datum poteka odločbe preverita oba starša, ne glede na to, kdo je bil vlagatelj.


Kaj storiti, če vam vloga preteče konec meseca?

Svetujemo vam, da čim prej, najkasneje pa do konca meseca, ko vam odločba preteče, ponovno oddate vlogo. Če boste odlašali in vlogo za otroški dodatek oddali prepozno, boste vsaj en mesec ostali brez dodatka. Odločba namreč velja od prvega dne v naslednjem mesecu od oddaje vloge. Primer: če vam odločba preteče 30. aprila in boste novo oddali šele v maju, vam bo nova odločba veljala od 1. junija dalje.


Kako lahko oddate vlogo?

Če ste do zdaj že prejemali otroški dodatek in želite pravico ponovno uveljavljati, imate na voljo dve možnosti:

  • izpolnjeno vlogo za ponovno uveljavljanje pravic oddate na CSD (obrazec za tiskanje najdete TUKAJ)
  • če imate digitalni podpis, izpolnite poenostavljeno elektronsko vlogo za ponovno uveljavljanje pravic (povezava do e-vloge TUKAJ).

 

Če prvič vlagate vlogo za pridobitev pravice do otroškega dodatka, morate na pristojni Center za socialno delo (CSD) oddati izpolnjeno Enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Vlogo lahko prav tako oddate na dva načina:

  • izpolnjeno vlogo oddate na pristojni CSD (obrazec lahko natisnete TUKAJ
  • izpolnite elektronsko vlogo, za kar potrebujete digitalni podpis (povezava do e-vloge TUKAJ). 

 

Kdaj vloge za ponovno uveljavljanje pravice do otroškega dodatka NE izpolnjujete?

V naslednjih primerih ne oddajate vloge za ponovno uveljavljanje pravice do otroškega dodatka, ampak izpolnite Enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (glejte zgoraj):

- če prvič uveljavljate pravico do otroškega dodatka ali subvencije vrtca oziroma če vlogo uveljavljate prvič zaradi rojstva novega družinskega člana ali zaradi prvega vpisa otroka v vrtec

- če želite hkrati uveljavljati še katero izmed drugih pravic iz javnih sredstev (na primer denarno socialno pomoč, subvencijo najemnine …)

- če so nastala nova dejstva, okoliščine in spremembe, ki bi vplivale na upravičenost do pravice iz javnih sredstev, njeno višino ali obdobje prejemanja, kot so:

  • spremembe v številu oseb,
  • vključenost otroka v zavod s celodnevno brezplačno oskrbo več kot 30 dni,
  • oddajanje premoženja v najem,
  • zaposlitev v drugi državi, prejemanje nadomestila za brezposelnost ali družinskih prejemkov v drugi državi,
  • vključenost osebe v socialnovarstveni zavod,
  • lastništvo premoženja, ki ni razvidno iz uradnih evidenc,
  • prejemanje dohodkov in izkazovanje prihrankov, ki ni razvidno iz uradnih evidenc.


VIR: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
7
8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
6
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Gremo na tridnevni Zmajev festival v prest...
Na Ljubljanskem gradu bodo ta vikend oživeli miti, legende in zgodbe o najveličastnejšem mitološkem bitju – zmaju.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?