|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Povej mi zakaj vidim nebo modro?

Jerneja Pavček, 2.9.2011
Včasih je dobro, da samo ležimo in opazujemo, takrat se porodijo kakšna zanimiva vprašanja.
Ključne besede:

image
/61




Kar samoumevno je, da je nebo modro, oblaki beli, zahodi sonca pa rdečkasti. Kako pojasniti to, zahtevno vprašanje, na otroku razumljiv način? Lahko si pomagamo s slikanicami o tej temi, lahko tudi malo raziskujemo in se odpravimo v naravo, kjer skozi igro pojasnimo kaj se dogaja okoli nas.

Če bi stanovali na nekem drugem planetu bi videli Sonce, kot svetlo belo kroglo odeto v črno morje, Zemljo bi videli modro. Tako vidijo vesolje astronavti na svojih poletih.

Sonce je za nas na Zemlji vir svetlobe in toplote. Svetlobo zaznavamo kot belo barvo, v tej beli (sončnem žarku) so vse barve mavrice: rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, indigo, vijolična. Naš planet Zemlja ima ozračje, zaščitni plašč, zaradi ozračja se sončna svetloba razprši, pravimo, da se sipa.

Barve, ki jih vidimo imajo različno vibracijo, valovanje. Tudi trava je zelena, ker ima svoj »podpis«, ki ga naše oko prebere, kot zeleno barvo. Prav vsaka barva ima svoj »podpis«. Barve se podpisujejo v obliki valov (kot na vodni gladini). Eni podpisi so dolgi in bolj redki valovi (rdeča in oranžna barva), drugi podpisi pa krajši in bolj gosti valovi (modra in vijolična). Rdeča je zelo močna in dolga, modra pa je bolj poskočna in kratka. Ko sonce posveti skozi ozračje (skozi zaščitni plašč) se njegovi žarki, barve mavrice razpršijo.

V zraku so številni drobni delci, ene vidimo, druge ne. V zraku so vodne kapljice, izpušni plini, prah, na morju tudi sol. Ko svetloba žarka zadane takšen delec se odbije in razprši v različne smeri. Tiste barve mavrice, ki so bolj hitre in poskočne (modra, viola) se najbolj razpršijo, tiste, ki so dolge in močne pa se ne razpršijo tako zelo.

Zelo se razprši tudi vijolična barva, ki pa je naše oko ne vidi in tako prevlada med vsemi barvami modra. Zato je nebo modro.

Če opazujemo nebo, vidimo, da je po dežju bolj modro, ker vodne kapljice na poti do zemlje odplaknejo razne drobne delce in se svetloba tako lepše razprši. V krajih, kjer je zrak bolj čist je nebo bolj modro (npr. v hribih), na morju pa je zaradi soli v zraku, barva neba malo drugačne modre barve, kot doma na celini.

Za starejše otroke in odrasle so na voljo tudi bolj poglobljene razlage. Za malčka takšna razlaga kar zadošča. Skozi risanje pa dobiva boljšo predstavo o dogajanju na nebu in okolju v katerem biva.

 

Preberi še:

Kaj sporočajo otroške risbe?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
6
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
5 razlogov ZA počitniški dolgčas
Sodobni otroci zaradi vsakodnevnih intenzivnih stimulacij iz okolja še toliko bolj potrebujejo počitniški dolgčas. Preve...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?