|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Praznični čas Mojce Krajnc

Uredništvo Ringaraja.net, 30.12.2011
O praznikih in starševtsvu smo se pogovarjali z voditeljico oddaje Loto, Mojco Krajnc.
Ključne besede:

image
/51



Mojca Krajnc, najbolj poznana kot simpatična voditeljica oddaje Loto na TV Slovenija, uspešno krmari med vodenjem dogodkov, snemanjem reklam na lokalnem radiu ter najprijetnejšo službo, ki jo ima kot mlada mamica. Simpatična Celjanka, ki ji v življenju največ pomenijo dobri odnosi, je namreč mamica skoraj štirimesečne punčke Zoje. V iskrenem predprazničnem intervjuju nam je zaupala, kako bodo videti prvi skupni družinski prazniki.

 

Vstopamo v praznično obdobje, čas obdarovanja, božičnih lučk in druženja z najbližjimi. Kaj vam pomenijo ti prazniki in kakšni so vaši spomini na praznična obdobja iz otroštva?

Spominjam se, kako sem kot majhna deklica komaj čakala prihod Božička, Dedka Mraza in Miklavža, s sestro pa naju je najbolj veselilo postavljanje božičnega drevesca in odvijanje daril. Praznična miza je bila vedno obložena, hiša je dišala po najboljši mamini potratni potici in babičinem marmornem kolaču, ki ga je, ko sem bila še res majhna, spekla samo zame. Ati je poskrbel za praznično vzdušje. Še danes mi prazniki veliko pomenijo in jih rada praznujem z družino. Tako moji kot partnerjevi starši se odlično razumejo, kar mi veliko pomeni.

 

Ste tudi mamica 4-mesečne punčke Zoje, kako boste preživeli njene prve božične praznike?

Sredi decembra sem postavila in okrasila drevesce, tako da imam tudi doma občutek prazničnega decembra. Zoja pa pogleduje lučke in z roko odbija okraske. Premajhna je še, da bi se zavedala praznikov, zato pa toliko bolj uživamo njeni bližnji v naših prvih praznikih z malčico.

 

Katere praznične običaje ji boste poskusili približati?

Komaj že čakam drugo leto, ko bova z Zojo skupaj pekli in okraševali smrekico in dom. Veselim se tudi naslednjih velikonočnih praznikov, že drugo leto zapored pa s prijatelji praznujemo tudi dan zahvalnosti, tako da bo lahko spoznala tudi ta, sicer ne naš, običaj. Nekateri najini prijatelji praznujejo tudi pravoslavni božič in nas takrat povabijo na obisk, tako da ji bodo približali še njihovo kulturo. Se bova pa s partnerjem zanesla tudi na Zojine stare starše, da nama bodo v pomoč pri ustvarjanju prazničnega vzdušja in prenašanju tradicije na vnučko.

 

Kakšen pa je vaš odnos do prazničnega obdarovanja in kaj boste letos poklonili najdražjim? Kakšna darila bodo Zoji prinesli dobri možje?

Rada kupujem predvsem uporabne stvari, za katere vem, da si jih bližnji želijo. Navadno sem vsaj kakšen mesec pred prazniki pozorna na besede prijateljic, staršev, babic in dedkov … Zapomnim si, česa si želijo, opazujem, ali jim je kakšna stvar pri srcu oziroma kaj zares potrebujejo ter glede na to izbiram darila. En dedek bo dobil lonček za kavo, ker mu je prejšnji padel na tla, prijateljica posebno krtačo za lase, za katero me je že nekaj časa spraševala, za babico bodo žele bonboni, ker jih ima najraje. Dve prijateljici obožujeta cimetove kekse, zato se bom že te dni lotila peke in jih podarila v ličnih škatlah. Otrokom prijateljic pa bova podarila kakšno knjigo, puzzle … Sicer pa se tudi že med letom zahvalim najbližjim s kakšnim darilom ali pozornostjo. Najina Zoja pa dobiva stvari kar sproti. Miklavž ji je prinesel otroški pajacek, saj teh ni nikoli preveč, in celo prvi srebrni pribor. Kaj bo Božiček nastavil pod smrekico, pa še ne vem.

  

Čeprav bo Zoja prehod v novo leto verjetno sladko prespala, ste že razmišljali, kje in na kakšen način boste z družino preživeli njen prvi novoletni večer?

O novoletnem večeru nisva posebej razmišljala, ker bo ta noč ravno takšna kot vse do sedaj. Ker Zojo dojim, se bom morala odpravit spat ob primerni uri. Verjetno se bova s partnerjem tik pred novim letom dogovorila za obisk prijateljev pri naju doma, vesela pa sva tudi, če bodo gostje pri naju tudi prespali.

 

Mrzlo prednovoletno vreme malčkom ni najbolj prijazno. Kako boste preživeli najhladnejše obdobje leta in kako skrbite za odpornost svoje hčerke?

Z Zojo se na sprehod odpraviva ne glede na vreme. Če je zelo hladno, ji usta pokrijem s šalom, da ne vdihuje mrzlega zraka. Ker sva oba s partnerjem zelo aktivna, tega niti Zojin prihod ni spremenil, le prilagodila sva se ji. To pomeni, da bova šla v kratkem na smučanje, morda tudi na potovanje. Ker babici ne živita ravno blizu, da bi jo lahko pred službo peljala v varstvo, bo Zoja, če ne bova našla druge rešitve, morala že s prvim letom v vrtec.

 

Ob vstopu v vrtec se imunski sistem malčkov pogosto sooča s preobremenjenostjo, a proti temu, da bi jih virusi položili v posteljo, lahko veliko prispevamo tudi s preventivo. Nam zaupate, na kakšen način boste pred okužbami obvarovali Zojo?

Ravno zaradi odhoda v vrtec, pa tudi zaradi drugih otrok, s katerimi je že zdaj v stiku, sva jo dala cepiti proti rotavirusnim okužbam. Pri tej odločitvi mi je pomagalo tudi dejstvo, da je cepivo v sirupu, ki ga otrok popije, zato za Zojo ni bilo neprijetno. Poleg tega se, če se le da, izogibava trgovskim centrom, v torbi pa nosim tudi razkužilo, a z njim ne pretiravam. Bo pa toliko bolj prav prišlo, ko se bo začela plaziti po tleh. Izogniti se skušava tudi družbi bolanih ali prehlajenih ljudi, najini prijatelji pa se tako ali tako držijo pravila, da ne hodijo prehlajeni na obisk. Pazim tudi, da so vse njene igračke oprane s praškom za otroke oziroma prevrete z vodo, saj jih že sedaj daje v usta. Nikoli namreč ne moreš biti dovolj previden.

 

Je Zoja že prebolela kakšno otroško okužbo in kako ste se z njo spopadli? Ste si pomagali tudi z nasveti drugih mamic ali z modrostmi iz babičine zakladnice in kateri vam je ostal najbolj v spominu?

Na srečo Zoja do zdaj še ni zbolela nobene otroške okužbe, sem pa že prebirala literaturo, kaj storiti, če dobi vročino, bruha, dobi kakšne izpuščaje … Pri prvem otroku se starši še malo 'lovimo', vse nam je novo in v določenih situacijah morda ne vemo, kako se odzvati. Poslušam tudi nasvete ostalih mamic in ravno zaradi njihovih zgodb sva se odločila cepiti malčico proti rotavirusom. Ko pa bo Zoja zbolela, se bom seveda po nasvet obrnila tudi na svoje starše. Menim, da so domači recepti pogosto najbolj učinkoviti, pa tudi preverjeni.

 

Česa si v prihajajočem letu najbolj želite in kaj bi zaželeli bralcem portala Ringaraja.net?

Najbolj srčno si želim, da bi Zoja lepo napredovala in ostala zdrava. Že sedaj sva hvaležna, da je zdrava, sploh glede na to, da se nekateri starši že ob rojstvu soočajo z zdravstvenimi težavami svojih dojenčkov. Zavedam se, da nimajo vsi zdravih otrok, zato želim vsem, staršem in otrokom, veliko zdravja, vse dobro v novem letu in veliko prijetnih ter nasmejanih trenutkov z malčki.

 

Preberi še:


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
30
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
10
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Najbolj neprecenljivo darilo za letošnje p...
Leta 2020 ne bomo nikoli pozabili, žal predvsem zaradi stisk in številnih skrbi. Zakaj ne bi svojim najbližjim letos ob ...
Dobrodelna akcija: »0,10€ za slovenske mal...
S februarjem 2012 Milupa začenja z vseslovensko dobrodelno akcijo »0,10€ za slovenske malčke«, ki bo potekala do konca l...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?