|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dobrodošla mamica in dojenček!

Dr. Petja Kovačevič, Zavod Igrivi svet, 11.5.2016
Prihod domov iz porodnišnice je za večino mamic težko pričakovan dogodek, ki se ga močno razveselijo. Hkrati pa se ob iskrenem veselju in navdušenju nad udobjem domačnosti prebudita tudi negotovost in strah, vprašanja o tem, kako bo in kaj jih čaka.

image
(F: Mali čudež narave)
/11


Medsebojno spoznavanje

Za pravkar rojeno družinico je pomembno, da se v dodobra spoznajo, povežejo in preživijo kar se da čim več časa skupaj. Zato je dragocenost očetovskega dopusta neprecenljiva.

Da bi kar najbolje prepoznali otrokove osnovne potrebe, katere se bomo trudili kar najbolje zadovoljiti, moramo vedeti, kako se moj otrok na določene stvari odziva, kaj mu je všeč in kaj ne, skratka kakšen je. Ko ga bomo spoznali, bomo v svojih novih vlogah lažje sledili lastnemu občutku in si še bolj poglobljeno zaupali pri odzivanju na otroka.

 

Oče naj bo doma

Očetovski dopust je podarjeni čas za neponovljivo in neprecenljivo izkušnjo, ki si jo lahko da le oče sam. Da že v tem najzgodnejšem obdobju naveže stik s svojim dojenčkom, si ga dovoli začutit in poskrbeti zanj. Da preživlja čas s svojim otrokom in pomaga mamici. Tako vzpostavlja varnost, ki je v tem obdobju izrednega pomena.

S svojo prisotnostjo razbremeni mamico, ji pomaga pri skrbi za otroka, lastnem počutju in urejanju gospodinjskih opravil. Mamici daje tudi občutek, da ni samo mama, temveč tudi žena/partnerka in ženska. V iskrenem in varnem partnerskem odnosu je lahko žena zato še bolj rahločutna in odzivna v svojem materinstvu.


Obiščite nas

Novopečena starša običajno želita svoj mali zaklad čim prej ponosno predstaviti in pokazati še drugim članom širše družine (babica, dedki, teti, strici, sestrične, bratranci …) ter prijateljem. Pri tem je pomembno, da sledita ritmu svoje družine. Da se vprašata, ali sta pripravljena sprejeti druge ljudi v dom k otročičku? Kako se mamica počuti? Ali bo dojila otroka pred drugimi, se bo umaknila v sobo, bo želela, da takrat odidejo?

Obiski namreč lahko zmotijo rituale in potek dneva. Pomembno je, da so to ljudje, ki jim partnerja zaupata in ob katerih se dobro počutita. Taki, da bodo spoštovali potrebe družinice in ne brezobzirno vztrajali na obisku, ko bo že zdavnaj čas za odhod.

Še najbolj pa lahko bližnji zamajejo občutek ranljivega samozaupanja mamice, ki se v tem zgodnjih trenutkih z dojenčkom šele vzpostavlja in utrjuje. Vsakršni dobronamerni komentarji niso vedno v skladu z naravnim odzivom, ki začutijo starši ob svojem otroku. Takšna mnenja nas lahko razžalostijo, prestrašijo ali osramotijo. Vzamejo zaupanje, da mati ob poslušanju sebe, kar najbolje poskrbi za svojega otroka.

Tudi dojenčka lahko zmotijo tuji vonji in glasovi. Sam se je uglasil na maminega in očetovega, potem pa je kar naenkrat pri nekomu, ki mu ni prav nič poznan. Ne smemo pozabiti tudi na zdravje obiskovalcev. Zato, če je le možno, naj drugi dojenčka obiskujejo čim kasneje in čim bolj na kratko ter samo takrat, ko se oba starša dobro počutita za sprejemanje gostov.

 

Jaz, midva, mi

Šele nastala družina ima kar nekaj napornih dni za seboj, tako fizično kot čustveno izčrpavajočih, zato pomen skrbi zase dobiva novo podobo. Prej, ko sta partnerja vso pozornost namenjala le drug drugemu in sama sebi, sta bila lahko v tem veliko svobodnejša kot sedaj, ko je center njune pozornosti dojenček, ki je popolnoma odvisen od njiju in njunega prepoznavanja njegovih potreb. Tako si je potrebno čas zase in za partnerski odnos organizirati v naprej.

 

Zato ni odveč si zapomniti, da brez zadovoljnih posameznikov ni povezanih partnerjev in tudi ne rahločutnih staršev. Da bi lahko kar najbolje poskrbeli za svojega dojenčka, moramo najprej poskrbeti zase!

 

Dr. Petja Kovačevič je doktorica zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družina v samoizolaciji
Ta domača karantena niti približno niso romantične počitnice, na katerih večinoma lenarimo, se sproščamo in zabavamo. Pr...
6
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
Dojenček vse daje v usta - kaj je nevarno
Za otroka ni tako zelo nevarna umazanija kot recimo čistila in druge strupene snovi, ki mu lahko škodijo že v majhnih ko...
4
Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstv...
Kako lahko priraščen jezik pri dojenčkih pripelje do različnih zdravstvenih težav ter kako to rešuje kranio-sakralna ter...
4



FOTO: Pomladni družinski trenutki, ki topi...
photo
V galeriji preverite družinske fotografije, ki topijo srce, v članku pa ne spreglejte pet zlatih pravil za spomladanske ...
Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?