|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prisotnost očeta pri porodu: Brezplačna!

Petra Logar, 13.9.2011
V nekaterih porodnišnicah morajo očetje, ki želijo prisostvovati pri rojstvu svojega otroka, plačati. Znesek se od porodnišnice do porodnišnice razlikuje, v nekaterih je prisotnost celo brezplačna. Zakaj je temu tako?

image
/11


Če želi bodoči očka prisostvovati tako veličastnemu dogodku, kot je rojstvo otroka, mora v nekaterih porodnišnica to tudi plačati. Znesek se od porodnišnice do porodnišnice razlikuje, v nekaterih pa je celo zastonj. Zakaj takšne razlike in zakaj morajo očetje sploh seči v žep, smo vprašali pristojne službe. Ugotovili smo, da bi morala biti prisotnost očeta pri porodu brezplačna, saj so stroški kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 

Zakaj morajo očetje v nekaterih porodnišnicah pri nas plačevati, če želijo biti prisotni pri porodu svojega otroka? Zakaj pa nekatere porodnišnice prisotnost očeta pri porodu ne zaračunajo?

Strokovni sodelavec iz Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Peter Rutar je za portal Ringaraja povedal sledeče:

Skladno s Pravilnikom za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, katerega je sprejel minister za zdravje, se v okviru reproduktivnega zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja financirajo sledeče programi:

- Pregledi in nasveti za načrtovanje družine, za rabo kontracepcije, proti spolno prenosnim okužbam in posledični neplodnosti,

- Preventivni pregledi v nosečnosti,

- Pregledi in svetovanja po porodu, spontani in dovoljeni prekinitvi nosečnosti ter zunajmaternični nosečnosti,

- Preventivne aktivnosti za varovanje reproduktivnega zdravja v patronažni dejavnosti (preventivni obisk pri nosečnici, otročnici in novorojenčku ter ženskah, ki še niso opredelile ginekologa),

- Programirana zdravstvena vzgoja in promocija zdravja v primarnem zdravstvenem varstvu žensk,

- Predporodna zdravstvena vzgoja - šola za starše (za nosečnice in njihove partnerje).

 

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, v 22. členu določajo, da imajo zavarovane osebe iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pravico do zdravstvenih storitev v zvezi s porodom, umetno prekinitvijo nosečnosti, umetno oploditvijo in sterilizacijo.

 

Glede na navedeno sta porod ter šola za starše, tako za nosečnico, kot za njenega partnerja financirana iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, prisotnost partnerja pri porodu pa za porodnišnico, razen stroškov opreme (zaščitna obuvala, plašča in pokrivalo) ne predstavlja posebnega stroška.

Tako menimo, da so porodnišnice v primeru prisotnosti partnerja pri porodu, upravičene zaračunati le materialne stroške, ki so jih imele s prisotnostjo partnerja (npr. zaščitna obuvala plašč, pokrivalo ...).

 

Na vprašanje, zakaj porodnišnice ravnajo neusklajeno in zakaj prihaja do razlik pri zaračunavanju iste storitve, torej materialnih stroškov prisotnosti očeta, nam je strokovni sodelavec ZZZS Peter Rutar odgovoril naj se obrnemo po odgovor na Ministrstvo za zdravje, ki je predstavnik ustanovitelja bolnišnic. Dodal je še sledeče:

 

Menimo, da bi bilo smiselno, da Ministrstvo za zdravje to področje poenoti. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč te pristojnosti nima, saj kot že rečeno ne gre za pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in tako ta segment ni reguliran s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

  

Po odgovore smo se napotili še na Ministrstvo za zdravje. Zanimalo nas je sledeče:

Zakaj je v nekaterih porodnišnicah pri nas znesek za prisotnost očeta pri porodu manjši, če je ta prej obiskoval šolo za starše?

Zakaj je v nekaterih porodnišnicah pri nas prisotnost očeta pri porodu brezplačna, pa čeprav prav tako dobi zaščitna pokrivala in malico?

Zakaj se materialni stroški od porodnišnice do porodnišnice razlikujejo? Zakaj niso enaki za vse očete?

 

Irma Sterle Glaner, vodja službe za odnose z javnostmi iz Ministrstva za zdravje nam je odgovorila:

Odgovori na vaša vprašanja so strjeni v tabeli odgovorov analize prisotnosti očeta pri porodu, ki jo je opravil Sektor za razvoj sistema zdravstvenega varstva na ministrstvu za zdravje.

Tabelo prilagamo. Odgovorov na naša vprašanja pa nismo prejeli.

 

Obrnili smo se še na UKC Maribor. Porodnišnica Maribor je ena od štirih porodnišnic pri nas, ki ne zaračunava materialne stroške očetom. Vprašali smo jih, zakaj je temu tako in dobili odgovor Špele Pavlin iz centra za odnose z javnostmi:

V UKC Maribor ne zaračunavamo materialnih stroškov, ki nastanejo ob prisotnosti očeta pri porodu, ker želimo spodbujati očete k navzočnosti pri porodu svojih otrok. Poleg tega so ob tem nastali stroški (npr.: pranje obleke) zanemarljivo majhni in o zaračunavanju omenjene priložnosti za starše nismo razmišljali.

 

Preberi še:

Materinska knjižica je brezplačna

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
3
Okrogli trebuščki: Predavanja in druženje ...
V obdobju pričakovanja novorojenčka je zelo pomembno imeti kakovostne in zanesljive informacije, zato v Minicityju Ljubl...
3
Trans-oče: Pravico imamo, da obstajamo
Izraelec Yuval Topper-Erez, ki s svojim partnerjem in tremi otroci živi v Angliji, se je odločil, da svoje intimne porod...
3
Prihodnost regenerativne medicine
Pred nekaj leti je postal jezik povprečnega Slovenca bogatejši za frazo "matične celice", ki s čarobnim prizvokom ...
2



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?