|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj rečeš prijateljici, ki je splavila?

Uredništvo Ringaraja.net, 16.9.2023
2. "Ne pozabi, da nisi sama. Bodi nežna do sebe."

image
Splav je lahko zelo osamljena izkušnja, zato jim je lahko v veliko pomoč, če ste tam, ob svoji prijateljici. (Freepik.com)
/11


Splav je neverjetno pogost pojav. Med ženskami, ki vedo, da so noseče, jih bo 15 - 20 odstotkov splavilo. Ampak, samo zato, ker je pogosto, ne pomeni, da se je enostavno spoprijeti s situacijo, ko jo doživite vi ali prijateljica.


Z dr. Jessico Zucker, klinično psihologinjo, specializirano za reproduktivno zdravje žensk in duševno zdravje mater, smo se pogovarjali o tem, kaj naj rečemo, ko je težko najti prave besede. Zuckerjeva, ki je tudi sama doživela splav v 16. tednu nosečnosti, ki ji je spremenil življenje, želi ženskam, ki splavijo, in ljudem okoli njih olajšati obvladovanje te intenzivne izkušnje.


Tukaj je 5 stavkov, ki jih lahko rečete prijateljici, ki je imela splav:


1. “Žal mi je za tvojo izgubo. Tukaj sem zate."


»Če povemo enostavno, s tem sporočamo večji občutek empatije. Pustimo več prostora za verodostojno povezanost, kot če prijateljici vsilimo lastna čustva ali prepričanja," pravi dr. Zucker.


2. »Ne pozabi, da nisi sama. Bodi nežna do sebe. "


Zuckerjeva nas opominja, da »Ženske želijo slišati osnovne, preproste, ljubeče besede.« Splav je lahko zelo osamljena izkušnja, zato jim je lahko v veliko pomoč, če ste tam z njimi.


3. "Mislim nate."


»Ljubim osebam, ki so pred kratkim doživele izgubo nosečnosti, pošiljam besedila, v katerih piše: »V mojih mislih ste - kako se počutite?« je povedal Zuckerjeva. To jim pomaga, da se bodo počutili ljubljene.

Ko poenostavimo, izrazimo večji občutek empatije in pustimo več prostora za resnično povezanost.


4. "Tako te imam rada in predstavljam si, da se zdaj počutiš [grozno], vendar sem te samo želela spomniti, kako čudovita si."


Dr. Zucker je dejala: »Ta sporočila so lahko rešilna bilka. Prijateljem je treba dovoliti, da so včasih tudi nekaj časa v slabem, vendar jim povedati, da gre naše prijateljstvo čez vse.


5. »Žalost ne pozna časovnice. Vzemi si ves čas, ki ga potrebuješ. Želim, da veš, da če bi rada kadar koli govorila o svoji izgubi, sem tukaj. Vedno sem tukaj.


Ko bodo meseci minevali, pri prijateljici preverite, kako ji gre. "Ne gre za kopanje po bolečini, temveč za posredovanje pristne in dosledne ljubeče podpore," nam je dejal Zuckerjeva.


PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Moj otrok je umrl v mojem naročju


In to je šele začetek.


Če se še vedno trudite, da bi našli prave besede, Zuckerjeva predlaga, da se vprašate naslednje: "Kaj bi si želela v tej situaciji?"


»Raziskava navaja, da ženske po izgubi nosečnosti navadno okrivijo same sebe, občutijo krivdo in sram. Če predpostavimo, da ženske po izgubi občutijo ta čustva, jim lahko s tem, ko jih opomnimo, kako jih imamo radi, pomagamo biti steber v tem težkem obdobju njihovega življenja."


PREBERITE TUDI: Uspešno rodila zdravo deklico po 13 splavih!


Prav tako, kot je pomembno, da v teh trenutkih najdemo "prave besede", je tudi pomembno, da se izogibamo tistim, ki so morda dobro namerne, vendar v taki situaciji lahko škodujejo.


To je 5 stavkov, ki jih ne smete reči prijateljici, ki je doživela splav:


1. "Poglej iz pozitivne strani."


Ko ljudje žalujejo, je pomembno, da jim dovolimo, da ostanejo v svoji žalosti, zato da lahko na koncu prebolijo. Pazite, jih ne silite, da pospešijo proces, ampak jim raje ponudite, da ste z njimi, kjer so.


2. "Moraš biti uničena."


Zuckerjeva pravi: "Ko nekomu poveš, kaj naj bi čutil, projiciraš tisto, kar ti misliš. Namesto tega poslušaj, kje so, in se pozanimaj, kako jim gre. "


3. "Vsaj veš, da lahko zanosiš."


»Vaša prijateljica je hotela tega otroka in žaluje za njim," opominja dr. Zucker. "Ta izjava je pogosto škodljiva. Prav tako je kratkovidna, ker ne vemo, da lahko nujno znova zanosi. Pomembno je, da se držite občutkov, namesto da bi napovedovali prihodnost."


4. "Mislim, da ni bilo namenjeno / To je Božji načrt / Vse se zgodi z razlogom."


Po mnenju dr. Zuckerjeve: "To so nekatere pogosto izrečene floskule, ki zabolijo bolj kot dajo občutek podpore. Ne naslavljajo občutkov, temveč zmanjšajo pomen težke izkušnje izgube nosečnosti."


5. "Izgledaš neverjetno - kot da nikoli nisi bila noseča!"


Po izgubi nosečnosti se izogibajte komplimentom telesa, predlaga Zuckerjeva. "Vaša prijateljica bi si lahko mislila:" Želela bi si, da bi bila zdaj noseča, zato mi ne govori, da ne izgledam noseča, saj se ob tem ne počutim dobro in me spominja na to, da nisem več noseča.


Velika lekcija pri podpori prijateljici, ki je splavila

Vsaka ženska, ki doživi izgubo nosečnosti, ima svojo edinstveno izkušnjo. Zuckerjeva pojasnjuje: "Proces žalovanja je lahko pogojen z njeno družinsko zgodovino, prejšnjimi izkušnjami z izgubo, pa tudi s socialno podporo in spretnostmi obvladovanja." 

Vendar obstajajo nekatere besede, ki so na splošno bolj koristne kot druge - in nekatere besede lahko nenamerno povzročijo bolečino, čeprav morda mislite dobro.

Najbolje je, da pristopite k prijateljici z resnično empatijo, poskušate razumeti njene potrebe v tistem trenutku in ji sporočite, da ste tam zanjo. In dobro si je zapomniti, da bo, ko bo minilo nekaj mesecev, še vedno potrebovala podporo - morda celo več.


Vir: Mother.ly

PREBERITE TUDI: Pismo mojemu otroku, ki ga ni več


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Kateri brezplačni pregledi v nosečnosti va...
V nosečnosti se opravi 10 sistematičnih pregledov in dve ultrazvočni preiskavi. Kaj vam kot nosečnici pripada brezplačno...
5
Nosečnost z dvojčki
V enem odstotku nosečnosti se zgodi, da sta hkrati oplojeni dve jajčeci z dvema različnima semenčicama. In še redkeje se...
5



Masaža teh točk pomaga pri zelo bolečem po...
Če se med porodom želite izogniti kemičnim sredstvom proti bolečinam, v članku preverite, masaža katerih akupresurnih to...
Kdaj naj bo bodoči očka raje tiho?
Vsak porod je drugačen in vsaka bodoča mamica se z njim sooča drugače in tako pričakuje različne stvari od svojega partn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?