|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvi šolski dan v Avstraliji – šola brez ocen Down Under

Mateja Gantar Kšela, 24.1.2010
Konec januarja, ko je temperatura v Sydneyu še vztrajno nad 25°C in je koledarsko poletje, se tu začne novo šolsko leto. Otroci v šolskih uniformah čakajo na začetek pouka. Posebej nestrpni so petletniki, ki prvič vstopajo v šolo. Tem je namenjeno veliko pozornosti. Z vsakim otrokom imajo pred začetkom šole individualni polurni pogovor, da ovrednotijo njegovo znanje in morebitne posebnosti ter nato lažje spremljajo njegov razvoj in napredek.
Ključne besede:

image
/61


Otroci so šoloobvezni s petimi leti starosti, ko začnejo s pripravljalnim razredom v osnovni šoli, ki traja do 6. razreda. Sledi srednja šola, od 7. do 12. razreda. Izbira šol v Avstraliji je velika. Obstajajo javne in privatne šole. Javno šolstvo velja za dobro, čeprav je kakovost posameznih šol precej odvisno od dela Avstralije ali predela mesta.

Kdor želi otroka šolati v privatni šoli, ima veliko različnih možnosti. Izbira lahko glede na versko prepričanje (katoliške, anglikanske, muslimanske, baptistične idr. šole), dekliške, deške ali mešane šole, neodvisne, Waldorfske šole, ki jim pravijo šole Rudolfa Steinerja, šole po načelih Montessorijeve in še mnoge druge. V Sydneyu veliko otrok hodi v privatne šole in najbolj prestižne, na primer Knox, Trinity, Sydney Grammar in Kambala imajo dolge čakalne vrste. Starši otroka vanje vpišejo takoj po izdaji rojstnega lista oziroma najkasneje pred njegovim dopolnjenim drugim letom starosti. Zanimivo je, da je večina elitnih privatnih šol namenjena samo dečkom ali samo deklicam. Nenavadno je, da se je ta zgodovinski pristop ohranil in je tako popularen še danes, a zagovorniki trdijo, da možgani deklic in dečkov delujejo tako različno, da je za najboljše akademske rezultate potreben drugačen pristop k učenju. Otroci naj bi bolj entuziastično sodelovali pri mnogih aktivnostih in se pač osredotočali predvsem na učenje. Večina elitnih šol ima od 7. razreda naprej možnost nastanitve, kar omogoča šolanje tudi otrokom iz drugih mest in celo drugih delov sveta. Imena učencev so strogo varovana skrivnost dokler ti ne zapustijo šole.

Starši se za privatne šole odločajo, ker verjamejo v večjo kakovost poučevanja in boljši šolski uspeh otrok. V starih viktorjanskih stavbah se za visokimi ograjami skrivajo moderne učilnice, telovadnice, plavalni bazeni in igrišča. Za tako razkošno šolanje starši plačujejo visoke šolnine, ki znašajo od 6000 do 14000 EUR letno. Mnogim staršem predstavljajo šolnine velik finančni zalogaj, zato se nekateri odločijo za kredit, drugi pa sprejmejo dodatno večerno delo. Za nadarjene otroke obstajajo v višjih razredih tudi štipendije.

Javne šole so brezplačne, imajo enak kurikulum kot privatne in se prav tako trudijo ponuditi otrokom poleg šolskih tudi čimveč dodatih aktivnosti Zanimivo je, da veliko časa namenjajo retoriki. Otroci imajo vsak teden nekajminutne govorne vaje. Teme so lahko določene v naprej ali prepuščene govorcu.  Pri športu so osredotočeni na plavanje, atletiko, kriket, rugby in avstralski nogomet. Računalništvo je obvezen predmet in vsak otrok ima na razpolago svoj računalnik. Velika pozornost je namenjena tudi glasbeni vzgoji, vsi otroci na primer igrajo na bobne in blokflavto. Učenje glasbe namreč po nekaterih študijah pozitivno vpliva na spomin otrok, učenje branja in matematike.

Podobno kot v Sloveniji so otroci vključeni v bralno značko; prebrati morajo vsaj 25 priporočenih knjig. Nagrajuje se tudi obiskovanje muzejev in galerij, ki so za otroke z muzejskim potnim listom brezplačne.

Otroke, ki prihajajo iz drugih govornih področij, vključijo v dopolnilni pouk angleščine,  t.i. ESL - English as a Second Language program. Če kakšen otrok na določenem področju zelo presega znanje vrstnikov, urnike prilagodijo tako, da lahko hodi k izbranemu predmetu v višji razred. Otroci načeloma ne preskočijo razreda, saj menijo, da talent na nekem področju ne pomeni nujno tudi nadpovprečne socialne in emocionalne zrelosti.

Ocenjevanje je opisno, otroke pa stimulirajo z nagrajevanjem. Vsak teden ravnatelj podeli nagrade za šolske, športne in druge dosežke. Otrok ne primerjajo med seboj, temveč skušajo izpostaviti uspeh posameznika. Otrok je lahko na primer nagrajen za računanje, čeprav je najslabši matematik v razredu, a je v zadnjem času zelo napredoval. Poleg tega niso redke nagrade za odgovorno delo, tovariško ravnanje in pomoč sošolcem s čimer želijo poudariti, da so človeške vrednote enako pomembne kot akademski uspeh.

Znanje sicer preverjajo z nacionalnimi testi. Po končanem tretjem in šestem razredu opravljajo t.i. National Literacy and Numeracy Assessment, ki je osnova za vpis v srednjo šolo. Po končani srednji šoli pa opravljajo Higher School Certificate, ki je osnova za vpis na univerzo.

Starši aktivno sodelujejo pri izvajanju mnogih šolskih aktivnosti. V razredu pomagajo pri branju in matematiki. Poleg tega vodijo kantino, kjer si otroci lahko kupijo malico ali kakšen priboljšek. V šoli ni organizirane prehrane, tako da starši vsak dan pripravljajo otrokom malico in kosilo.

Kljub mnogim razlikam pa se tudi otroci v Avstraliji najbolj razveselijo konca pouka. Ob treh jih pred šolo čaka šolski avtobus, kjer je vedno bučno in zabavno ter t.i. walking school bus, kjer otroci pod nadzorom vsaj dveh staršev hodijo v strnjeni skupini po določeni poti proti domu. Popoldne pa je skoraj prekratko za opravljanje domače naloge, dodatne aktivnosti in igro..

Mikro+Polo d.o.o.
Zagrebška cesta 22, Maribor
tel.: 02 614 33 34
www.uvzasciti.me

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
68
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
13
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
9
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9



S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
Ko otrok raste, z njim tudi mi in naše sku...
photo
Otroci se v prvih letih zelo hitro razvijajo, zato moramo njihovemu razvoju posvetiti posebno pozornost. Nudimo jim varn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?