|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pustiti otroku, da pleza po toboganu?

Uredništvo Ringaraja.net, 11.5.2023
Pustite otroku, da pleza navzgor po toboganu, saj ima tako početje veliko prednosti.

image
Otrok naj pleza po toboganu (FOTO: Freepik.com)
/11


Med mamami je navadno otroško plezanje po toboganu navzgor tabu tema, pri kateri se krešejo mnenja. Zlato pravilo spuščanja po toboganu je: vzpneš se po stopnicah in spustiš po toboganu. Zakaj torej nekatere mame (vključno z mano) kršijo to pravilo? Jaz dovolim oziroma celo spodbujam vzpenjanje po toboganu, saj sem ugotovila, da imajo otroci kljub nevarnosti od tega početja veliko koristi. 

Seveda za plezanje po toboganu obstaja čas in kraj: le na manj obiskanih igriščih, ko na toboganu ni drugih otrok. 

 

Zakaj dopustiti vzpenjanje po toboganu?

 

1) Odlična vadba

Plezanje po toboganu sploh ni enostavno: z rokami se moraš držati za rob in se hkrati odganjati z nogami. Vse to zahteva veliko fizične moči, telesne koordinacije in koncentracije.

 

PREBERITE TUDI: Domača opravila za otroke: Od 2 do 12 let

 

2) Tvegano je

Otroci se morajo med odraščanjem naučiti tudi, kako ravnati v tveganih situacijah. Plezanje po toboganu je tvegano, vendar je tako tudi pri vsaki drugi igri. Na nas je, da smo blizu in spremljamo situacijo.

 

3) Reševanje konfliktov

Plezanje po toboganu vključuje potencialni konflikt, ko se en otrok želi spustiti, drugi pa povzpeti, kar je odlična priložnost za vadbo komunikacije in reševanje konfliktov z dogovorom.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je teta za nečakinjo tako pomembna?

 

4) Spopadanje z neuspehom

 Plezanje se (vsaj v prvo) običajno konča z neuspehom, kar je odlična priložnost za otroke, da ugotovijo, da se morajo še naprej truditi in ne vsega kar takoj opustiti. Brez odločnosti in vztrajnosti je težko osvojiti vrh tobogana.

 

5) Krepitev skupinskega duha

Če otrok pleza po toboganu v družbi drugih otrok, je to odlična priložnost za timsko delo: otroci se bodo kmalu dogovorili, si pomagali in si pokazali, kako najlažje splezati na vrh.

 

6) Krepitev samozavesti

Otroci pri plezanju pridobijo zaupanje v lastne sposobnosti. Če jih spodbujamo, jim pokažemo tudi, da jim tudi verjamemo, da lahko osvojijo ne le vrh tobogana, ampak tudi Mount Everest, če se potrudijo.

 

PREBERITE TUDI: Kakovosten odnos z otrokom: 10 zlatih pravil


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
57
Pozor: Čevlji z lučko v podplatu so lahko ...
Otroci obožujejo čevlje in športne copate, ki jim utripajo lučke v podplatih, medtem ko hodijo, vendar pozor: starši mor...
18
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
15
Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
13



Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
photo
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?