|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rahitis pri otrocih

Helena Mlakar, 12.3.2013
Vitamin D je za normalen razvoj otroka zelo pomemben. Če ga otroku primanjkuje, lahko zboli za rahitisom.

image
/11


Vitamin D je zadolžen za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, s tem pa posredno uravnava tudi rast in popravlja kosti. Če organizmu primanjkuje vitamina D, se lahko pojavi rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.

Obstajata dve vrsti vitamina D. D2, tega dobimo s hrano; in vitamin D3, ta se nahaja v ribjem olju, v jajčnem rumenjaku, nastaja pa tudi, ko je koža izpostavljena sončni svetlobi. Zadosti vitamina D3 omogoča normalen razvoj kosti.

Do prvega otrokovega leta (manj ali dlje, če tako odloči pediater) je dodajanje vitamina D3 v obliki kapljic za otroka zelo pomembno. Če ga primanjkuje, se kalcij ne more nalagati v kosti. Te zato rasejo bolj počasi, niso dovolj trdne, pojavi se rahitis. Ta se najpogosteje pojavi pri dojenčkih med tremi in osmimi meseci starosti. Posledica je ukrivljanje hrbtenice, bolezen pa lahko privede tudi do nog na O in tako imenovanih kurjih prsi pri otroku. Možne pa so tudi druge motnje v razvoju otroka, kot so živčnost in zmanjšana inteligenca. Poleg tega so taki otroci lahko zelo dovzetni za razne okužbe, imajo mlahave mišice. Če rahitis pri otroku ne zdravimo, lahko traja, preoblikovane kosti pa ostanejo takšne za vedno.

Zato morajo biti otroci čim več na svežem zraku, na soncu. Seveda pa je potrebno upoštevati, da je v poletnih mesecih sonce močno in temu primerno je treba prilagoditi tudi izpostavljanje le temu.

Če imate pomisleke glede jemanja kapljic D3, če menite, da ima vaš dojenček zaradi njih krče, se o tem posvetujte s pediatrom. Zavedajte se, da so lahko posledice ne-jemanja predpisane količine D3, za vašega dojenčka resne.

Če sumite, da ima vaš dojenček rahitis, o tem obvestite njegovega pediatra. Ta bo opravil krvni test in z rentgensko preiskavo ugotovil diagnozo.

 

Preberite si, kaj so o vitaminu D ugotovili britanski znanstveniki TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
58
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
27
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
19
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
14



POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...