|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rast zob pri dojenčku

Helena Mlakar, 14.12.2012
Ste vedeli, da se otrokovi zobje začnejo razvijati že, ko je ta še v maternici? Prvi zobek pa se kljub temu prikaže navadno šele okrog dojenčkovega šestega meseca.

image
/11


Prvi zobek dojenček dobi navadno okrog šestega meseca starosti, nekateri mesec prej, spet drugi kasneje, vse pa je normalno. Prvi zob je navadno eden od sredinskih sekalcev, kmalu pa mu sledijo še ostali sredinski zgornji in spodnji sekalci.


Rast zob

Dojenček dobiva svoje mlečne zobe iz meseca v mesec. Da pa zrasejo vsi, preteče kar nekaj mesecev. Med sedmim in 11 mesecem navadno zrasejo stranski sekalci. Med 10 in 16 mesecem izrastejo prvi kočniki, tem pa med 16 in 20 mesecem sledijo podočniki. Zadnji so drugi kočniki, ki izpopolnijo mlečno zobovje nekje pri dveh letih otrokove starosti.

Mlečne zobe ima otrok do svojega šestega ali sedmega leta, nato te začnejo izpodrivati stalni. Mlečnih zob je 20, stalnih pa kar 32.


Najtrša snov v telesu

Zob je edini del človeškega telesa, ki se ne more sam popraviti, če se poškoduje ali zlomi, ob enem pa je zobna sklenina najtrša snov v telesu. Zobje so ves čas izpostavljeni raznim kislinam, sladkorjem. Te škodljive snovi nekoliko zmanjšuje slina, ki nastaja skozi ves dan. Njeno izločanje se poveča med hranjenjem. Slina pomaga ohraniti usta čista in brez ostankov hrane. Varuje nas tudi proti bakterijam, virusom in glivam.


Ko raste zob …

Nekateri malčki imajo to srečo, da jim rast zob sploh ne predstavlja nobenih težav. Spet drugi pa imajo zaradi njih kar veliko preglavic. Čeprav dojenček še ne more povedati, da ga boli, ko rastejo zobje, to nakaže z znaki. Ima otekle dlesni, joka, v usta tlači prstke, je neješč, iz ust mu kaplja slina, ki zaradi izraščanja zob nastaja v prekomernih količinah.

Otroku lahko pomagate tako, da mu ponudite igračke, ki so namenjene prav za žvečenje. Te nekoliko omilijo boleče dlesni. Prav tako lahko v lekarnah kupite gel, ki blaži bolečino ob izraščanju zob.


Novorojenček z zobkom

Da, tudi to ni nič nenavadnega, da se novorojenček z zobom že rodi. Ob rojstvu ima namreč eden od dva tisočih otrok že izrasel zob.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
7
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...
7
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
6
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
5



Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?