|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

S kolesom na potep

Tina Trček, 9.4.2010
Malčki nadvse uživajo v kolesarjenju, opazovanju okolice, predvsem pa se radi ponosno pohvalijo, kako daleč so prišli, in to kar brez avtomobila! Da pa bi kolesarjenje tudi varno, smo zadolženi starši.

image
/11


Res je, da desetletje ali več nazaj predpisov, ki urejajo položaj kolesarjev v prometu, skorajda nismo poznali, da smo se otroci na kolesih vozili brez čelad in še bi lahko naštevali, pa vendar ne smemo pozabiti, da toliko časa nazaj na cestah tudi ni bilo toliko avtomobilov, kot dandanes, da so bile hitrosti manjše, vozniki pa zaradi vsega naštetega tudi veliko strpnejši.


Tehnično brezhibno kolo

Pogoj za varen začetek kolesarske sezone je gotovo v prvi vrsti kolo, ki ustreza vsem varnostnim zahtevam in je tehnično brezhibno. V obvezno opremo kolesa sodijo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevniki, rumeni odsevniki v pedalih, brezhibna zadnja in prednja zavora, bočni odsevniki. Priporočljivo pa je, da je kolo opremljeno tudi z distančnikom z odsevom, ščitnikom verige, ustreznimi pnevmatikami in sedežem, blatnikom in ogledalom, odveč pa niso niti odsevna oblačila. Če kljub temu še vedno menite, da na kolesu ne potrebujete luči, ne pozabite, da marsikoga pri vračanju s kolesarjenja ujame mrak ali tema, takrat pa je še posebej pomembno, da je tako vaše kolo kot tudi kolo vašega malčka opremljeno z ustrezno opremo. Če ste voznik osebnega avtomobila zagotovo veste, kako slabo so vidni kolesarji brez ustrezne opreme ponoči.


Obvezna uporaba zaščitne čelade

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da morajo otroci vse do 14. leta obvezno uporabljati kolesarsko čelado. To pomeni, da jo morajo nositi tudi, ko so v prometu udeleženi le kot sopotniki na vašem kolesu. Ker vemo, kako znajo biti otroci včasih muhasti, je koristno, če otroka s čelado seznanite istočasno, ko ga seznanite s kolesom. Tako mu bo nošnja čelade postala samoumevna in ne bo težav niti, ko bo dobil svoje prvo kolesce. Vedno pazite tudi, da ima čelado pripeto. Seveda pa smo otrokom najboljši vzgled starši, zato nosite čelado tudi sami, čeprav za vas ni obvezna. Morda pa vas k nošnji prepriča podatek o rezultatih raziskav, ki prihajajo iz urgentnih ambulant in kažejo, da uporaba čelad prepreči poškodbe kar v 85 odstotkih primerov.


Otroci so v prometu najbolj ogroženi

Izsledki različnih raziskav so pokazali, da so otroci kolesarji do 15. leta poleg starostnikov, ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu. Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da se otroci lahko samostojno vključijo v promet šele, ko dopolnijo 14 let, prej pa jih morajo pri tem obvezno spremljati starši. Prav pa je, da otroke že takoj podučimo o nekaterih pravilih, ki so navedena spodaj, saj jih otroci ponotranjijo in jim kasneje, ko so dovolj stari za samostojno kolesarjenje, ne delajo težav:

- Vedno vozite po kolesarski stezi in kolesarskem pasu ali poti. Uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje.


- Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na sprednjem delu kolesa obvezno prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, za vašo varnost pa skrbijo tudi vsi odsevniki, ki sodijo med obvezno opremo kolesa.


- Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim. Vzporedno lahko vozite le izjemoma, če je pot dovolj široka.


- Nadvse pozorni bodite na vozila, ki vas dohitevajo in prehitevajo.


- V križiščih z roko odločno nakažite smer in se prepričajte, ali so vas ostali udeleženci v prometu opazili. Če je situacija nejasna, raje sestopite s kolesa in pojdite čez križišče peš.


- Da vas drugi udeleženci v cestnem prometu hitreje opazijo, uporabljajte zvonec.


- Med vožnjo s kolesom je prepovedano  izpustiti iz rok krmilo kolesa, dvigniti noge s pedal, voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati predmete, ki ovirajo kolesarja pri vožnji ali voziti druge osebe.  V primeru kršitev navedenih določb, vas možje v modrem lahko oglobijo kar za 80,00 evrov.


- Na kolesu je dovoljeno prevažati otroka mlajšega od osem let, če je na kolesu pritrjen poseben sedež za otroka in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za noge, ki morajo biti prilagojene velikosti otroka. Sedež za otroka mora biti narejen tako, da ustreza velikosti otroka, je trdno povezan s kolesom, je nameščen tako, da ne ovira voznika, mu ne zmanjšuje preglednosti in gibljivosti ter da onemogoča poškodovanje otroka.  V primeru kršitev teh določb, se vaši prihranki lahko zmanjšajo za 60,00 evrov.


Kolesarjenje pa seveda niso zgolj pravila, ki sčasoma postanejo popolnoma samoumevna, temveč je to tudi ena najprijetnejših športnih aktivnosti, ki prispeva k boljši vzdržljivosti, koristi srcu in ožilju, oblikuje telo in nasploh koristi zdravju. Pripravite torej kolesa in se odpravite novim dogodivščinam nasproti.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
16
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
13
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
12
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
11



Z rolerji na cesto
Preden se s svojim otrokom na čudežnih čeveljcih na osmih kolescih podamo na prometne površine, moramo vsi osvojiti tehn...
Lupinica, avtosedež ali jahač?
Starši se večkrat sprašujete, kdaj je primeren čas, da dojenčka pri prevažanju z avtomobilom, preselite iz lupinice v av...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?