|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

S trebuščkom na letalo

Uredništvo Ringaraja.net, 26.1.2017
Zdrava nosečnica lahko gre na pot z letalom, vseeno pa se je pred potjo potrebno posvetovati s svojim zdravnikom. Pred poletom in med njim, pa je dobro imeti tudi nekaj koristnih informacij, ki vam bodo olajšale pot.

image
Ali nosečka lahko potuje z letalom? (F: Alamy)
/11


Britanski strokovnjaki pravijo, da je najvarnejši čas za potovanje z letalom v nosečnosti do 37. tedna nosečnosti, oziroma pri nosečnicah, ki nosijo dvojčke, do 32. tedna, so njihove nasvete povzeli na BBC-com. Čeprav naj bi bili vsi potniki na letalu izpostavljeni določeni povišani vrednosti sevanja, ni nobenih dokazov, da bi letenje povzročalo spontani splav, prezgodnji porod ali odtekanje vode. Prav tako raziskave niso pokazale, da bi na nosečnico slabo vplivale spremembe v zračnem talku in vlagi na letalu, so zapisali v članku na BBC.com.

 

Pred poletom - kaj morate urediti?

1. Posvetujete se z zdravnikom.

V prvih mesecih nosečnosti, ko obstaja večja možnost za spontani splav, letenje za nosečnico ni priporočljivo, prav tako pa je bolje, če polet odložite tudi v zadnjih tednih nosečnosti, saj lahko pride do poroda. Če ste zdrava nosečnica, brez posebnih zapletov, vam bo zdravnik verjetno pot z letalom dovolil. V kolikor pa imate rizično nosečnost, bi bil let zagotovo slaba odločitev, zato se ga takšnim nosečnicam odsvetuje.


2. Preverite pravila letalske družbe.

Pravila letalskih prevoznikov glede potovanja v nosečnosti so različna, zato se še pred nakupom letalske karte pozanimajte, kakšne zahteva imajo pri letalski družbi, s katero bi želeli potovati, ko ste noseči. 

Običajno se pravila letalskih družb razlikujejo glede na to, v kateri fazi nosečnosti ste. Večina letalskih družb zahteva zdravniško potrdilo o zmožnosti potovanja z letalom po 27. tednu nosečnosti, vendar so med družbami tudi razlike. Nekatere družbe vas po 27. tednu nosečnosti ne bodo več vzele na letalo, spet druge vas z utreznim potrdilom sprejmejo na krov celo do 38. tedna nosečnosti. Nekateri prevozniki, na primer, izrecno prepovedujejo letenje nosečnicam, ki so imele pri prejšnjih nosečnostih težave s krvnimi strdki v venah na nogah ali prezgodnji porod. 

Zdravniško potrdilo si priskrbite pravočasno, saj ga boste morali pokazati že ob prijavi na let. Vsekakor je priporočljivo, da pred poletom oziroma že ob rezervaciji letalske vozovnice, o svojem stanju seznanite prevoznika.


3. Pomembna je tudi destinacija.

Verjetno ni nosečnice, ki bi želela po nepotrebnem izpostavljati svoje nerojeno bitje nevarnim boleznim in okužbam, zato je v nosečnosti vsekakor neprimerno potovati v dežele, za katere rabite predhodno cepljenje in imunizacijo. Cepiva in zdravila so namreč lahko otroku nevarna, zato se tem krajem raje za nekaj časa odpovejte. 


Na letalu - za udoben in brezskrben polet

Dejstvo je, da je nosečka, še posebej v kasnejši fazi nosečnosti že nekoliko okornejša, težje dlje časa sedi na enem mestu, potrebuje več udobja in običajno so temu pridružujejo tipične nosečniške težave, od pogostejšega obiskovanja toalete, otekanja in še kaj. Zato svetujemo, da poskusite na letalu poskrbeti za svoje maksimalno udobje, saj vam bo le tako polet minil brez večjih preglavic. 


1. Predhodno si rezervirajte udobnejši sedež.

Najudobnejši sedeži so zagotovo v prvem razredu, vendar ker si vsakdo ne more privoščiti takšnega stroška, si lahko pomagate z naslednjimi informacijami in izberete takšen sedež, ki bo vašim nosečniškim tegobam najbolj ustrezal:

- Sedež ob prehodu vam bo omogočil lažja vstajanja in kratke sprehode.

- Sedeži za pregradami imajo največ prostora za noge.

- Sedež blizu toalete vam bo olajšal težave s pogostejšim praznjenjem mehurja.


2. Pijte čim več tekočine!

Dehidracija lahko vodi v krčenje maternice, kar ima za posledico popadke, zato ne pozabite med letom na pitje, najbolje vode ali manj sladkanega soka. Izogibajte se gaziranim pijačam, kavi in čaju.


3. Letalska prehrana ni najboljša izbira.

Za nosečnico je priporočljivo, da se raje izogne uživanju pripravljene letalske hrane. Pripravite se v naprej in si s seboj prinesite različne zdrave prigrizke, s katerim boste potešili svojo lakoto in psoskrbeli za svoje in otrokovo zdravje. Že doma si skušajte pripraviti kakšno sveže sadje ali sadne sokove v embalaži, ki je primerna in dovojena za prinašanje na letalo. 

 

4. Umirjena glasba ali dobra knjiga je odlična izbira za kratkočasenje.

Na krajšem letu verjetno posebnega razvedrila ne boste potrebovali, za daljši let pa lahko dolgčas preženete s poslušanjem umirjene glasbe ali branjem dobre knjige. To bo pomirilo vas in vaše dete v trebuščku.


5. Prosite kabinsko osebje za dodatno blazino.

Položite jo za hrbet kot dodatno oporo in udobje med letom.

 

6. Poskrbite za udobna oblačila.

Udobje je za nosečko najpomembnejše, zato naj bodo takšna tudi oblačila. Priporočljiva so oblačila iz naravnih materialov (bombaž, volna), ki asorbirajo pot. Poskrbite, da boste oblečeni v plasteh, da boste lahko količino obleke prilagajali spremembam temperature, ki so običajne med poletom.

 

7. Poskrbite za svoje otekle, zatečene in boleče noge.

- Čim več se gibajte. Vsake pol ure vstanite in se sprehodite po prehodu. 

- Nosite nosečniške hlače za razbremenitev teže.

- Že zjutraj oblecite nosečniške hlačne nogavice in jih nosite ves dan.

- Obujte udobne čevlje, ki jih zlahka sezujete in obujete.

- Noge imejte dvignjene, kolikor je mogoče.

- Med poletom naredite katero od preprostih vaj za boljšo prekrvavitev. Na primer: vsakih nekaj minut dvignite nogo s tal in v gležnjih vrtite stopalo v obe smeri. Nato nekajkrat potegnite nožne prste naprej in nazaj. 


Če se boste naredili vse, da vam bo udobno, vam bo polet in potovanje ostalo v lepem spominu. Pa srečno pot!


VIR: Popotnik.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Popotovanje od Portoroža do Pirana
Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto in je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zas...
3
Afrika: Kako nas je izkušnja spremenila?
Otroci so bili navdušeni - vsakokrat ko smo stvari delili, so se grebli, kdo bi prvi v vrsti. Podarili so svoje obleke, ...
3
Šentanel
Turistična vasica Šentanel je kraj, ki je daleč naokoli znan po dobri turistični ponudbi. Kraj, ki šteje le okoli 300 lj...
3
Piran malo drugače
Koper, Izola, Piran, Portorož, … naša lepa obmorska mesta. Dovolj je že, če se samo sprehodimo po teh živahnih ulicah, a...
3



Na letalo z malčkom - 9 zlatih pravil
Če se tudi vi med počitnicami odpravljate na družinsko potovanje z letalom, obvezno preverite zlata pravila za letenje z...
Na izlet v Škratovo deželo
photo
Ste že kdaj videli škrate? Ne? Potem pa se le odpravite na obisk Škratove dežele, ki jo boste našli le streljaj od Kranj...