|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Skoraj šestina vseh s.p.-jev je morala zapreti podjetje!

Helena Primic, 28.1.2021
Število podjetij, ki so zaradi upada prometa morala "zapreti štacuno" se je v letu 2020 močno povečalo. In to predvsem pri samostojnih podjetnikih. Natančne podatke preverite v članku!

image
Skoraj šestina vseh samostojnih podjetnikov, registriranih na dan 31.12.2020, ki jih je bilo po podatkih Ajpesa 99.044, je bilo v letu 2020 zaradi koronaukrepov prisiljenih zapreti svoje podjetje. (Foto: Freepik)
/11


Neživilske trgovine, restavracije in druge gostinske storitve, turistična ponudba, rekreacijske in športne dejavnosti, nega in wellness ter druge "nenujne" storitve in izdelki ... vse to se je najprej ustavilo spomladi, sedaj pa še v jesensko-zimskem valu epidemije s koronavirusom.

Kljub državni pomoči v okviru posebnih koronapaketov je takšna zaustavitev prinesla ne samo veliko gospodarsko krizo, temveč propad številnih podjetij, predvsem samostojnih podjetnikov, ki so se že pred koronakrizo komajda preživljali iz meseca v mesec. 

Na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) smo preverili podatke o novo registriranih in izpisanih poslovnih subjektih za leto 2020 in jih primerjali z letom 2019.

 

PREBERITE TUDI: Samozaposleni - Povračilo v primeru varstva otrok

 

Manj vpisanih gospodarskih družb

Če je bilo v letu 2019 na novo vpisanih vse skupaj 24.288 poslovnih subjektov, jih je bilo v težkem letu 2020 seveda pričakovano manj, in sicer kar slabih deset odstotkov manj (21.890).

Od tega so se samostojni podjetniki za samostojno pot v letu 2020 odločili le za dobrih šest odstotkov manjkrat (v letu 2019 je bilo na novo vpisanih s.p.-jev 16.424, v letu 2020 pa 15.395), medtem ko je bil večji upad vpisa pri gospodarskih družbah, in sicer je bil upad skoraj 17-odstotni (v letu 2019 je bilo novo vpisanih 3.988 gospodarskih družb, v letu 2020 pa 3.316). 

 

Skoraj šestina vseh s.p.-jev je morala zapreti podjetje!

Kot smo lahko pričakovali, pa je zaprtje večine fizičnih trgovin, gostinskih obratov in drugih storitev, ki so jih koronaukrepi prepovedali, povzročilo največjo spremembo pri izbrisu poslovnih subjektov.

Povedano po domače: število podjetij, ki so zaradi upada prometa morala "zapreti štacuno" se je v letu 2020 močno povečalo. In to predvsem pri samostojnih podjetnikih.

Upad zaprtja vseh poslovnih subjektov je bil v primerjavi z letom 2019 resda "le" skoraj 10-odstoten, toda če primerjamo izbris samostojnih podjetnikov, je bilo v letu 2020 svoje podjetje prisiljeno zapreti kar slabih 18 odstotkov več samostojnih podjetnikov kot v letu 2019.

To je skoraj šestina vseh samostojnih podjetnikov, registriranih na dan 31.12.2020, ki jih je bilo po podatkih Ajpesa 99.044!

 

PREBERITE TUDI: Izplačila socialnih transferjev za leto 2021

 

"Stranski učinki" strogih koronaukrepov večji in nevarnejši od korone

Če pri nas podjetniki pospešeno zapirajo podjetja, pa v nekaterih drugih evropskih državah življenje nemoteno teče dalje. Na primer v BIH otroci kot včasih normalno hodijo v vrtce in šole, odprte so vse trgovine, restavracije in drugi poslovni objekti, ljudje se veselijo s snegom darežljive zime na smučiščih, ki prav tako normalno delujejo.

Kljub manj restriktivnim koronaukrepom ima BiH boljšo epidemiološko sliko kot Slovenija! Pa v resnici BiH ni edina država z milejšimi ukrepi in boljšo epidemiološko situacijo.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari države pred popolnim zaprtjem, saj številne študije kažejo, da so "stranski učinki" takšnih strogih koronaukrepov večji in bolj škodljivi za družbo ter življenja posameznikov kot vpliv epidemije s koronavirusom, merjen z okužbami, zdravstvenimi zapleti in smrtnimi primeri.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...
6
Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
6
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
6
Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
6



Varčujmo z energijo: Ste ZA prihranke?!
Z nekaterimi preprostimi spremembami lahko prihranimo precej energije in denarja. Zaradi napačnih navad lahko porabimo o...
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?