|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pogled v prihodnost: »Tamagoči« oziroma virtualni otroci

M. T., 21.6.2022
Bi lahko bila prihodnost starševstva v virtualnih, t.i. »tamagoči« otrocih, ki bi obstajali samo v metaverzumu? Kako odprti smo za tehnološki napredek, ki bi prinesel generacijo otrok, ki bi obstajali zgolj v navideznem svetu?

image
Virtualni otroci bodo verjetno imeli fotorealistične obraze in telesa. (Freepik.com)
/11


Nekateri v povezavi z razvojem umetne inteligence razmišljajo o generaciji otrok, ki bodo obstajali izključno v metaverzumu. Virtualni otroci, ki se igrajo z vami, vas božajo in celo izgledajo, kot da ste, bodo čez 50 let normalni in bi lahko pomagali v boju proti prenaseljenosti, pravi strokovnjakinja za umetno inteligenco, Catriona Campbell.

Čeprav se navidezni otroci iz današnje perspektive zdijo nekaj utopičnega, bodo tehnologije v 50 letih napredovale in otrok v digitalnem svetu bo neločljiv od vrstnika v resničnem.

 

»Virtualni« otrok bi bil okolju prijaznejši

Ne samo da bi s »tamagoči« otroki rešili problem prenaseljenosti našega planeta, ti otroci so bolj ekološki kot otroci iz mesa in krvi, saj ne bodo fizično prisotni in zato ne bodo obremenjevali planeta s kakršnimkoli onesnaževanjem.

»Starši« bodo z virtualnimi otroki sobivali v digitalnem stanovanju, parku oziroma povsod v umetno oblikovanem svetu, ki je za okolje prav tako popolnoma neobremenjujoče.

 

PREBERITE TUDI: Stroge mame res vzgajajo uspešnejše otroke?

 

Otrok, ki ne stane (skoraj) nič in se ga lahko kadarkoli znebite

Ti računalniško ustvarjeni potomci bodo obstajali le v poglobljenem digitalnem svetu, znanem kot »metaverzum«, do katerega lahko dostopate s tehnologijo navidezne resničnosti, ki daje občutek kot da smo tudi sami del tega sveta in se z otrokom gledamo iz oči v oči.

Starši se boste odločali, kako hitro, če sploh bodo vaši »otroci« odrasli, usmerjali njihov razvoj in uživali v njihovi družbi. S pomembno razliko. Digitalnega otroka se boste lahko preprosto znebili, ko bi se ga naveličali ali preprosto »naročili« novega in začeli od začetka.

Vzgoja virtualnih potomcev ne bo stala skoraj nič, saj bodo potrebna minimalna sredstva – za obstoj digitalnega otroka boste starši plačevali (samo) mesečno naročnino, pravi Catriona Campbell, ena vodilnih britanskih avtoritet za umetno inteligenco in nove tehnologije.

 

Se še spomnite Tamagočijev – digitalnih hišnih ljubljenčkov?

Kot v svoji novi knjigi AI by Design: Načrt za življenje z umetno inteligenco (AI by Design: A Plan For Living With Artificial Intelligence) trdi Cambellova, bo zaskrbljenost zaradi prenaseljenosti spodbudila družbo, da sprejme digitalne otroke. Opisuje jih kot "generacijo Tamagoči" – pri tem se sklicuje na ročne digitalne hišne ljubljenčke, ki so postali neverjetno priljubljeni med mladimi v poznih 1990-ih in 2000-ih.

»Virtualni otroci se morda zdijo velikanski skok od tega, kjer smo zdaj, toda v 50 letih bo tehnologija napredovala do te mere, da se dojenčki, ki obstajajo v metaverzumu, ne bodo razlikovali od tistih v resničnem svetu,« piše.

Naj se sliši še tako neumno, nemogoče ali milo rečeno čudno. So pari, ki nočejo ali ne morejo imeti otrok. Razlogi so različni, pogosto sebični, vendar bi bil zanje digitalni otrok popolna rešitev. Izognili bi se stroškom vzdrževanja otrok iz mesa in krvi in hkrati spoznali plati starševstva. A samo pozitivne, tiste lepe. V tem je bistvo ideje.

 

PREBERITE TUDI: Nedosleden starš, negotov otrok


Otrok, ki ga lahko »pobožamo« in to tudi »čutimo«

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je bil vodilni glasnik koncepta metaverzuma, ki ga nekateri razglašajo za naslednjo stopnjo v evoluciji interneta. Svet, kjer meja med fizičnim in digitalnim ne obstaja več. Navidezni svet, v katerem bomo z navideznikom (VR očala) ali preko zaslona računalnika delali, se družili in se zabavali, kot da bi bili dejansko tam, ob otroku.

Campbellova verjame, da bo nekega dne mogoče uporabljati visokotehnološke rokavice, ki bodo lahko zagotavljale otipne povratne informacije za repliciranje fizičnih občutkov. To bi »staršu« omogočilo, da se crklja in igra s svojimi digitalnimi potomci, kot da bi bili pravi otroci.


Virtualni otroci bodo verjetno imeli fotorealistične obraze in telesa – zahvaljujoč CGI tehnologiji (ang. computer-generated imagery) in naprednemu strojnemu učenju – ter da bodo lahko prepoznali svoje starše in se odzvali nanje z analizo glasu in sledenjem obrazov.

 

Navidezni otroci niso le znanstvena fantastika

V prihodnjih navideznih svetovih se bomo srečevali z avatarji resničnih ljudi, a tudi z avatarji botov, ki jih bodo vodili algoritmi umetne inteligence. Prej ali slej bodo ti tako razviti, da ne bomo mogli z gotovostjo ugotoviti, s kom se pravzaprav pogovarjamo. Od tu ideja o navideznem otroku, ki bi obstajal, rasel in se razvijal, pri čemer v digitalnem svetu v resnici ni meja.

Po mnenju poznavalcev smo od metaverzuma oddaljeni še med 10 in 15 let. Takrat bodo zagotovo navidezni otroci ena od njegovih storitev.

 

VIRI: The Guardian, Dailymail, Ringeraja.ba, Tehnozvezdje.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

RESNIČNA ZGODBA: Lepo je biti mlada mamica!
Mlada in simpatična mamica Anja si je družino ustvarila že, ko je bila dijakinja. Pravi, da v vlogi mamice uživa in da n...
4
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
3
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
3
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
3



5 prednosti pozne zanositve
Danski raziskovalci so ugotovili, da mame, starejše od 31 let, svoje otroke manj zmerjajo in fizično kaznujejo. Na sploš...
Rak materničnega vratu
Ob tednu boja proti raku materničnega vratu (24.-30.1) v UKC Ljubljana opozorjajo na pomen preventivnih pregledov. S pra...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?