|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šole in vrtci zaprti tudi naslednji teden

Uredništvo Ringaraja.net, 6.11.2020
Podaljšani teden počitnic za osnovnošolce se končuje, vendar šolarji še ne bodo šli v šolo. Prihodnji teden bo namreč pouk potekal na daljavo. Zaprti ostajajo tudi vrtci.

image
Marsikdo se sprašuje, zakaj šola na daljavo, če pa je malo okužbo med zaposlenimi in šolarji. (FOTO: Freepik.com)
/11


Šolanje osnovnošolskih otrok se bo prihodnji teden nadaljevalo na daljavo, kljub temu da so ravnatelji predlagali, da bi se v šole vrnejo vsi učenci ali vsaj učenci do petega razreda. Vlada se je za takšen ukrep odločila zaradi skrbi za zdravje, pravi ministrica za izobraževanje Simona Kustec in dodaja, da je ukrep začasen.

 

PREBERITE TUDI: Novosti za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021

 

S tako odločitvijo se znižuje standard vsem

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan vztraja, da bi bilo bolje, ko ne bi zapirali kar vseh šol po vrsti, saj so razmere zelo različne. »S tako odločitvijo se po nepotrebnem znižuje standarde vsem. Zaradi nekega odstotka šol, kjer so okužbe,« je povedal za Delo.si. Ker je situacija zelo različna od šole do šole in v nekaterih nimajo primerov okuženih zaposlenih ali učencev bi bila najpametnejša rešitev, da bi tako kot pri vrtcih lokalne skupnosti z ravnatelji presojale, ali šolo odpreti ali ne, je za Delo.si predlagal Pečan.

 

Ministrica odgovarja, da mora izobraževanje potekati za vse na enak način: »Neodvisno od tega, ali smo v najmanjši vasici ali v največji mestni občini Ljubljana, morajo učenci dobiti enako obliko znanja na enak način.« Strokovnjaki opozarjajo, da ta argument v praksi ni uresničljiv, saj vsi otroci nimajo enakih pogojev dostopa do računalnika in spleta, država pa zelo verjetno ne bo sposobna tega zagotoviti do konca tedna, zato se bodo razlike še povečevale.

 

Kot je na novinarski konferenci opozorila Kustevčeva, se med zaposlenimi tako v šolah kot vrtcih še vedno soočajo z aktivno okuženimi, je pa stanje boljše. "Stanje se izboljšuje toliko, da smo lahko ponovno zmožni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi, od osnovnih šol do visokošolskih zavodov," je poudarila.

Po zadnjih podatkih, ki jih šole pošiljajo ministrstvu za izobraževanje, so v osnovnih šolah okuženi 504 zaposleni (1,75 odstotka), v karanteni je še 134 zaposlenih (0,38 odstotka).

 

Še vedno samo nujno varstvo za predšolske otroke

V prihodnjem tednu ostajajo zaprti tudi vrtci, ki bodo na podlagi odločitve posameznih županov izvajali samo nujno varstvo.

 

PREBERITE TUDI:  Kdaj bo vrtec za drugega otroka spet brezplačen?


Brezplačni topli obroki za šolarje

Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo sicer zagotovljeno brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok.

 

V Evropi šole ostajajo odprte

V večini evropskih držav med ukrepe za zajezitev širjenja epidemije ne vključujejo zapiranja šol oziroma uvedbe šolanja na daljavo, pišejo v spletni Mladini. To velja tudi za vse naše sosede. Med državami, ki se niso odločile za zaprtje šol, je Avstrija, pri pouku v šolah vztrajajo tudi na Hrvaškem. Vse slabše epidemiološke razmere so v zadnjem času znova v Italiji, zaradi česar zaostrujejo ukrepe, a prav tako ne zapirajo šol. Odprti ostajajo vrtci in osnovne šole, šole še naprej delujejo tudi na Madžarskem. Pouk na daljavo za vse učence so uvedli zgolj na Češkem, na Poljskem in Slovaškem pa le za dijake in študente. V Belgiji so se odločili za podaljšanje počitnic.


Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob pozivih k ukrepanju poudarja, da je pomembno, da otroci še naprej hodijo v šole. Unicef, Unesco in Svetovna banka pa so v nedavnem poročilu pozvali, naj šole po svetu ostanejo odprte. Organizacije so opozorile, da so bili otroci v revnih državah od začetka pandemije letos prikrajšani za skoraj štiri mesece šolanja, učenci v bogatih državah, ki so deležni učenja na daljavo, pa so izgubili šest tednov.

 

Podpora šolam pri šolanju na daljavo

Za namene pouka na daljavo je zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo pod zavihkom Podpora zavoda Republike Slovenije za šolstvo za pouk na daljavo in objavil tudi že do sedaj pripravljene usmeritve in priporočila. Prav posebej za učence razrednega pouka ter učence s posebnimi potrebami, pojasnjuje Kustevčeva.

"Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanje in medsebojno pomočjo ter lastnim odgovornim preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru," je poudarila ministrica.

 

VIR: Novinarska konferenca vlade, Delo.si in drugi spletni viri


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
9
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
8
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
6
Nisem še pripravljena na odraščanje svojeg...
Bo vsak rojstni dan vedno tako grenak? Nisem pripravljena, da moj otrok odraste.
6



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?