|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šolarji izdelali ptičje valilnice, da bodo ptice lažje preživele zimo.

S. M., 21.10.2020
Obiskovalci enega od kranjskih mestnih parkov lahko v teh dneh občudujejo številne ptičje hišice, ki so jih pri pouku izdelali učenci dveh gorenjskih osnovnih šol, osnovne šole Predoslje in Franceta Prešerna.

image
Ptičje hičice, ki jo jih izdelali kranjski otroci že čakajo na svoje \"stanovalce\" (FOTO: Mediaspeed)
/11


Gre za poučni projekt, s katerim želijo pobudniki mlade navdušiti za varovanja narave in življenja v njej, hkrati pa jih v teh neobičajnih časih spodbuditi k ustvarjanju ter jih odvrniti od vsakdanjih skrbi. 

 

37 ptičjih hišic oziroma valilnic v mestu

Žrtve koronakrize so tudi otroci. Odrasli jih na vsakem koraku pozivamo k previdnosti ter k omejevanju v obdobju mladostništva tako pomembnih stikov s prijatelji in vrstniki. Številni učitelji se trudijo, da bi otroke čim bolj razbremenili skrbi ter poskrbeli, da virus ne bi bil vse, o čemer se v teh dneh vrtijo naša oziroma otroška življenja.

V Kranju so tako osnovnošolski otroci pred kratkih sami izdelali 37 ptičjih hišic oziroma valilnic, ki jih bodo po razstavi v parku Ciotat namestili po vsem mestu. Okoliške ptice bodo na ta način lažje preživele prihajajočo zimo, čez vso leto pa bodo ptice valilnice lahko uporabljale tudi kot varen prostor za izlego jajc.

 

ptičje hišice

Po zaslugi kranjskih šolarjev, bodo imele ptice v Kranju toplo zavetje za prihajajočo zimo. (FOTO: Mediaspeed)

 

Ustvarjalna izkušnja, ki je za otroke v teh koronačasih zelo pomembna

»Takšne izkušnje, ko otroci lahko naredijo nekaj, s čimer neposredno vplivajo na svet okoli sebe, so zelo pomembne za učenje in vzgojo. Še posebej pa sem zadovoljen, da je ta ustvarjalna izkušnja v tem težkem času koronakrize, ko je treba biti previden na vsakem koraku, zelo pomirjevalno vplivala na učence« je povedal Marko Kern, učitelj tehnike in tehnologije na osnovni šoli Franceta Prešerna, učiteljica na osnovni šoli Predoslje Maja Resnik pa je dodala, da so se osnovnošolci sestavljanja hišic lotili z navdušenjem ter bili pri tem zelo samostojni, iznajdljivi in vztrajni. »Zdaj komaj čakamo, da vidimo, kako bodo v te naše valilnice prileteli prvi ptički.« 

 

Z majhnimi dejanji lahko tudi otroci prispevajo k skrbi za naravo

Ptičje valilnice pticam, ki so ostale v naših krajih, pozimi omogočajo lažje najti hrano. Prav tako valilnice nudijo varen prostor za gnezdenje ptic. 

Projekt je nastal v sodelovanju z Mestno občino Kranj, material in orodje za izdelavo valilnic je šolarjem doniralo podjetje Merkur trgovina, zasnovan pa je tako, da lahko poteka več let. Otroci bodo lahko svoje valilnice obiskovali na dnevnih sprehodih skozi mesto in opazovali življenje v njih ter tako spoznali, da lahko z majhnimi dejanji veliko prispevajo k skrbi za naravo in okolje.

 

osnova šola

Ta ustvarjalna izkušnja je v tem težkem času koronakrize zelo pomirjevalno vplivala na učence. (FOTO: Mediaspeed)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
17
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
5



Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?