|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sonce, sonce, sonce

dr. Lili Žura, 24.1.2010
Spomladanski in poletni meseci prinašajo veliko sončnih dni. Ne glede na to, kje jih preživljate – doma, v gorah ali na morju – bodite pozorni na nevarnosti, ki jih prinašajo. Ponujamo vam nekaj koristnih informacij za breskrbno uživanje na dopustu.

image
/11




Sončenje oziroma izpostavljanje sončnim žarkom je za marsikoga še vedno velik užitek, vendar pa prinaša kar nekaj negativnih učinkov: hitrejše staranje kože, večjo nevarnost za razvoj nevarnega rakavega kožnega obolenja – malignega melanoma ter večji pojav alergičnih reakcij.
 

Sončni žarki vsebujejo:
UVA-žarke – Stimulirajo pigmentacijo in temnenje kože. Odgovorni so za hitro staranje kože in razvoj kožnega raka. Prodirajo v globino in povzročijo poškodbe elastičnih vlaken.
UVB-žarke – Stimulirajo nastanek melanina in s tem temnenje kože. Pospešijo sintezo vitamina D. Povzročijo opekline, predčasno staranje kože in nastanek nekaterih vrst raka.
 

Pri izpostavljanju sončnim žarkom se lahko pojavijo sončne opekline, ki pa jih velikokrat jemljemo kot zgodnjo stopnjo zagorelosti. Blažje opekline se kažejo z rdečino in s pekočim občutkom, hujše opekline pa spremlja močna rdečica, luščenje kože ter pojav mehurjev. Reakcija na koži se pojavi približno 30 minut po sončenju, najmočneje pa se izrazi šele po 12 do 24 urah, ali celo 48 urah. Po kopanju in sončenju je zato priporočljiva uporaba hladilnih mazil ali emulzij, ki kožo primerno negujejo in hladijo, npr. mleko s pantenolom. Če je otroka kljub ustrezni zaščiti opeklo sonce, je prvi ukrep hlajenje z obkladki s fiziološko raztopino in uporaba hladilnih gelov, pomagate pa si lahko tudi z mrzlimi obkladki.
 
Velika verjetnost za pojav opeklin obstaja pri odboju žarkov od vode, peska ali snega oziroma na višji nadmorski višini, kjer je ozonski plašč tanjši.
 
Priporočila za zaščito pred škodljivimi učinki sončne svetlobe se za odrasle in otroke ne razlikujejo in so enostavna. Upošteval naj bi jih vsak človek, zlasti pa naj bi jih bil deležen vsak otrok. Imejte v mislih, da s svojim zgledom navajate svoje otroke na varno in odgovorno ravnanje!
 
- Dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavljamo soncu! V času največje moči sončnih žarkov jih zadržujemo v senci in zaščitimo z obleko in s pokrivalom (NARAVNA ZAŠČITA). Do 6. meseca ne uporabljamo zaščitnih krem, ker so lahko škodljive.
 
- Po 6. mesecu starosti lahko otroka zaščitimo s kemičnimi pripravki za zaščito pred soncem na tistih predelih telesa, ki jih ne moremo zaščititi z obleko. Kljub uporabi pripravkov za zaščito pred soncem pa izpostavljenost sončnim žarkom časovno omejimo oziroma omejimo na zmerno mero.
 
- Soncu se med 10. in 16. uro izogibamo, saj je takrat moč UV-žarkov največja. Otroke poučimo o pravilu: KADAR JE MOJA SENCA KRAJŠA OD TELESA, POIŠČEM SENCO! Aktivnosti v naravi načrtujemo v zgodnjih dopoldanskih ter poznih popoldanskih urah.
 
- Oblečemo lahka, a gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in s hlačnicami in pokrijemo glavo s širokokrajnim klobukom ali čepico s ščitnikom, kadar se pred močnim soncem ne moremo umakniti v senco. Oblačila predstavljajo naravno zaščito pred soncem, pokrivati pa morajo večji del telesa.
 
- Zaščitna krema, ki jo uporabimo za zaščito kože izpostavljenih delov telesa, naj vsebuje zaščito pred UVB- in UVA- žarki v pravem razmerju ter ima označen sončni zaščitni faktor 15 ali več. Nanesemo jo v dovolj veliki količini in vsaj 30 minut pred začetkom sončenja. Potem pa vsaj vsaki 2 uri, če smo izpostavljeni sončnim žarkom, vselej pa po plavanju ali intenzivnem znojenju. Še posebej so občutljivi nosni greben, ličnice, ramena, dekolte, prsne bradavice, stegna ob robu izreza kopalk, kolenski zgib in podplati. Dobro zavarujmo tudi ustnice, saj nimajo lastne zaščite.
 
- Oči zavarujmo z ustreznimi kakovostnimi sončnimi očali. Izbirajmo le med tistimi sončnimi očali, ki imajo potrdilo proizvajalca o 99- do 100-odstotni zaščiti pred UVA- in UVB-žarki.
 
Pijemo dovolj tekočine! V poletnih mesecih je zelo velika nevarnost izguba tekočine. Zaradi vročine in posledično močnejšega potenja izgubimo več tekočine kot običajno. Predvsem je pomembno, da smo nanjo pozorni pri otrocih, ker sami ne občutijo žeje in potrebe po tekočini. Posebej pozorni moramo biti na morju, v vročih krajih in med telesnimi aktivnostmi. Naše telo vsebuje 2/3 tekočine, pa vendar imajo otroci ob izgubi le 1 % tekočine velike težave. Poskrbimo, da pijejo, čeprav ne izražajo želje po tekočini. Najboljši so sadni sokovi, predvsem naravni in brez dodanega sladkorja, najbolje pa jih je razredčiti z vodo. Podobno velja za čaje, priporočljivi so sadni ali zeliščni nesladkani. Pravi čaji niso dobri, ker povzročajo večje izločanje tekočine. Še posebej dobri v tem obdobju so izotonični napitki, ki vsebujejo še nekatere druge pomembne snovi, predvsem sol. Pitje samo vode tudi ni priporočljivo, ker lahko pride do prevelike izgube elektrolitov.

 

Preberi še:

Otrok na soncu

Na počitnice k babici in dedku


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Junij 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
41
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
13
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
7



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?