|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spanje dojenčka v vročih dneh

Helena Mlakar, 13.8.2012
V poletnem času, ko so tudi noči vroče, dojenčki včasih težje spijo. Kaj storiti, da bo dojenček lažje zaspal in spal vso noč? Preberite si nekaj nasvetov.

image
/11


Če je soba, v kateri spi dojenček na sončni strani hiše, je v njej najverjetneje zelo toplo tudi ponoči. Primerna temperatura za spanje je okrog 19 stopinj Celzija, kar pa je v poletnih mesecih skoraj nemogoče doseči. Če je v sobi prevroče, dojenček ne more zaspati, zbuja se in joče. Posledično je utrujen in jokav tudi čez dan.

 

Prezračite sobo

Že čez dan pazite, da bo takrat, ko v okno sobe sije sonce, to zaprto in zagrnjeno. Če imate rolete, žaluzije, jih spustite. Če teh nimate, lahko kupite zavesa, ki ne prepuščajo svetlobe. Ta vam bodo pomagala ohranjati nižjo temperaturo v sobi. Preden dojenčka odnesete v posteljo, sobo prezračite. Še bolje je, da jo zračite zgodaj zjutraj, ko še ni sonca in pa zvečer, ko zaide. Čez dan pa naj bo soba čim bolj temna, da ohranja nižjo temperaturo.

 

Dojenčka osvežite

Pred spanjem dojenčka osvežite v kopeli. Če ga boste kopali vsak dan pred spanjem, se bo nekoliko ohladil in lažje zaspal. Voda naj bo mlačna, otrok naj bo v njej toliko časa, dokler je mogoče, dokler uživa. Seveda vam ni potrebno dodajati mila, dovolj je le voda.

 

Kako ga obleči?

Če ga boste oblekli v debelo pižamico, bo dojenčku vroče. Oblecite mu pleničko, čez pa bodi s kratkimi rokavi. Ta naj bo čim tanjši in iz bombaža. Če je dojenčke še zelo majhen, mu lahko oblečete tudi bodi z dolgimi rokavi. Pokrijete ga le s tanko bombažno rjuhico.

Če se vaš dojenček proti jutru, ko vročina že nekoliko popusti, 'zbrca' in vas skrbi, da ga bo pričelo zebsti, mu lahko oblečete čez pleničko in bodi le tanko spalno vrečo iz bombaža.

 

Sveži zrak

Ponoči, ko se nekoliko ohladi, odprite okno spalnice. Pazite le, da dojenčka ne bo pihalo. Prav tako bodite previdni pri uporabi klimatske naprave. Svetujemo vam, da s klimo sobo ohladite preden položite dojenčka k nočnemu spanju, potem pa jo ugasnete. Soba bo vseeno prijetno hladna.


 

Preberi še:

Najpogostejša vprašanja o novorojenčkih

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
17
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
11
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
6
Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
6



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?