|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Spodbudimo razvoj otrokove desne polovice možganov

Helena Primic, 6.4.2018
Ker je klasično šolanje večinoma usmerjeno v razvoj leve možganske polovice, ki skrbi za logiko, razumskost in analitičnost, je desna polovica, ki je odgovorna za kreativnost, običajno slabše razvita. Zato se igrajte igre, ki spodbujajo njen razvoj!

image
Pri programu Brainobrain otroci računajo z abaki.
/11


To nedeljo, 8. aprila 2018, bo ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 290 otrok iz vse Slovenije tekmovalo na tekmovanju Brainobrainfest, na katerem bodo pokazali svoje izjemne sposobnosti hitrostnega računanja z abakom - starodavnim azijskim računalom in druge osupljive veščine, ki so se jih priučili v nagrajenem obšolskem programu Brainobrain.

Otrokom se bosta pridružila tudi ustanovitelj programa Indijec Anand Subramaniam, ki je večkrat nagrajeni program za izobraževanje otrok Brainobrain leta 2003 razvil skupaj s svojima bratoma, in priljubljen slovenski raper Rok Terkaj.

 

Družinske miselne igre

Si predstavljate, da lahko otroci stari od 4 do 14 let dvomestna števila množijo in delijo brez pripomočkov? Računajo hkrati ob branju knjige? Uporabljajo dva namišljena abaka hkrati in v osupljivo hitrem času izstrelijo rešitev računa, ki bi še odraslim delal nemalo preglavic? Tako bo videti del obsežnega tekmovanja Brainobrainfest, ki tudi dokazuje, da se otroci radi učijo in imajo radi miselne izzive. 

Zakaj ne bi tega vikenda posvetili zabavni možganski telovadbi? Čeprav morda doma nimate abaka, ki ga večina staršev ne znamo zares uporabljati, obstaja veliko družinskih miselnih iger, ob katerih se bo zabavala vsa družina. Otroci (pa tudi odrasli) pa se pri tem tudi veliko naučili in kar je najpomembnejše - povezali levo in desno polovico možganov.


Spodbuda za desno polovico možganov

"Dolgoletna raziskovanja razvoja človekovih možganov so namreč pokazala, da je med obdobjem oblikovanja mentalnega razvoja (od 4. do 14. leta) izjemno pomembno, da otrok izvaja miselno gimnastiko za boljši razvoj možganske kapacitete in s tem enakomeren razvoj leve in desne možganske polovice. Ker je klasično šolanje večinoma usmerjeno v razvoj leve možganske polovice, ki skrbi za logiko, razumskost in analitičnost, je desna polovica, ki je odgovorna za kreativnost, običajno slabše razvita," pišejo na spletni strani programa Brainobrain. 

Prav desna polovica možganov pa je tista, ki ima izjemen pomen pri hitrosti učenja, koncentraciji, spominu, intuitivnem reševanju problemov, iskanju kreativnih rešitev, senzitivnosti in empatiji. Zato je pomembno, da starši vsaj doma ustvarimo pogoje, ki bodo spodbujali razvoj in delovanje tudi desne polovice možganov.

 

Od pantomime do hoje na mestu

Katere so torej tiste igre, ki spodbujajo razvoj obeh polovic možganov, ne le logične leve? Ni važno, ali se igrate igro Ugani, kdo sem, pantomimo, spomin s predmeti ali družinsko ustvarjanje pravljice (ko vsak pove en stavek, drugi pa nadaljuje), bo desno polovico možganov spodbudilo tako gibanje med razmišljanjem kot to, da otrok v igro vključi čim več čutov, ne pa le sedi in razmišlja. Desna polovica možganov bo bolj aktivna tudi, če se boste odločili, da med igro (lahko tudi cel dan) vse stvari, ki jih običajno počnete z desno/levo roko, počnete z nasprotno oz. nedominantno roko.

Možgane lahko spravite v ravnovesje tudi s hojo na mestu, žongliranjem, kroženjem z rokami in nogami v nasprotnih smereh, križnim gibanjem in hojo z zaprtimi očmi. 

Vse te "nore" igre bodo ne le spodbudile delovanje desne polovice možganov (tako otrok kot staršev) in vam priskrbele nepozabno družinsko zabavo ter vas povezale, temveč vam bodo pomagale na svet in življenje pogledati skozi drugačne, svobodnejše oči. Če otroci to storijo zlahka, imamo odrasli po navadi s tem večje težave, zato so to vsekakor dejavnosti, ki pridejo vsem družinskim članom zelo prav. Če že ne vsak vikend, pa vsaj enkrat na mesec.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
13
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
12
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
5



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?