|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Starši: Nov zakon

P.L., 8.11.2011
Z novim letom bo začel veljati nov Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Med subvencije in znižana plačila sodijo tudi znižano plačilo vrtca, dodatna subvencija malice za učence in dijake, subvencija kosila za učence ...

image
/11


1. januarja 2012 se začne na področju uveljavljanja socialnih transferjev uporabljati Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS), ki kot eno bistvenih novosti uvaja enotno vstopno točko v sistemu uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, ki so vezane na ugotavljanje materialnega položaja posameznikov in ne temeljijo na socialnem zavarovanju. Pravice iz javnih sredstev so denarni prejemki ter subvencije in znižana plačila, so nam povedali na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

 

Denarne prejemke je vlagatelj dolžan uveljavljati v naslednjem zaporedju:

1. otroški dodatek,

2. denarna socialna pomoč,

3. varstveni dodatek,

4. državna štipendija.

 

Subvencije in znižana plačila, katerih uveljavljanje je urejeno po tem zakonu, pa so: znižano plačilo vrtca, dodatna subvencija malice za učence in dijake, subvencija kosila za učence, subvencija prevozov za dijake in študente, oprostitev plačila socialnovarstvenih storitev, prispevek k plačilu družinskega pomočnika, subvencija najemnine, pravica do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, pravica do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Pravico do javnih sredstev lahko posameznik uveljavi, če njegov dohodek ne presega meje dohodkov, ki jo za posamezno pravico iz javnih sredstev določa zakon, hkrati pa izpolnjuje tudi druge pogoje, ki jih določajo predpisi, ki urejajo posamezno pravico.

 

Vse pravice iz javnih sredstev se uveljavljajo pri centru za socialno delo (CSD), in sicer na predpisani enotni vlogi za pridobitev pravic do denarnih prejemkov, subvencij oziroma znižanih plačil.

Vloge bodo na voljo na centrih za socialno delo, na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in v knjigarnah.

Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev po tem zakonu je mogoče prvič vložiti 1. 12. 2011 (ne glede na to ali ima oseba določeno pravico že priznano po drugih predpisih, ki urejajo to pravico, ali ne) in v tem primeru bo center za socialno delo po ZUPJS odločil od 1. 1. 2012 dalje.

V primerih prvega odločanja po ZUPJS se po uradni dolžnosti preverijo tudi druge pravice iz javnih sredstev iz tega zakona, do katerih je upravičenec upravičen na podlagi drugih odločb. Če center za socialno ugotovi, da bi bilo treba katero od teh odločb odpraviti ali o njej na novo odločiti, po uradni dolžnosti to odločbo odpravi in z eno odločbo skladno s tem zakonom odloči o vseh pravicah iz javnih sredstev po tem zakonu. Pravice iz javnih sredstev se prizna z dnem priznanja tiste pravice iz javnih sredstev, katere uveljavljanje je vzrok za postopek odločanja tudi o drugih pravicah.

 

Ministrstvo bo v novembru izdalo tudi dve knjižici, v katerih bodo te vsebine podrobneje predstavljene, na voljo pa bodo v prostorih centrov za socialno delo, občin, Zavoda RS za zaposlovanje, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Obvestilo glede uveljavljanja znižanega plačila vrtca je bilo že poslano občinam, predvidoma v kratkem pa bo več informacij o tem na voljo tudi v vseh vrtcih.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
11
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
VIDEO: Kako pomagati otroku, če se duši?
Bi znali ukrepati, če bi se vaš otrok začel dušiti, ker se mu je zataknil košček hrane ali je v usta dal majhne predmet?...
4
5 mitov o uvajanju goste hrane
Ali res drži, da moramo dojenčku gosto hrano uvajati s kašicami? In to takrat, ko pokaže zanimanje za hrano? Ter se obve...
4



Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?