|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Trampolin izboljša ravnotežje in koordinacijo

Petra Logar, 10.4.2016
Skakanje po trampolinu je zelo priljubljena dejavnost otrok. A, če ne upoštevate navodil, je lahko tudi zelo nevaren.

image
Trampolin je dober za razvoj ravnotežja.
/11


Pravilna uporaba trampolina

Otroci, ki uporabljajo trampolin, morajo biti pod nadzorom. Upoštevati morajo varnostna navodila trampolina. Na trampolinu je lahko le en otrok, če ga uporablja več otrok hkrati, lahko pride do poškodb. Najbolj nevarno je trčenje v zraku. Otrok naj na trampolinu nikoli ne izvaja salt, saj lahko nepravilen pristanek povzroči poškodbo hrbtenice, vratu in glave. Te pa lahko vodijo do paralize ali celo smrti. Pred vsako uporabo je potrebno trampolin pregledati, če je poškodovan, ga je potrebno popraviti, poškodovane dele zamenjati.

Otrok, ki skače na trampolinu, naj na sebi nima oblek s kavlji, vrvicami, zaponkami, saj bi se lahko med vadbo zapel ob trampolin in poškodoval. Pozorni morate biti tudi, da pod trampolinom ni otrok ali živali, da ne pride do nesreč. Prav tako žival ne sodi na trampolin. Ko otrok skače, naj pri sebi nima igrač ali drugih predmetov, ki bi ga lahko med skoki poškodovali.

Trampolin redno pregledujte, čistite, otroka pa med skakanjem imejte vedno pod nadzorom.

 

Najbolj pogoste nesreče

Več otrok na trampolinu: če hkrati na trampolinu skače več otrok, je možnost poškodbe večja. Lahko pride do izgube kontrole nas skoki, pri tem lahko pride do trka, nepravilnega pristanka ali padca s trampolina. Običajno so manjši in lažji otroci v večji nevarnosti, kot večji in težji.

Skok na okvir ali vzmet: Otrok, ki skače po trampolinu, naj se drži sredine skakalne površine. Pazite tudi, da bo varovalna prevleka vedno pokrivala okvir in vzmeti.

Vzpenjanje: Ko se otrok vzpenja na trampolin, bodite pozorni, da ne stopi na vzmet. Pri vstopanju in sestopanju naj mu pomaga odrasel. Otrok naj si pomaga tudi z rokami in naj ne hiti.

Tujek v območju trampolina: vedno pazite, da pod trampolinom ni otrok, živali ali predmetov. V območje trampolina ne nosite ostalih predmetov.

Vremenske razmere: Če pada dež in je skakalna površina trampolina mokra, je lahko zelo nevarna. Preden otrok spet skače po njem, preverite, da je trampolin v celoti suh in čist.


Nasvet strokovnjakinje

Fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec smo vprašali, kaj meni o uporabi trampolina, ali je varen za otroke in kako lahko preprečimo poškodbe:


  • Ali je trampolin varen za otroke?

Pri uporabi trampolina je vsekakor potrebno upoštevati navodila proizvajalcev. Pomembno je, da je pri trampolinu, ki ga uporabljajo otroci, nameščena stranska zaščitna mreža in da je rob trampolina mehko oblazinjen. Manjših otrok na trampolinu nikoli ne pustite brez nadzora, še posebej, če s trampolinom še nimajo izkušenj. Previdnost ni odveč tudi pri večjih in bolj izkušenih otrocih. Sicer pa je trampolin odlična vadba za povečevanje oziroma vzdrževanje stabilnosti celega telesa, saj s poskoki, oziroma doskoki enakomerno krepimo vse mišice, ki telesu nudijo stabilnost.

 

  • Ali lahko pride do poškodb?

Tako kot pri vsakem športu, tudi na trampolinu lahko pride do poškodb. Ravno zato previdnost in nadzor starejše osebe ni nikoli odveč. Možnost poškodb pri uporabi trampolina se poveča, če ga na enkrat uporablja več otrok. S tem se poveča možnost, da otroka poškoduje drug otrok, s katerim sta se po nesreči zaletela, da nekdo skoči nanj, ravno takrat ko je otrok na tleh ipd.. Pri zmerni igri in pravilni uporabi trampolina pa se možnost poškodb zniža.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
17
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
5



RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?