|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tri mame, ki so zavrnile zdravniški nasvet glede splava

Uredništvo Ringaraja.net, 20.6.2023
Te ženske vedo, kakšen je občutek, ko vam zdravnik pove, da je najboljša rešitev prekinitev dolgo želene nosečnosti. Te ženske so bile dovolj pogumne, da so sledile svojemu instinktu in želji po materinstvu.

image
Poslušale so svoje srce. (Freepik.com)
/11


Težavna nosečnost

Sedemintridesetletna učiteljica s Škotske Christy Woodhouse in njen mož Daniel Woodhouse sta se sedem let trudila uresničiti svojo željo po starševstvu. Po treh neuspelih umetnih oploditvah in splavu je pred dvema letoma Kristi zanosila. V sedmem tednu nosečnosti so ji zdravniki povedali, da pričakuje trojčke, od katerih je bil eden par enojajčnih dvojčkov. Čeprav je zdravniški pregled ugotovil, da se vsi trije plodovi dobro razvijajo, je zdravnik bodočima staršema povedal, da obstaja 20-odstotna možnost za splav. Christy in Danielu so priporočili splav dveh dojenčkov, s čimer bi dosegli največje možnosti za preživetje tretjega otroka. Čeprav to ne bi odpravilo vseh nevarnosti za življenje ploda.

"To je pomenilo, da sem mi zapičijo iglo v trebušček in kemično injicirajo zdravila, ki bi ustavila dojenčkovo srce," je povedala Christy in dodala, da so po tem spoznanju zanjo in moža sledile številne neprespane noči.

Odločila sta se poiskati mnenje drugega zdravnika. Po njegovih besedah ??je obstajala 80-odstotna možnost, da bosta en ali dva dojenčka preživela, a pod pogojem, da je bila opravljena "selektivna redukcija" ploda.

Kljub vsem tem priporočilom sta se Christy in Daniel odločila, da bosta vse dojenčke obdržala, "dokler bo narava to dopuščala". In dovolila je do 34. tedna nosečnosti, ko sta se rodila enojajčna dvojčka, deklica Ellis ter deček Jensen in mali Austin.

Trojčki so zdaj stari 15 mesecev in njihov razvoj poteka brez težav. Austin je zelo radoveden in energičen kot njegov oče, Ellis je dramatična kot mama, Jensen pa rad nasmeji ljudi okoli sebe.

 

PREBERITE TUDI: Ta mama popolnoma razume: Materinstvo je presneto težko

 

Otrok z Downovim sindromom

Ann Marie Burgess, 32-letna učiteljica iz Bedfordshirea, ima s svojim zaročencem Jeremyjem dve hčerki, petletno Imogen in 14-mesečno Ello, ki se je rodila z Downovim sindromom.

»Ob pogledu na Elline prodorne modre oči ne morem razumeti zdravnikov, ki so mi svetovali prekinitev nosečnosti,« pravi Anne.

Po rojstvu Imogen je imela ta Britanka dva splava. Ko je v 12. tednu nosečnosti leta 2011 šla na zdravniški pregled, se je najbolj bala, da ne bo zaslišala srčnega utripa njenega otroka.

Pri pregledu pa je zdravnik opazil na otrokovem vratu mehka tkiva, dvakrat debelejša od običajne, kar najpogosteje kaže na Downov sindrom.

Ginekologinja je priporočila preiskavo horionskih resic, ki bi pokazala, ali ima otrok kromosomske nepravilnosti.

"Dva dni po testu so prispeli rezultati. Povedali so mi, da ima moj otrok Downov sindrom. Iz klinike so me vprašali: "Ali želite naročiti splav?". Domnevali so, da ne želim obdržati otroka z Downovim sindromom," nadaljuje Ann.

"Jeremyjev prvi odziv je bil, ali bomo dovolj močni, da se bomo borili z invalidnemim otrokom. Skrbelo me je, ali bom dovolj dobra mama," nadaljuje Anne.

Njihov strah so še povečali zdravniki, ki so jim rekli: "Vaše življenje po rojstvu otroka ne bo več enako, vaš drugi otrok bo trpel."

V 24. tednu nosečnosti so Imogen diagnosticirali tudi težave s srcem, ki so pogost spremljevalni pojav pri dojenčkih z Downovim sindromom. Zdravnikov pritisk na Anne, naj splavi, je bil tako izrazit, da sta z zaročencem v osmem mesecu nosečnosti zamenjala bolnišnico. Imogen Barges se je rodila 2. aprila lani, starši pa so se vanjo takoj zaljubili. Štiri mesece po porodu so tej punčki uspešno operirali srce, zdaj pa se kot vsak drug otrok rada igra z mehurčki med kopanjem in posluša glasbo.

 

PREBERITE TUDI: Pismo mojemu otroku, ki ga ni več

 

Tveganje za motnje v razvoju otroka

Fiona Walton je stara 53 let in dela kot učiteljica v Sheffieldu. Je mati treh otrok, devetnajstletnega Bena, šestnajstletnega Joshue in desetletne Rebecce.

Ko je bila noseča z Joshuo, so se prve težave pojavile v 11. tednu nosečnosti. Zdravniki so ugotovili, da ima Joshua vodo okoli srca in možganov in da je delo teh organov onemogočeno. Njihov nasvet je bil splav zaradi povečanega tveganja za rojstvo fantka z motnjami v razvoju.

"Zdravnik me je vprašal: "Ali želite nadaljevati z nosečnostjo?". Besede splav ni izrecno uporabil, vendar je bilo jasno, kaj je mislil. Tresla sem se od šoka," pravi Fiona.

Mamici sta se obe možnosti, tako splav, kot možnost rojstva otroka z motnjami v razvoju zdeli zastrašujoči.

"Z možem sva imela malo časa za odločitev. V samo nekaj minutah sva se odločila rešiti življenje v meni, ki je bilo že del naše družine," nadaljuje.

Joshua ni kazal nobenih razvojnih težav. pred kratkim je prejel štipendijo za študij na zasebni šoli.

 

PREBERITE TUDI: Pismo mladi mamici, ki je "izgubila" prijateljico, ki se bori z neplodnostjo

 

VIR: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
7
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
5



Boleča sramna kost v nosečnosti
Boleča sramna kost naj bi se pojavila pri četrtini nosečnic, kažejo raziskave. Zakaj pride do tega in kako si pomagati?
Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?