|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Učenje plavanja: kdaj in kako

Uredništvo Ringaraja.net, 16.6.2023
Nikoli ni prezgodaj za učenje plavanja. Čeprav je idealna starost šest do sedem let, je dobro z učenjem plavanja pričeti čim bolj zgodaj. Kako začeti otroka učiti prvih pravih plavalnih zamahov?

image
Ko otroka učimo plavati, je pomembno, da se od samega začetka uči pravilnih gibov. (Freepik.com)
/11


Ko otrok dopolni 3 ali 4 leta, je fiziološko in psihološko zrel za učenje plavanja. Če ste do te starosti otroku dovolili, da je v vodi užival, se potapljal in preizkušal lastno plovnost, lahko splava v nehaj urah učenja pravilnih gibov.

 

Pomembno je, da se od začetka uči pravilnih gibov

Ne glede na to, kdo ali v kateri tehniki (žabica, hrbtno …) otroka učimo plavati je važno, da se od samega začetka uči pravilnih gibov. Staršem priporočamo, da za prve plavalne zamahe ne uporabljajo rokavčkov ali plavalnega obroča, temveč profesionalne plavalne pripomočke kot sta plavalna deska ali Fredov obroč. Predvsem pa naj otroka vključijo v plavalni tečaj ali pa se dobro poučijo o pravilni tehniki plavanja.

Prednosti plavalnega tečaja so številne: otroci se veliko raje učijo v skupni vrstnikov, v društvih uporabljajo kakovostne plavalne pripomočke ter predvsem to, da učitelj, strokovnjak z dobro vzpostavljeno avtoriteto, lažje pridobi njihovo pozornost. Učenje je tako bolj enostavno in hitro, predvsem pa ni stresno.

 

PREBERITE TUDI: Plavanje z dojenčkom

 

Kdaj lahko rečemo, da zna otrok plavati?

Otrok zna plavati takrat, ko lahko samostojno preplava 50 metrov. Znati mora skočiti na noge v globoko vodo in iz navpičnega položaja začeti plavati. To je zelo pomembno, saj je prav to, da človek ne zna iz pokončnega položaja preiti v plavanje, en od pogostih vzrokov utapljanja.

 

Primerna oprema, zaščita (očala, plavalna kapa)

Ko otrok že plava, bo zelo užival, če bo pod vodo lahko tudi gledal. V času učenja prvih zamahov in prilagajanja na vodo, se nauči odpreti oči pod vodo in zna poiskati potopljen predmet. Seveda pa ni lepšega, kot čofotati v morju z dobrim razgledom. Zdaj je čas, da mu privoščite malo potapljaško masko ali plavalna očala.


Male nečimrnice in nečimrneži, ki se ne marajo striči, se dostikrat ne marajo potapljati prav zato, ker jim potem lasje silijo preko nosa ali celo v usta. Rešitev je enostavna in vsakomur dostopna - plavalna kapica. Pod njo spravimo lase, ki ne bodo ostali suhi, če smo v vodi vsaj malo aktivni, reši pa nas pred neprijetnim popravljanjem las z obraza vsakič, ko se potopimo. Na nekaterih bazenih pa je le-ta zaradi higiene tudi obvezna.

 

PREBERITE TUDI: Neprimerni plavalni pripomočki

 

Poleti na morju ali v bazenu

Vaš raziskovalec zdaj varno čofota v nizki vodi, morda že plava in občuduje podvodni svet. Zdaj ga nikakor ne morete spraviti iz vode. Ko se ves trese in ima že pomodrele ustnice, ga komaj podkupite, da pride na suho in se ogreje. Tukaj je še sonce, ki lahko v poletnih mesecih kljub uporabi kreme za sončenje povzroči opekline. Da bodo vodne aktivnosti prijetne skozi cele počitnice, se držite priporočil, da se umaknete s sonca med 11. in 16. uro ter se v tem času primerno zaščitite z obleko in klobukom.

 

Ena od rešitev, ki podaljša kopanje v vodi, ki včasih ni ravno vroča in hkrati ščiti kožo pred soncem bolje kot katerakoli krema (ki se v vodi tudi spere in se s tem zmanjša njen učinek) so neoprenske kopalke, ki grejejo in hkrati ščitijo izpostavljena ramena pred sončnimi žarki.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
7
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6



Ustvarjalne ideje: Čestitka in darilo za m...
photo
Očki, dedki, strici. Bodite ustvarjalni skupaj z otroki in ustvarite unikatno čestitko ali darilce za dan žena ali mater...
Velikonočne ustvarjalne ideje
photo
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?