|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Po novem letu višji otroški dodatek in pet dni več očetovskega dopusta

Metka Troha, 1.12.2015
S spremembami zakonov, ki jih je potrdil Državni zbor RS, bodo po novem letu na boljšem prejemniki otroškega dodatka, državnih štipendij in denarnih socialnih pomoči, nekateri varčevalni ukrepi pa še vedno ostajajo.

image
Po novem za očete pet dni več dopusta ob rojstvu otroka.
/11


Z zakonom o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), ki je stopil v veljavo v letu 2012, so se nekateri znišali nekateri socialni transferji, s sprejetjem novega paketa zakonov, pa se ti varčevalni ukrepi delno odpravljajo. V letu 2016 bodo tako na boljšem prejemniki otroškega dodatka, državnih štipendij in denarnih socialnih pomoči.

 

Otroški dodatek bo višji za 10 odstotkov

Zneski otroškega dodatka v petem in šestem dohodkovnem razredu se bodo 1. januarja 2016 povečali za deset odstotkov, to je na raven pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov. Višina otroškega dodatka se določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v odstotku od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za delo. družino, socialne zadeve in enake možnosti, cenzus za pridobitev otroškega dodatka tudi po novem zakonu ostaja pri 64 odstotkih povprečnega mesečnega dohodka na osebo oz. pri 6. dohodkovnem razredu. Podaljšujejo se namreč omejitve do otroškega dodatka v 7. in 8. dohodkovnem razredu (od 64% do 99%). Družine v 7. in 8. dohodkovnem razredu torej ne bodo upravičene do otroških dodatkov.

Podrobnejšo razlago glede otroškega dodatka najdete na spletni strani ministrstva.


Več dopusta za novopečene očke

S spremembami zakonov so na boljšem tudi očetje, ki bodo po novem letu upravičeni do dodatnih petih dni dopusta. Tako bodo po novem očetje lahko ob rojstvu otroka izkoristili vsega skupaj 20 dni očetovskega dopusta.

Situacija se bo izboljšala tudi za prejemnike denarne socialne pomoči, ki se bo po 1. januarju 2016 iz 270 zvišala na dobrih 288 evrov. Prav tako bo po novem več prejemnikov državnih štipendij za dijake in študente. Do državne štipendije bodo upravičene tudi družine s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 odstotkov na družinskega člana (v štiričlanski družini cenzus znaša 2.250 evrov).

Za vse te pravice bodo v prihodnjem letu zagotovljena dodatna sredstva v višini 24,5 milijona evrov.

 

Nekateri varčevalni ukrepi ostajajo

V paketu sprejetih zakonov glede socialnih transferjev pa nekateri varčevalni ukrepi še vedno ostajajo in so vezani na 2,5-odstotno gospodarsko rast. Veljavnost varčevalnih ukrepov pri pomoči ob rojstvu otroka in dodatku na veliko družino se podaljšujeta do takrat, ko nastopi leto, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in rast stopnje delovne aktivnosti preseže 1,3 odstotka.

Pomoč ob rojstvu otroka je še naprej odvisna od premoženjskega cenzusa. Do pomoči bodo tudi po novem letu upravičene družine, katerih povprečni mesečni dohodek na člana ne presega 64 odstotkov ali 643 evrov (2573 evrov za štiričlansko družino).

Do dodatka za veliko družino so še naprej upravičene družine z mesečnimi prejemki do 3217 evrov (za družino s tremi otroki) in 3860 evrov (za družino s štirimi otroki).

Enaka kot doslej ostajajo tudi starševska nadomestila (dopust za nego in varstvo otroka nadaljnjih 9 mesecev, očetovski dopust in posvojiteljski dopust). Kljub spremembi zakonov, starševsko nadomestilo še vedno ostaja znižano na 90 odstotkov osnove plače oz. 100 odstotkov, kadar osnova ne presega 763,06 evrov. Starševsko nadomestilo je tudi po novem omejeno navzgor in ne sme presegati dvakratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji, kar znaša 2.862,84 evrov bruto mesečno.


VIR: Ministrstvo za delo, družino, socialne zavede in enake možnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
6
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
6
Strah pred tujci pri dojenčku
Kaj storiti, ko nam dojenček pokaže, da ga je strah nove osebe, ki je prišla na obisk, zdravnika, babice ali prodajalca ...
5
Čemu se smeji dojenček?
Pa kaj zato, če prvi nasmeh še ni hoten - mladi starši smo nad dojenčkovim nasmehom očarani, saj je sladek obet prijetni...
5



Kako pripraviti domače zeliščno mazilo?
Kako v domači kuhinji izdelati zeliščno mazilo, smo preverili na praktični delavnici z Jožico Bajc Pivec, ki nam je tudi...
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?