|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V Padno po oljčno olje in bledež

Uredništvo Ringaraja.net, 14.7.2021
Ta konec tedna, 17. in 18. julija, bo v Padni Praznik olja in bledeža, ki ga prireja Krajevna skupnost Padna vas v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož.

image
Foto: Ivan Pisar Vanč
/11


Konec tedna bo praznično v Padni, kjer bodo domačini ponujali avtohtone sorte oljčnega olja in jedi iz blitve (bledeža). Na ogled bodo vaške znamenitosti, poseben poudarek pa bo letos na kulturni dediščini, predvsem narečni besedi. Organizirani bodo vodeni ogledi in Padenski pohod, večera pa bosta popestrila glasba in ples. Posebna pozornost bo namenjena varovanju okolja.

 

Praznik olja in bledeža

Ta konec tedna, 17. in 18. julija, bo v Padni Praznik olja in bledeža, ki ga prireja Krajevna skupnost Padna vas v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Vaščani bodo odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, obiskali pa boste lahko tudi tržnico avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«.

 

Padna

Padna je idilična vasica na piranskem podeželju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosednje griče ter Piranski zaliv. Svoje otroštvo je tam preživljal tudi eden najvidnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja Božidar Jakac in v prenovljenih prostorih nekdanje padenske šole je na ogled zbirka njegovih grafik in risb. Padni pa prav poseben čar dajejo tudi prijazni domačini, ki radi ponudijo kakšno domačo dobroto.

 

zvonik padna

Fotografija Padne (foto: Jaka Ivančič)

 

Zvonik "iz bledeža"

Ta konec tedna bosta v ospredju oljčno olje in bledež, kot v teh krajih pravijo blitvi. Vaščani znajo povedati, da so njihovi predniki prav z bledežem leta 1885 »zgradili« zvonik, ki se dviga ob cerkvi sv. Blaža, zavetnika vasi. Z zaslužkom od prodaje zimskega in letnega bledeža so namreč finančno prispevali h gradnji zvonika.

 

PREBERITE TUDI: 5 družinskih izletov po Sloveniji po izboru Ringarajinih staršev

 

Program

V soboto in nedeljo bo med 16. in 21. uro potekala istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov. V soboto ob 19.00 bo na sporedu kulinarični šov: kuhajmo s Saro Rutar. Masterchefinja bo pred obiskovalci pripravljala jedi iz blitve in drugih domačih sestavin. Oba dneva prireditve si bodo obiskovalci lahko bo 17.00 in 19.00 ogledali razstavni salon Gold Istra tartufi, kjer bodo na ogled vsi njihovi proizvodi, predstavili pa bodo tudi zanimivo delo tartufarjev. Za ogled razstavnega salona je obvezna predhodna prijava osebno v TIC Padna, po telefonu na številko 040 518 563 ali po elektronski pošti na naslov ticpadna@portoroz.si.

 

Zanimive kulturne vsebine

Praznik bo letos ponudil veliko zanimivih kulturnih vsebin. V soboto bo v okviru Librisovega projekta Istralekt potekal narečni festival, predstavili pa bodo tudi istrsko narodno nošo. V soboto ob 17.30 in ob 20.00 bo na ogled narečni film Kartoline, ob 18.30 in 21.00 pa dokumentarni film o Padni (ob istih urah ga bodo ponovili tudi v nedeljo). Oba dneva bo ob 17.00 organiziran voden ogled Padne (obvezna je predhodna prijava), na ogled bosta tudi galerija Božidarja Jakca in cerkev Sv. Blaža. Za otroke bosta oba dneva organizirani delavnica izdelovanja okraskov iz recikliranih materialov in lončarska delavnica.

 

Glasbeni večeri

Večeri bodo posvečeni glasbi in plesu. V soboto od 18.00 do 21.00 bo vzdušje ogrevala Klapa San Lorenzo, ki se bo sprehajala po vasi od hiše do hiše, ob 21.00 pa bo nastopila skupina Ne me jugat. V nedeljo bodo med 18.00 in 21.00 po vasi peli in igrali MPZ Pergola ter pihalni orkester Banda di Buie, ob 21.00 pa bo zapela klapa Semikantà.

 

PREBERITE TUDI: IDEJA ZA VIKEND: Jezero Kreda

 

Tudi športa ne bo manjkalo

Praznik bo tudi športno obarvan. V soboto ob 13.00 bo potekal balinarski turnir za Pokal Padne 2021, tako v soboto kot v nedeljo pa se bodo obiskovalci lahko podali na Padenski pohod. Zbirno mesto bo ob 16.30 pred TIC Padna, pohod bo trajal približno eno uro in pol, obvezna je predhodna prijava.

 

Varovanje okolja

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne, organizatorji pa bodo letos posebno pozornost namenili varovanju okolja. Odločili so se, da na prazniku ne bo plastike za enkratno uporabo, zato bodo zagotovili kartonasto embalažo in papirnate vrečke. Po vasi bodo tudi štiri točke, kjer si bodo obiskovalci lahko natočili pitno vodo.

 

Brezplačen avtobusni prevoz

Za razbremenitev avtomobilov pa bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 15.30, 16.30, 18.00 in 19.30. Urnik odhodov avtobusa iz Padne: zadnji odhod iz Padne ob 23.00.

 

PREBERITE TUDI: Tri najlepše pešpoti ob slovenskem morju


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
3
Kam na počitnice (ideje Ringarajinih starš...
Ste že rezervirali letošnje poletne počitnice? Če niste in še kar ne veste, kam bi se odpravili, smo na Facebooku povpra...
3
Ideje za igre v gozdu
Otrok lahko v gozdu teče, skače, preskakuje, pleza, čofota, se igra z blatom in peskom, se drsa in sanka, raziskuje in o...
3
Pripravite otroka na poletje
Pokrivala, kreme za sončenje, plastenke vode ... Veliko je stvari, na katere je treba biti pozoren, preden se podate na ...
3



Naravni park Škocjanske jame
photo
Škocjanske jame ležijo na skrajnem JV delu matičnega krasa, blizu Divače. Reka, ki ponira v Škocjanske jame, velja za na...
Novi turistični boni: 100 evrov na osebo
Nove turistične bone lahko uporabite tudi za ogled muzeja, družinsko kosilo ali vadbo v fitnesu.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?