|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Na družinski izlet z vlakom

Barbara Bališ Markovič, 16.6.2020
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni tudi čez mejo.

image
Če so starši na vlaku sproščeni, bodo sproščeni tudi otroci.
/11


Otroci obožujejo vlake, vendar imajo v sodobnem času avtomobilov le redko priložnost, da se z njimi tudi zares kam odpeljejo. Za spremembo pustite avto doma in se na družinski izlet odpravite z vlakom.

Izlet z vlakom je posebno doživetje za vso družino. Povabite lahko tudi prijatelje in sorodnike ter si tako pričarate nepozabno dogodivščino.


Usmerite se na prednosti

Veliko staršev se za družinski izlet z vlakom ne odloči zato, ker smo na cilju vezani na avtobusni javni prevoz in taksi, ker si lahko ogledamo le točke, ki so nam dostopne peš, ker smo omejeni pri količini osebne prtljage, ki jo moramo ves čas nositi s seboj, ker moramo načrt prilagoditi voznemu redu vlaka in razmišljati o še kakšni malenkosti.

Toda na izlet z vlakom poglejte raje iz druge strani oziroma se usmerite na njene prednosti. Med vožnjo z vlakom se lahko vsi družinski člani oziroma družba sproščeno zabava in si ogleduje okolico, ne le otroci na zadnjih sedežih avtomobila. Na vlaku je veliko več prostora kot v avtomobilu in otroci se lahko sprehodijo ter zato lažje zdržijo daljšo vožnjo. Na vlaku je po navadi manj potovalne slabosti, kar olajša potovanje marsikateremu otroku z občutljivim želodčkom. Na vlaku lahko greste kadarkoli na stranišče in vam ni treba čakati na postajališče. In še bi lahko naštevali.

Z malo organizacije se lahko na cilju namesto na avtobus usedete na kolesa in si tako podaljšate doseg končne točke potovanja. Poleg tega pa obstaja tudi možnost, kjer imate oboje hkrati – vožnjo z vlakom, na cilju pa tudi svoj avto. Ali se odločite, da boste potovali z avtovlakom, ki ima spalne vagone.

 

PREBERITE ŠE: 5 top družinskih izletov po Sloveniji


Z vlakom po Sloveniji

V Sloveniji imajo številni zanimivi kraji dobro železniško povezavo. Družine tako vabijo mnogi kraji z bogato zgodovino in številnimi zgodovinskimi znamenitostmi, kot so Celje, Ljubljana in Ptuj, Postojnska jama, Maribor in Pohorje, Šaleška dolina in Velenje, dolina Soče, park Škocjanske jame in Tehniški muzej Bistra.

Na izlet z zdraviliškim vlakom se lahko odpeljete tudi na kopanje v termalna kopališča, na primer v Laško, Terme Olimia v Podčetrtku, Terme Ptuj, Terme Maribor ali Moravske toplice. V toplih mesecih vabijo tudi slovenska obala ter Blejsko in Bohinjsko jezero. Pri tem ne pozabite, da je med večjimi slovenskimi kraji še nešteto malih postaj, na katerih lahko - tudi nenačrtno - izstopite in spoznavate prelepo Slovenijo.

Če ste iz Ljubljane in se ne želite preveč oddaljiti od doma, se lahko odločite za mestno dnevno vozovnico za območje Ljubljane, s katero lahko ves dan neomejeno potujete z vlaki znotraj ljubljanskega mestnega območja med 15 postajami oziroma postajališči. Postaje izven centra mesta so krasno izhodišče za izlet v naravo, mestne postaje pa za raziskovanje nepoznanih delov Ljubljane. Vozovnico je mogoče kupiti na vseh potniških blagajnah, če pa vstopite na postaji brez blagajne, lahko dnevno mestno vozovnico kupite tudi pri sprevodniku brez plačila dodatka.

 

NOVOST: Vozovnica za vlak še bolj dostopna družinam

Z 20. marcem 2020 je veljavo stopila prenovljena tarifa Potniškega prometa Slovenskih železnic, ki zajema številne izboljšave. Z namenom spodbuditve potovanj družinam in promocije vlaka kot družinam prijaznega prevoznega sredstva se poenostavljajo skupine potnikov – družin. Odslej se vsem (do vključno 5 osebam), ki potujejo z vsaj enim otrokom do 12 let, omogoča posebno 40-odstotno znižanje, otroci do 12 let potujejo s 50-odstotnim znižanjem, mlajši od 6 let pa potujejo brezplačno. Spremenjena tarifa prav tako spodbuja potovanja večjih skupin v prostem času, tako da je v prenovljeni tarifi potovanju skupinam nad 6 oseb, starim do 26 let, omogočeno 50-odstotno znižanje cene vozovnice.

V prenovljeni tarifi je upoštevana tudi potreba po uvedbi trajnostne mobilnosti in je cena za prevoz koles znižana na 1,50 evra, za spodbujanje uporabe javnega prevoza tudi na daljših razdaljah pa so znižani dodatki za vlake višje vrste.

Več informacij o tarifah najdete tukaj >>>

 

Na vlak s kolesom

Na vlak lahko vzamete tudi kolesa in si tako pričarate prijeten družinski kolesarski izlet na drugem koncu Slovenije, se zvečer vrnete z vlakom ali pa se domov vračate več dni in vmes prenočite na kateri od slovenskih turističnih kmetij. S kolesom na vlaku se lahko odpeljete na Primorsko in kolesarite ob obali ali na Krasu, v Prekmurje, na Dolenjsko, Gorenjsko in Notranjsko, kamor vas pač vleče.

Pred odhodom dobro preverite postaje, na katerih se vlak ustavi, in tako že vnaprej načrtujte kolesarski izlet po okolici, ne pozabite pa na obvezne in naključne postanke za malico in osvežitev ali zgolj občudovaje narave.

 

PREBERITE ŠE: Vožnja - zabavna in prijetna za vso družino

 

Stari muzejski vlak

Ena izmed najbolj zanimivih doživetij za otroke je vožnja s starim muzejskim vlakom, ki je za otroke do šestega leta starosti brezplačna. Slikovita stara Bohinjska proga in dve uri dolga vožnja od Jesenic do Nove Gorice vas bo popeljala v stare čase. Pogled na Blejsko jezero ter na številne soteske in grape, vožnja skozi predore, med katerimi je najdaljši dolg kar 6.327 metrov, vožnja preko viadukta čez Idrijco, kjer lahko vlak fotografirate med vožnjo, in še in še. Na vlaku je tudi vagon, kjer se lahko osvežite s pijačo in okrepčate, imajo pa tudi potujočo pošto.

Če se radi potepate sami, rezervirajte le vožnjo z vlakom in izstopite na katerikoli postaji, vodniki na vlaku pa vam bodo z veseljem svetovali, kako lahko preživite dan ter vam postregli z informacijami o vlaku in progi, po kateri se boste peljali.  

Če pa se boste odločili za izlet z organiziranim ogledom, boste z vlaka izstopili v Kanalu, kjer vas bo že čakal avtobus. V spremstvu vodnikov se boste peljali ob Soči mimo Anhovega in Plav v Goriška Brda mimo prelepih vasic, vinogradov in sadovnjakov. Ustavili se boste ob 23 metrov visokem razglednem stolpu v Gonjačah, na katerega se boste lahko povzpeli in z malo sreče uživali v prelepem razgledu na Brda, Furlanijo, Julijske Alpe in Dolomite, na Vipavsko dolino in Kras. Nato boste pot nadaljevali mimo srednjeveške vasice Šmartno v Dobrovo, središče Goriških Brd, kjer vam bodo postregli s kosilom in si ogledali še največjo vinsko klet v Brdih. V Novi Gorici se boste spet povzpeli na parni vlak in se odpeljali nazaj proti Gorenjski.

Žal v letu 2020 zaradi posebnih razmer vožnje z muzejskim vlakom niso predvidene, ampak verjamemo, da bo spet mogoče koristiti tudi to doživetje, zato ne pozabite nanj.


Več informacij o potovanjih z vlakom najdete na spletni strani Slovenskih železnic.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
3
Kobilarna Lipica
Privoščite si prijeten izlet v naravo, oglejte si eno najstarejših kobilarn na svetu, kjer vas bo očaral plesoči korak l...
3
Aktivne družinske počitnice
Glede na to, da so naši sončki osem ur ali več ločeni od nas (v šolah oz. vrtcih, pri babicah ali varuškah), je zelo pom...
3
Kam z otrokom na sankanje?
Zima je tu! Preverite, kam se z otrokom odpraviti na celodnevno in ultrazabavno sankanje.
3



Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...