|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vaje, ki po porodu vračajo postavo

Petra Arula, 10.5.2016
Zakaj je tako zelo pomembno gibanje po porodu? Ker potrebuješ nekaj minutk časa zares samo zase. Ker se želiš počutiti dobro. Ko se ti počutiš dobro, lahko to tudi deliš z drugimi – z dojenčkom, možem, prijateljicami, preostalim svetom.

image
Vadba, tekočina, počitek in zdrava prehrana je pravi recept.
/11


Ker je treba okrepiti mišice, ki so se med nosečnostjo raztegnile. Ker potrebuješ močan hrbet, noge in roke, da boš zmogla vse napore s svojo malo štručko. Ker je zelo pomembno, kakšno energijo daješ od sebe! Kaj vse o gibanju in vračanju energije meni ambasadorka gibanja in zdravega načina življenja Tanja Želj, prof. športne vzgoje in direktorica priljubljenega pilates shajališča Tanergija

 

Zakaj je tako zelo pomembno gibanje po porodu?

Gibanje po porodu se deli na dve obdobji:

  • 1. obdobje do 6 oz. 8 tednov po porodu

  • 2. obdobje od 8 tednov po porodu dalje

V prvem obdobju sme mamica stiskati le mišice medeničnega dna in se odpraviti na lažje, krajše sprehode. Vsaj 6 tednov potrebuje maternica, da se vrne v svoj prvotni položaj. Visokointenzivna gibanja v prvem obdobju bi lahko povzročila več škode kot koristi, saj s tem maternici ne omogočamo normalnega vračanja v svojo pozicijo.

V drugem obdobju (po prvem ginekološkem pregledu po porodu) se lahko mamica loti tudi drugih aktivnosti. Te naj bodo na začetku zmerne in prilagojene telesu v tem stanju – po porodu. Priporočamo prilagojeno vadbo, kjer je še vedno veliko poudarka na stiskanje mišic medeničnega dna in na krepitev tistih mišic, ki jih mamica zaradi oskrbe otroka bolj potrebuje (hrbet, roke …).

Gibanje po porodu je pomembno tudi zato, da se mamica vrne v svojo formo, ki jo potrebuje za skrb in vzgojo otroka, ker vpliva na boljše počutje, deluje antistresno in ker mamica potrebuje tudi nekaj časa zase, da lahko potem še bolje skrbi za svojo družino.

 

Od nespanja in zahtevnosti materinstva sem zelo utrujena. Kako naj še telovadim – kdaj, kako in koliko časa?

Kako?

  • z vozičkom (sprehod, hoja v hrib, lahko tudi tek)

  • z otrokom (mami in dojenček na pilatesu, pravljična jogica …)

  • tako da otroka pazi partner/mož ali babica/dedek ali varuška

Kdaj?

  • kadar koli, s čim manj izgovori, da ne moreš, da ne gre …

Koliko časa?

  • na začetku zadošča gibanje do 30 minut dvakrat do trikrat na teden,

  • nato se količina gibanja povečuje, prav tako število vadb na teden.


Ali obstajajo vaje, ki mi bodo dale dodatno energijo, kakšne so, kdaj in kako naj jih izvajam?

Prva najboljša »vaja« je spanje. :)  Če ponoči slabo spite, je dobro, da vsaj en spanec čez dan spite tudi z otrokom. Dodatno energijo dajo gibanje, svež zrak, sonce in nasmejan otrok! To da energijo, ki se težko primerja s čim drugim.

Moj strokovni nasvet je, da mamica išče predvsem energijo miru, strpnosti in zavedanja sebe kot mame. Vse to vpliva na količino mleka in mirnost tako mame kot otroka. Zavedanje sebe kot mame je pomembno, da zna mamica v težjih trenutkih izbrati pravi način odziva, saj se zaveda, da je mamica, da je na porodniški, da je otrok majhen. Temu pravimo odgovorno starševstvo. K temu zelo pripomore pogovor (s partnerjem, mamo, prijateljico, s terapevtom ali drugimi mamicami, ki pogosto najbolje razumejo druga drugo).

Obstajajo pa tudi posebne energetske vaje, ki dajejo več energije. Lahko so tibetanske vaje, joga, meditacija, sproščanje ali kakršna koli oblika telovadbe, ki deluje globlje v telo. Odvisno od želje, cilja, časa, volje …

 

Katere so tiste vaje, ki mi bodo pomagale oblikovati trebuh in postavo, kakršno sem imela pred nosečnostjo?

Kombinacija aerobne vadbe, vaj za moč, pitja tekočine, dovolj spanja in pravilne, uravnotežene in zdrave (ampak ne dietne!) prehrane. Izogibamo se nehrani (vsa ocvrta hrana, vsi preveč slani prigrizki, vse sladke in gazirane pijače, vsi »beli« izdelki …). Pa racionalno zavedanje, da toliko časa, kot se kilogrami nabirajo, toliko časa je priporočljivo in zdravo, da se tudi izgubljajo. Prehitro in namerno hujšanje je nezdravo tako za mamico kot za otroka, sploh če ženska doji.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vaje za nosečnice 1.del
Telovadba v času nosečnosti je zdrava in zaradi gibanja se bolje počutite, vendar priporočamo, da se posvetujete s svoji...
3
Pilates za krepitev nog
Pri vseh pilates vajah je zelo pomembno, da pred izvedbo vaje potegnete popek proti hrbtenici , dihate pravilno (vdih sk...
3
Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2



Želite brezplačen priročnik za hujšanje?
photo
Ko se odločimo za načrtno izgubo odvečnih kilogramov, je potrebno imeti v mislih, da se tega lotimo zdravo in premišljen...
Mamice, bodite fit tudi v kopalkah …
Vroči sončni dnevi nas opominjajo, da se bliža poletje, dopusti, dolge hlače bodo zamenjale poletne oblekice in kopalke....




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?